Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Spania - Anglia 2-1 în finala Euro 2024. Ibericii câştigă un meci dramatic

Naționalele Spaniei și Angliei s-au înfruntat duminică seara în finala EURO 2024, iar Spania a reuşit să îşi învingă adversara cu 2-1.

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 00:38

Spania a câştigat Euro 2024, după 2-1 în finala cu Anglia

Profimedia

Spania a câştigat toate trofeele puse în joc. Pe lângă titlul continental, cucerit ca echipă, mijlocaşul Rodri a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului, deşi a rezistat doar o repriză în marea finală, iar Lamine Yamal a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului final.

Lamine Yamal, Nico Williams şi Oyarzabal au rezolvat finala Euro 2024 în favoarea Spaniei

Profimedia

Articolul continuă după reclamă

Min. 95 - Este final de meci şi de finală la Berlin. Spania se impune, cu 2-1, la capătul unui meci pe care l-a dominat, şi câştigă Euro 2024, un turneu final pe care l-a dominat. Chiar dacă victoria a venit în urma unei faze discutabile, ibericii au meritat victoria, fiind echipa care a jucat mai bine, mai ales în repriza a doua. Nico Williams, autorul primului gol al meciului, a fost desemnat omul meciului. Spania câştigă pentru a patra oară Campionatul European la fotbal.

Pe acelaşi subiect

Min. 91 - Watkins vede galben pentru un fault asupra lui Nacho Fernandez.

Min. 90 - Final nebun la Berlin. Triplă ocazie pentru Anglia. Au fost trei baloane trimise cu capul spre poarta Spaniei, în urma unui corner. Unai Simon şi Dani Olmo au respins, pe rând, de pe linia porţii, iar a treia oară balonul s-a dus puţin peste transversală.

Min. 86 GOOOOOOOOOLLL SPAAAAAAAANIIIAAAAAA!!!! Spania - Anglia 2-1. Cucurella centrează de pe stânga şi Oyarzabal înscrie dintr-o poziţie suspectă de offside. Totuşi golul este validat, astfel că Spania dă lovitura. La englezi a intrat Toney în locul lui Foden. Iese şi Lamine Yamal şi intră Mikel Merino.

Min. 83 - Iese Robin Le Normand şi intră Nacho Fernandez.

Min. 82 - Ocazie mare pentru Spania. Ibericii se distrează cu apărarea adversă, Lamine Yamal şutează din unghi şi Pickford respinge fantastic.

Min. 74 GOOOOOOOLLLL AANGLIIIAAAAA!!! Spania - Anglia 1-1. Abia intrat pe teren, Palmer şutează fantastic, de la 20 de metri, la colţul lung şi restabileşte egalitatea. Ce reuşită pentru copilul-minune al lui Chelsea Londra!

Min. 70 - Schimbare ofensivă a Angliei. Iese Mainoo şi intră Cole Palmer.

Min. 68 - Iese şi căpitanul Spaniei, Alvaro Morata, şi intră Oyarzabal.

Min. 66 - Lamine Yamal este aproape de 2-0. Şutul său, la colţul lung, este respins in extremis de Pickford.

Min. 61 - Schimbare în echipa Angliei. Iese tocmai căpitanul Kane şi intră Watkins.

Min. 56 - Dublă ocazie a Spaniei, care controlează jocul cu autoritate. Şutul lui Morata l-a depăşit pe Pickford, dar a fost respins de Stones. Apoi spaniolii au şutat şi de la distanţă, puţin pe lângă poarta adversă.

Min. 53 - Stones vede cartonaşul galben.

Min. 49 - Spania este aproape de 2-0. Şutul lui Dani Olmo ocoleşte de puţin poarta adversă. Ce început de repriză!

Min. 47 GOOOOOOLLL SPAAAANIIIAAAAA!!! Spania - Anglia 1-0. Lamine Yamal ia o acţiune pe cont propriu, îl lansează splendid pe Nico Williams şi acesta înscrie cu un şut plasat.

23.04 - Spania a avut lovitura de start în repriza a doua. Ibericii au suferit o lovitură grea. Rodri nu a mai putut continua meciul şi a fost înlocuit la pauză cu Zubimendi.

Min. 45 - Este pauză la Berlin, în finala Euro 2024. Spania şi Anglia sunt la egalitate, 0-0, după o primă repriză tare. Spania a controlat startul jocului, dar Anglia a echilibrat disputa pe parcurs şi chiar putea să dea lovitura în prelungiri, când şutul lui Foden, la colţul scurt, a fost reţinut de Unai Simon în doi timpi. Sperăm la o repriză a doua cel puţin la fel de bună.

Min. 31 - Dani Olmo vede cartonaşul galben pentru o intrare tare. Şutul lui Fabian Ruiz, deviat, a fost reţinut fără emoţii de Pickford.

Min. 30 - Kyle Walker s-a accidentat la gleznă încă din primele minute ale meciului, dar strânge din dinţi şi continuă meciul.

Walker s-a accidentat încă din primele minute, dar strânge din dinţi în finala Euro 2024

Profimedia

Min. 25 - Kane vede primul cartonaş galben al meciului, pentru o talpă pusă pe glezna lui Laporte. Se joacă tare.

Min. 20 - Anglia a echilibrat jocul şi a aruncat câteva baloane periculoase în careul advers, deocamdată fără rezultat.

Sunt dueluri tari în finala Euro 2024 dintre Spania şi Anglia

Profimedia

Min. 12 - Nico Williams, primul moment fierbinte la poarta Angliei. Şutul său este blocat in extremis de John Stones.

Min. 8 - Spania controlează startul partidei. S-a instalat în jumătatea de teren a Angliei, dar încă nu riscă.

UPDATE, 22.00: Anglia a avut lovitura de start a meciului.

UPDATE, 21.57: Cele două imnuri au fost intonate într-o atmosferă electrizantă. Sperăm ca şi spectacolul de pe teren să fie măcar la fel de frumos. Vă reamintim că Spania începe cu Unai Simon - Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams - Alvaro Morata, iar Anglia răspunde cu  Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Marc Guehi, Luke Shaw - Kobbie Mainoo, Declan Rice - Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden - Harry Kane.

UPDATE, 21.45: Noutăţi de la încălzirea celor două formaţii. Deşi este doar rezervă, atacantul englez Watkins a avut grijă să-i ţină în permanenţă în priză pe titularii lui Gareth Southgate. În schimb, chiar înainte de a ieşi pe gazon, fundaşul Kyle Walker a recunoscut că va avea o misiune grea împotriva lui Nico Williams, dar s-a obişnuit cu astfel de situaţii, evoluând în mod constant, în Premier League şi în UEFA Champions League, împotriva unora dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii.

De partea cealaltă, titularii Spaniei au făcut mai mult mişcări de stretching şi sprinturi la încălzire, în timp ce rezervele au lucrat mai mult cu mingea. Specialiştii iberici mizează în această finală, în mod special, pe Dani Olmo, din gheata căruia sunt aşteptate să plece cele mai periculoase acţiuni ale Spaniei.

Atacantul Watkins (în centru) a avut grijă să-i ţină în priză pe titularii Angliei la încălzire

Profimedia

UPDATE, 21.15: Fotbaliştii celor două formaţii au inspectat suprafaţa de joc cu două ore înainte de startul partidei. La inspectarea gazonului, englezii au părut mai tensionaţi, în timp ce spaniolii au părut mai relaxaţi, în special graţie puştilor-minune din ofensivă, Nico Williams şi Lamine Yamal.

Lamine Yamal, noul copil-minune al fotbalului spaniol, a întreţinut atmosfera la inspectarea gazonului

Profimedia

Englezii au inspectat gazonul cu mai puţin de două ore înainte de startul partidei

Profimedia

UPDATE, 21.04: Luis de la Fuente şi Gareth Southgate au anunţat echipele de start pentru marea finală şi nu sunt mari surprize faţă de formulele anticipate de specialişti. Astfel, Spania începe cu Unai Simon - Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams - Alvaro Morata, iar Anglia răspunde cu  Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Marc Guehi, Luke Shaw - Kobbie Mainoo, Declan Rice - Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden - Harry Kane.

UPDATE, 20.50: Fanii celor două finaliste au luat cu asalt arena din Berlin încă de la orele prânzului, astfel că la marea finală se anunţă o atmosferă deosebită, mai ales că meciul este prefaţat de o mică festivitate de închidere a competiţiei.

Fanii Spaniei şi cei ai Angliei au luat cu asalt arena din Berlin încă de la orele prânzului

Profimedia

Partida de la Berlin se anunță a fi una istorică și plină de dramatism, chiar dacă Spania a lăsat o senzație excelentă la Euro 2024 și pornește, măcar teoretic, drept favorită în fața Angliei.

Totuși, Anglia ne-a reamintit de vechea poreclă, Perfidul Albion, măcar în confruntările eliminatorii cu Slovacia, Elveția și Olanda, astfel că duelul de la Berlin se anunță a fi unul de cinci stele, mai ales că englezii beneficiază de aportul unor individualități de mare valoare și care pot decide oricând soarta unui meci.

Spania a ajuns în finala Euro 2024 după ce a bifat succesuri pe linie, 3-0 cu Croația, 1-0 cu Italia, 1-0 cu Albania, 4-1 cu Georgia, 2-1 cu Germania și 2-1 cu Franța, chiar dacă victorie obținută împotriva Germaniei a venit după prelungiri, golul marcat de Mikel Merino, în minutul 119, distrugând speranțele naționalei țării gazde.

De altfel, Spania, resuscitată de Luis de la Fuente, un tehnician extrem de abil mai ales când vine vorba de lucrat cu fotbaliștii tineri, traversează o perioadă foarte bună. Ibericii au o serie de 18 meciuri în care au pierdut o singură dată și atunci cu ghinion, 0-1 cu Columbia, în martie anul acesta.

De partea cealaltă, Anglia a gâfâit serios până în finala Euro 2024, dar are de partea ei ideea că nu a cedat niciodată, luptând în fiecare meci până la capăt. Englezii au avut o victorie și două egaluri în grupe, 1-0 cu Serbia, 1-1 cu Danemarca și 0-0 cu Slovenia. În fazele eliminatorii, Anglia a trecut pe rând de Slovacia, 2-1 după prelungiri, la capătul unui meci în care slovacii au condus până la ultima fază a timpului regulamentar, de Elveția, 6-4 după lovituri de departajare, la capătul unui meci în care Anglia a fost din nouă condusă, și de Olanda, 2-1, la capătul unui meci în care Olanda a deschis scorul, iar Watkins a înscris, în minutul 90, golul calificării pentru englezi.

Istoria recentă pare să fie de partea Spaniei. Iberii au câștigat cinci dintre ultimele opt meciuri directe, perioada în care Anglia și-a adjudecat doar două victorii. Mai mult, Spania are de partea ei și palmaresul. Dacă Anglia încă așteaptă al doilea trofeu major, după Mondialul din 1966, Spania a devenit o specialistă a câștigării de competiții în epoca modernă, fiind campioană mondială în 2010, în Africa de Sud, și campioană europeană în 2008 (Austria și Elveția) și în 2012 (Polonia și Ucraina). 

Spania a recuperat jucătorii suspendați la semifinala cu Franța, Dani Carvajal și Robin Le Normand, astfel că selecționerul Luis de la Fuente ar putea începe marea finală în formula Unai Simon - Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams - Alvaro Morata.

De partea cealaltă, Gareth Southgate este așteptat să răspundă cu Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Marc Guehi, Kieran Trippier - Kobbie Mainoo, Declan Rice - Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden - Harry Kane.

Marea finală de la Berlin este arbitrată de o brigadă din Franța condusă la centru de Francois Letexier, revelația acestui turneu final. Letexier a mai condus meciurile Croația - Albania și Danemarca - Serbia, din faza grupelor, și duelul Spania - Georgia din faza optimilor de finală. Letexier este asistat de compatrioții săi Cyril Mugnier și Mehdi Rahmouni. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Sport » Spania - Anglia 2-1 în finala Euro 2024. Ibericii câştigă un meci dramatic