Nou tip de înşelătorie pe Internet. Zeci de români, căzuţi în plasa unor falşi angajaţi IT
O nouă înşelătorie prinde contur în România. Hoţii acţionează de la distanţă. Preiau controlul asupra calculatoarelor sau telefoanelor şi apoi contactează victimele în numele unui gigant IT.
O nouă înşelătorie prinde contur în România. Hoţii acţionează de la distanţă. Preiau controlul asupra calculatoarelor sau telefoanelor şi apoi contactează victimele în numele unui gigant IT.
Înşelătoria începe cu un mesaj primit pe telefon sau pe calculator. Inclusiv mama unui poliţist care se ocupă de prevenirea fraudelor a fost la un pas să rămână fără economii.
SORIN STĂNICĂ, poliţist specializat în prevenirea înşelăciunilor: A apărut un mesaj cu foarte mult roşu, atenţie, ai virus. Accesează aici. Foarte interesantă a fost reacţia ei: ţinea telefonul în mână de parcă avea o bombă. Nu ştia cum să facă mai repede să mi-l aducă. Primul impuls este să dai click, aşa cum îţi spune mesajul, ca să îţi eliberezi calculatorul sau telefonul de viruşi.
Fără să ştie, cu acel click, utilizatorul îşi pierde toate datele. Cei care nu acceseală linkul sunt sunaţi de atacatorii digitali. Aceştia pretind că sunt reprezentanţi ai unor giganţi IT care pot rezolva gratuit problema, printr-o accesare de la distanţă.
Şapte plângeri au primit doar anul acesta poliţiştii, iar două dintre victime au rămas fără 10.000 de lei. Având acces necondiţionat la calculator, infractorii şi-au transferat singuri banii din contul victimelor. Problema e că înşelăciunile şi atacurile online se înmulţesc în România, spun specialiştii în securitate cirbernetică.
Infractorii sunt greu de identificat. Poliţia Română crede că mulţi dintre ei îşi conduc afacerile de pe alte continente. Experţii le recomandă românilor să aibă sistemul de operare actualizat, atât pe telefon, cât şi pe calculator. Astfel, pot fi respinse atacurile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰