Antena Meniu Search
x

3 moduri simple prin care îți poți învăța bunicii să folosească tehnologia

E greu să schimbi obiceiurile bătrânilor. După ce trec de o anumită vârstă, puțini oameni reușesc să înțeleagă de ce brusc au nevoie de lucruri de care s-au putut lipsi fără probleme o viață întreagă.

E greu să schimbi obiceiurile bătrânilor. După ce trec de o anumită vârstă, puțini oameni reușesc să înțeleagă de ce brusc au nevoie de lucruri de care s-au putut lipsi fără probleme o viață întreagă.

Însă astăzi tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, iar refuzul unor bătrâni de a accepta gadgeturile în viețile lor creează bariere de comunicare între ei și cei dragi. Și cum să-i arăți bunicii nepoțelul pe Skype dacă ea nici nu concepe să renunțe la vechiul telefon cu disc? Iată doar 3 posibile soluții.

Începi cu gadgeturi simple

Cu cât un gadget este mai sofisticat, cu atât va fi mai dificil pentru un bătrân să învețe să îl folosească. Gândește-te la nevoile pe care le are și îți vei da seama că probabil nu va folosi niciodată o aplicație pentru a-și porni mașina de spălat de la distanță și nici nu va dori să încerce o pereche de ochelari VR.

Dacă vrei totuși să iei bunicului sau bunicii un smartphone, mergi pe o variantă simplă, de buget, precum un Samsung J3. E un telefon elegant, ușor de folosit pentru oricine face cunoștință prima dată cu sistemul Android, dar și suficient de puternic pentru a rula rapid orice aplicație de bază.

Concentrează-te pe un singur beneficiu

Degeaba le spui bunicilor că dacă își fac cont pe Facebook pot să vadă și poze cu familia, și clipuri cu pisici, pot să și scrie un status, să-și seteze opțiunile de privacy, să creeze event-uri pentru zilele lor de naștere sau chiar să-și facă poze haioase cu urechi de cățeluș. Prea multă informație într-un timp prea scurt îi poate descuraja chiar și pe indivizii cei mai deschiși la minte.

Explică-le care e singurul cel mai important beneficiu pentru ei; poate vor să vadă mai multe poze cu familia sau să urmărească pagini despre gătit sau grădinărit. Arată-le exact pașii prin care se pot bucura zilnic de acel beneficiu și le va fi apoi mult mai ușor să înțeleagă cum se pot folosi și de celelalte funcții ale noii tehnologii.

Ai foarte multă răbdare

Suntem atât de obișnuiți cu gadgeturile noastre și cu siteurile pe care intrăm zilnic încât ne vine greu să concepem cum cineva nu poate să obțină o informație pe care noi o obținem în trei mișcări din degete. Dacă însă vrei să explici unui bătrân cum să folosească o nouă tehnologie, va trebui să îi arăți fiecare pas în parte… foarte încet… și de mai multe ori.

Nu te enerva dacă un bunic nu înțelege din prima cum să folosească cu touchscreen sau dacă te sună în mod repetat să te întrebe cum pot să urce o poză pe Facebook. Fii convins că și pe ei îi enervează neputința în fața tehnologiei, așa că e de datoria ta să îi ajuți să o elimine. Lasă-le notițe cu pașii pe care trebuie să-i facă și încearcă să-ți păstrezi mereu zâmbetul pe buze.

Tehnologia reprezintă în sine o formă de comunicare, așa că folosește limbajul bunicilor sau părinților tăi pentru a încerca să-i înveți limbajul lumii contemporane. Sunt șanse mari ca, la finalul zilei, acest exercițiu de răbdare să vă apropie și mai mult.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Tehnologie » 3 moduri simple prin care îți poți învăța bunicii să folosească tehnologia