Galerie foto

România, pe punctul de a deveni a doua ţară din UE care trimite un satelit în spaţiu. "Suntem singura echipă din UE care nu primeşte niciun leu de la stat"

De Cornel Preda.
Publicat: 09.04.2021, 11:55.
Actualizat: 09.04.2021, 11:55

Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din zona Mării Negre şi este propulsat în spaţiu de o rachetă proiectată şi fabricată integral în România. Proiectul aparţine Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), o organizaţie non-profit cu sediul la Râmnicu Vâlcea.

EcoRocket va duce în spațiu primul satelit românesc

EcoRocket va duce în spațiu primul satelit românesc

Aerospace.com

Lansarea primului satelit românesc poartă numele de Misiunea 10A, urmând ca în luna august să fie lansată o a doua rachetă EcoRocket, tot din zona Mării Negre, cu denumirea Misiunea 10B. Cele două misiuni au ca obiectiv calificarea EcoRocket pentru zboruri regulate. Dacă misiunea iniţială va avea succes, România va deveni a doua ţară din Uniunea Europeană, după Franţa, care va deţine un asemenea satelit, şi a 11-a din lume.

Potrivit Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o companie specializată în producția de rachete, baloane de înaltă altitudine şi vehicule aeriene fără pilot, proiectul este 100% privat. „Suntem singura echipă din UE care dezvoltă un lansator orbital și care nu primește nici un leu de la stat. Nu știm dacă să ne mândrim sau să fim triști din acest motiv”, au scris pe Facebook reprezentanții ARCA, răspunzând unui comentariu.

Ce este EcoRocket

ARCA dorește prin această lansare să câștige un premiu în valoare de 10 milioane euro, oferit de Comisia Europeană, care este menit să stimuleze industria aerospațială europeană, astfel încât ea să producă rachete destinate lansării de sateliți, cu un impact scăzut asupra mediului și prin lansări cu costuri reduse.

EcoRocket se va lansa de sub mare, în iunie 2021, printr-o procedură în premieră. În acest fel se obține o flexibilitate excepțională prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fără a exista dependența de o rampă de lansare fixă. Racheta este parțial refolosibilă și funcționează cu aburi.

„Rachetele actuale folosesc propulsare care este poluantă, explozivă, corozivă, toxică și carcinogenică. La lansare, o rachetă eliberează chimicale poluante în atmosferă echivalente cu 1 milion de mașini funcționând simultan. ARCA a creat o rachetă electrică, bazată pe apă în prima fază de lansare, care permite reducerea poluării cu 25%. Sistemul de Asistență la Lansare (LAS) nu este însă doar unul curat, ci este şi sigur şi eficient din punct de vedere al costurilor”, a anunțat compania pe pagina oficială, aerospace.com.

Ce este ARCA?

ARCA este o asociație românească, fondată în anul 1999 de un grup de studenți ai facultății de ingineri aerospațială, la inițiativa inginerului Dumitru Popescu. ARCA se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot, conform paginii de Facebook Lansăm România.

ARCA își propune folosirea fără precedent a unor tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru explorarea spațiului și servicii de lansare comercială, începând cu 2021.

În 2004, în timpul concursului Ansari X cu premii de 10 milioane de dolari, ARCA a lansat cu succes prima rachetă, Demonstrator 2B.

Pe pagina ARCA de pe Facebook se menționează faptul că, anterior, asociația a provocat explozia în straturi îndepărtate ale atmosferei a două rachete stratosferice, a patru baloane mari stratosferice, inclusiv a unui grup de baloane, și a primit două contracte din partea guvernului român, precum și unul cu Agenția Spațială Europeană.

Într-o declarație, compania care gestionează lansarea a subliniat: Misiunile de lansare coordonate de ARCA, misiuni care vizează operațiuni în sectorul naval, reprezintă cel mai complex gen de misiuni pe care le gestionăm. Ele necesită un efort deosebit în privința coordonării operațiunilor în colaborare că unități activ implicate din marină, din armată și din cadrul aviației civile. Măsurile de securitate în privința lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procent de siguranță de 100%, notează EuReporter.ro.

România a trimis în spațiu deja un minisatelit, numit Goliat, din București, prin Agenția Spațială Română (ROSA) și Institutul de Științe Spațiale (ISS). Numai că acest satelit a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro