Jocul care antrenează mintea să gândească pozitiv
Ritmul alert de viaţă, nivelul scăzut de trai şi, mai nou, pandemia îşi lasă tot mai des amprenta pe starea noastră de spirit. Este părerea specialiştilor care confirmă, încă o dată în plus, că depresia este boala secolului.
- Jocul a fost produs de Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu o companie americană.
- Prototipul inițial a fost lansat în anul 2018, dar a fost îmbunătățit pe baza testărilor.
Aşezată în fotoliu, cu casca pe cap şi cu joystick-ul în mână, Lizica este îndrumată să formeze o propoziţie cu conotaţii pozitive. O sarcină pe care trebuie să o îndeplinească în realitatea virtuală. Este, de fapt, un joc care stimulează mintea să nu mai gândească negativ.
Daniel David: Cei care au aceasta tendinta de a-si aminti lucruri negative si de a interpreta evenimente neclare in mod negativ au tendinta de a dezvolta, in timp, comportament de tip depresiv. Si atunci, noi, intelegand aceste mecanisme, am incercat sa cream un sistem de realitate virtuala prin care sa reantrenam mintea umana.
Terapia prin joc, dezvoltată de specialiştii din Cluj-Napoca este făcută pentru cei care au tendinţa de a interpreta negativ realitatea.
Daniel David: Pentru cei care au tulburari de anxietate sau de tip depresiv, aceasta interventie trebuie combinata cu terapia clasica de tip cognitiv-comportamental.
Varianta de tratament aleasă depinde de diagnostic. O şedinţă poate dura de la 10 minute la 30 de minute şi se poate întinde chiar şi pe durata a şase săptămâni.
Jocul a fost produs de Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu o companie americană. Prototipul inițial a fost lansat în anul 2018, dar a fost îmbunătățit pe baza testărilor. Acum poate fi folosit inclusiv ca autoterapie. Momentan, dispozitivul nu a fost lansat pe piaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰