Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rugby: Antrenorul Alexandru Marin prefaţează meciul Rusia - România. "Stejarii", la un nou început de drum în Rugby Europe Championship

Naţionala de rugby a României joacă, sâmbătă, primul meci oficial după o pauză de un an fără o zi. Pe 7 martie anul trecut, "Stejarii" pierdeau, scor 25-32, cu Rusia, în deplasare. Soarta face ca noua ediţie din Rugby Europe Championship să înceapă pentru formaţia noastră tot cu un meci jucat împotriva Rusiei, în deplasare, astfel că oamenii antrenaţi de Andrew Robinson, Stevie Scott şi Sosene Anesi au ocazia să-şi ia revanşa.

de Cristi Ioniţă

la 05.03.2021 , 08:58

  • Alexandru Marin a jucat pentru naţionala României la prima ediţie a Cupei Mondiale de rugby, în 1987.
  • România începe, sâmbătă, lupta pentru calificarea la Cupa Mondială de rugby din 2023.

Duelul cu Rusia de sâmbătă, de la ora 14.00, va putea fi urmărit LIVE pe rugbyeurope.tv şi se anunţă un duel extrem de dificil pentru formaţia noastră.

Pe lângă faptul că România a înregistrat multă inconstanţă în ultimele participări în Rugby Europe Championship, jucătorii noştri au avut prea puţine meciuri în pandemia de coronavirus, iar lipsa acestora s-ar putea să se resimtă din plin.

România a cedat în Rusia anul trecut, 25-32, însă un eşec înregistrat în faţa ruşilor nu este un rezultat care să ne caracterizeze, fiind doar al doilea eşec înregistrat de echipa noastră în faţa Rusiei din ultimele 10 meciuri directe. Mai mult, România chiar a obţinut victorii în Rusiei în trecutul nu foarte îndepărtat, 30-10 în 2017 şi 34-3 în 2014.

Articolul continuă după reclamă

Meciul de sâmbătă este cu atât mai important cu cât este primul care contează pentru calificarea la Cupa Mondială din Franţa, din 2023. Se iau în calcul rezultatele înregistrate în 2021 şi 2022 din Rugby Europe Championship. Primele două clasate dintr-o competiţie la care mai participă Spania, Portugalia, Georgia şi Belgia sau Olanda se vor califica direct la turneul final din Franţa, iar a treia clasată intră, practic, în recalificări.

Alexandru Marin: "Cred în cei 23 de jucători care vor fi trecuţi pe foaia de joc"

Pentru a înţelege mai bine cât de important este meciul cu Rusia şi obţinerea unui rezultat care să ne dea speranţe pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023 am stat de vorbă cu un specialist, respectiv cu antrenorul Alexandru Marin, de la Rugby Club Griviţa, fost internaţional român (13 selecţii în echipa naţională), participant la prima ediţie a Cupei Mondiale (Noua Zeelandă şi Australia 1987) şi un tehnician care a adunat, deja, peste 50 de ani dedicaţi rugbiului.

- Nea Sandu, mai este puţin şi Stejarii reintră în luptă pentru câştigarea Rugby Europe Championship. Ce aşteptări să avem de la competiţia din acest an? Pot băieţii noştri să ajungă pe primul loc?

- Va fi o competiţie foarte strânsă. Noi intrăm cu un staff practic nou şi cu mulţi jucători tineri, dornici de afirmare. Rusia este în creştere de formă. Georgia are mulţi jucători care joacă la un nivel înalt în Europa, în special în Franţa. Spania şi Portugalia sunt şi ele două echipe care pot emite pretenţii. Va fi o competiţie tare.

- Debutăm cu un meci greu împotriva Rusiei, în deplasare. Cum vedeţi acest joc? Putem emite pretenţii la o victorie?

- Cu siguranţă putem emite pretenţii la o victorie. Eu cred în cei 23 de jucători care vor fi trecuţi pe foaia de joc. Cred că vor face un meci care să ne dea speranţe pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023. 

- Ce părere aveţi despre lotul României? Au fost selecţionaţi cei mai buni jucători disponibili sau se puteau găsi şi alte soluţii?

- Am încredere că membrii staff-ului tehnic au ales jucătorii pe care ei mizează că vor fi în formă la ora meciului.

- Cât de mult contează, în confruntarea cu Rusia, lipsa meciurilor? Mulţi dintre jucătorii noşti nu au mai evoluat într-un meci oficial de foarte mult timp.

- Cred ca stagiile de pregătire făcute pentru jucătorii din România au fost de bun augur şi au anulat, într-o oarecare măsură, faptul că nu s-au putut juca meciuri oficiale. În legătură cu cei de afară nu se pune problema să nu fi jucat meciuri. Ei au experienţă acumulată.

- Cât de importantă credeţi că este prezenţa la lot a jucătorilor care evoluează în străinătate? Pot ei să facă diferenţa în favoarea noastră?

- Cei din străinătate sunt în situaţia de a împuşca doi iepuri dintr-un foc. Joacă pentru România, iar dacă au evoluţii bune ne fac pe noi mândri şi îşi consolidează şi poziţiile din echipele pentru care joacă în străinătate.

- Rusia a pierdut greu în Georgia, în urmă cu o lună, 7-16. Consideraţi că acest rezultat trebuie să ne dea de gândit, să ne pună în gardă?

- Din câte ştiu eu, Georgia a utilizat o serie de jucători cu mai puţine selecţii la echipa naţională, astfel că nu ştiu cât de concludent este rezultatul partidei respective.

- Meciurile din acest an şi cele de anul viitor contează pentru calificarea la Cupa Mondială. Consideraţi că avem ce ne trebuie pentru a emite pretenţii la primele două locuri, cele care asigură calificarea directă la turneul final?

- Da, consider că avem ce ne trebuie pentru a emite pretenţii şi trebuie să facem totul pentru a ne bate pentru primele două locuri.

- Cum vedeţi rugbiul românesc la momentul actual? Ce trebuie să se întâmple pentru a obţine, din nou, rezultatele bune pe care le obţineam cu preponderenţă înainte de Revoluţia din 1989?

- Din punctul meu de vedere, rugbiul românesc este la un moment de cotitură. Am avea nevoie de o Super Ligă mai puternică şi de o Ligă a doua, Divizia Naţională de Seniori, care să beneficieze de o infuzie de juniori care să facă pasul către seniori. Trebuie să avem o obligaţie de a trece cât mai mulţi jucători de sub 23 de ani pe foaia de joc. Trebuie găsită o soluţie pentru baza piramidei, juniorii să joace în campionate cât mai puternice, loturile cu întâlniri, turnee puternice, staff-uri profesioniste, trebuie să facem o propagandă pentru "prichindei", pentru atragerea lor către acest sport. Să nu uităm şi de rugby sevens, care este totuşi sport olimpic. Avem CNOPT-ul (Centrul Naţional Olimpic pentru Tineret), care trebuie revigorat cu marfă de calitate, atât la fete, cât şi la băieţi.

36 de jucători în lotul României pentru meciul cu Rusia

România mizează, pentru meciul cu Rusia, pe următorul lot de jucători:

Pilieri: Constantin Pristăviță, Alexandru Savin, Vasile Bălan, Ionel Badiu, Alexandru Tăruș Alexandru, Costel Burțilă, Alexandru Gordaș.

Taloneuri: Eugen Căpățînă, Tudor Butnariu, Ovidiu Cojocaru.

Linia a II-a: Lucian Mureșan, Marius Antonescu, Johannes van Heerden, Adrian Moțoc, Marius Iftimiciuc.

Linia a III-a: Vlad Neculau, Cristi Boboc, Dragoş Ser, Mihai Macovei, Cristi Chirică, Andrei Gorcioaia, Damian Strătilă.

Mijlocaș la gramadă: Gabriel Rupanu, Florin Surugiu, Julien Bartoli.

Mijlocaș la deschidere: Tudor Boldor, Daniel Plai.

Centri: Cătălin Fercu, Florin Vlaicu, Alexandru Bucur, Vlăduț Popa.

Aripi: Stephen Shennan, Ionuţ Dumitru, Nicolas Onuțu.

Fundași: Ionel Melinte, Paul Popoaia Paul.

Naţionala de rugby a României joacă patru meciuri în luna martie în Rugby Europe Championship, respectiv patru meciuri care contează pentru calificarea la Cupa Mondială de rugby din Franţa, din 2023. După duelul cu Rusia, de sâmbătă, jucăm pe 13 martie la Lisabona, cu Portugalia, pe 20 martie acasă, cu Spania, şi pe 27 sau 28 martie în deplasare, cu Georgia. Ultimul meci din ediţia din acest an a Rugby Europe Championship se joacă în vară, când România ar urma să înfrunte învingătoarea din barajul Belgia - Olanda.

Cristi Ioniţă Like

Născut în '82, îndrăgostit de sport din '83, Cristi Ioniţă a început să lucreze în presă încă din clasa a X-a, când scria ştiri din sport pentru Uniplus Radio.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sport » Rugby: Antrenorul Alexandru Marin prefaţează meciul Rusia - România. "Stejarii", la un nou început de drum în Rugby Europe Championship