Antena Meniu Search
x

Galerie foto Ce este TikTok și cât de periculoasă este aplicația. Ce trebuie să ştie părinţi

TikTok este o aplicaţie mobilă care permite utilizatorilor săi să urmărească şi chiar să creeze diferite clipuri comice care au în general pe fundal fragmente din piese muzicale pe care aceştia cântă sau dansează.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.02.2021, 21:52

TikTok, care are la bază fosta aplicație Musical.ly, o platformă cu succes internaţional şi mai bine de 200 de milioane de utilizatori, a fost achiziţionată cu un miliard de dolari de ByteDance în 2017. Schimbarea a venit după ce compania din Beijing lansase deja în 2016 o aplicaţie de acest gen pe piaţa chineză, numit Douyin. În prezent, Douyin a rămas activă doar pe teritoriul Chinei, în timp ce TikTok a acaparat publicul la nivel mondial.

Popularitatea paltformei a crescut extrem de rapid, în 2018 deţinătorii companiei anunţau că TikTok depăşise deja peste 500 de milioane de utilizatori în toată lumea, fiind descărcată însă de un miliard de ori până la finalul anului.

Aplicaţia permite utilizatorilor să vizioneze ori să creeze clipuri de divertisment (sau nu) care au pe fundal fragmente din piese muzicale cu dansuri, coregrafii, ori interpretări proprii ale anumitor piese celebre/proprii. Creativitatea utilizatorilor a schimbat însă vechea funcţionare a paltformei de tipul Musical.ly, fiind postate inclusiv parodii, clipuri amuzante din arhiva personală, poveşti de viaţă sau clipuri nişate de 59 de secunde despre nutriţie, lifestyle, etc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Constant apar de altfel şi diferite trenduri prin care utilizatorii recrează ideea principală a creatorului şi postează filmuleţe asemănătoare, ori adăugând idei proprii.

În plus, platforma funcţionează şi ca o reţea de socializare în care utilizatorii îşi pot trimite mesaje, filmuleţe şi pot comenta la diferite clipuri.

Adresată în special adolescenţilor, TikTok a devenit populară inclusiv între persoanele adulte, părinţi şi bunici devenind adevărate vedete în urma videoclipurilor postate şi apreciate de milioane de persoane.

De la simplu utilizator la vedetă TikTok

Succesul extraordinar a pornit şi din percepţia că orice utilizator poate ieşi din anonimat şi poate deveni viral folosindu-şi creativitatea.

Multe persoane au devenit astfel vedete expunându-şi pe platformă talente ascunse în viaţa reală, în timp ce alţi utilizatori şi-au putut promova micile afaceri prin intermediul clipurilor şi au putut vinde mai departe „o bucată din pasiunea lor”.

Televiziuni naţionale şi emisiuni cunoscute chiar şi la nivel global au avut ca invitaţi de-a lungul timpului persoane care şi-au demonstrat talentul pe TikTok şi care au venit cu un plus faţă de restul.

Charli D'Amelio - 103,6 milioane urmăritori

Printre aceştia se numără şi Charli D'Amelio. Cu peste 103,6 milioane de urmăritori, potrivit Business Insider, Charli este oficial cea mai mare vedetă de pe TikTok. După ce și-a lansat canalul în iunie 2019, tânăra de 16 ani din Connecticut a reuşit să obţină succesul în doar câteva luni, prin coregrafii făcute unor melodii cunoscute.

Charli D'Amelio

Instagram/ charlidamelio

Gil Croes - 31.4 milioane de urmăritori

Gil Croes este una dintre vedetele mai vechi de pe TikTok, cu vârsta de 27 de ani. Croes a declarat pentru Business Insider că de când a început să facă videoclipuri în 2015 alături de fraţii săi (iniţial pe platforma Musical.ly), au fost obligați să se schimbe și să se adapteze pentru a menține popularitatea pe platformă.

"Nu ne simțim niciodată confortabili și nu putem face niciodată același lucru pe care îl făceam înainte. Nu poți mulțumi pe toată lumea, dar încercăm să ne adaptăm într-un mod în care oamenii să se bucure de conținutul nostru", a spus Croes.

Gil Croes

Instagram/ gilmhercroes

Kristen Hancher - 24.7 milioane de urmăritori

Kristen Hancher a câștigat o bază incredibil de mare de fani care au urmărit activitatea tinerei de 21 de ani, pentru clipuri video de lipsync.

Hancher, originară din Canada, a anunțat în 2019 că se alătură echipei 10, colectivul de influenceri fondat de Jake Paul, dar ulterior a părăsit grupul şi îşi continuă activitatea solo pe platformă.

kristenhancher

Instagram

Jacob Sartorius - 24 milioane de urmăritori

Şi adolescentul Jacob Sartorius, în vârstă de 16 ani, popular pe Musical.ly, şi-a făcut o bază imensă de fani, ceea ce l-a ajutat să se lanseze cu succes în muzică.

Sartorius a apărut, de asemenea, în 2018, ca parte a unei relații mult mediatizate cu starul „Stranger Things”, Millie Bobby Brown.

Jacob Sartorius

Profimedia

Iar lista continuă, bineînţeles.

Aplicația TikTok, pe înțelesul părinților

TikTok le permite părinților să stabilească limite de timp, să filtreze conținutul pentru adulți și să dezactiveze mesageria directă pentru conturile copiilor.

Pot fi activate limitele de timp și filtrul de conținut de pe telefonul copilului și pot fi protejate setările cu o parolă, dar pentru a dezactiva mesageria directă trebuie utilizată funcția de asociere familială a aplicației.

Dar cu atât de multe informații disponibile, poate fi o provocare pentru părinți să știe dacă este într-adevăr o aplicaţie sigură pentru copii.

În timp ce videoclipurile TikTok sunt în mare parte distractive, inofensive și creative, există preocupări reale cu privire la copiii care folosesc aplicația. La fel ca în orice rețea de socializare, trebuie modificate setările de confidențialitate pentru a limita cantitatea de informații pentru care au acces minorii. Copiii pot posta lucruri fără a le examina sau edita mai întâi.

Au fost de asemenea şi alte probleme care au vizat aplicația, precum raportări ale prădătorilor online care folosesc aplicația pentru a viza copiii, precum și erori software grave - inclusiv una care ar fi putut permite companiei să colecteze date despre utilizatori.

Adolescenţi care au murit făcând provocări pentru TikTok

În ultimii ani, Tik Tok a fost şi în centrul unor scandaluri de mare amploare, după ce mai mulţi adolescenţi au murit încercând să facă diferite challenge-uri virale, ori au ajuns în stare gravă la spital.

În Italia, o fetiţă de 10 ani a murit asfixiată, făcând provocarea ”jocul fularului” pe TikTok, la începutul acestui an. "Jocul fularului" sau "blackout challenge" reprezintă o provocare periculoasă în care copiii îşi blochează respiraţia până leşină pentru a experimenta senzaţii tari şi provoacă anual zeci de accidente, unele mortale.

"Securitatea comunităţii TikTok este prioritatea noastră absolută, ne aflăm la dispoziţia autorităţilor competente pentru a colabora în ancheta lor", a anunţat platforma într-un comunicat la momentul respectiv.

În august 2020, o adolescentă de 15 ani a murit în urma unei supradoze cu Benadryl. Fata a văzut pe aplicaţie provocarea, devenită virală, în care îţi administrezi doze mai mari de medicament antialergic pentru halucinaţii.

În luna mai a aceluiaşi an, alţi trei adolescenţi din Fort Worth, Texas au fost spitalizaţi după ce au înghiţit doze excesive de Benadryl, ca parte a “provocării”.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat în acest caz că platforma de socializare, odată aflând de provocarea Benadryl „a eliminat rapid cantitatea de conținut găsită”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Tehnologie » Ce este TikTok și cât de periculoasă este aplicația. Ce trebuie să ştie părinţi