Video Unde este total interzis să folosești o dronă. Există riscul unor adevărate tragedii
Se spune că cel mai bine lucrurile se văd de sus. Aşa se face că, în ultimii ani, a explodat vânzarea dronelor şi la noi în ţară, dar, nu de puţine ori, folosirea acestora într-un mod necorespunzător sau în zone nepermise a fost pe punctul de a provoca adevărate tragedii. Reprezentanţii aeroporturilor spun că în ultimul an s-a înmulţit numărul dronelor raportate de piloţi pe culoarele lor de zbor, lucru total interzis.
Este dramatizarea grafică/computerizată a unor imagini surprinse în 2015 de către pasagerii unui avion care tocmai decolase de pe aeroportul din New York. La momentul respectiv părea un incident izolat. Acum însă, se întâmplă tot mai des. Cu oferte pentru orice buzunar, vânzarea de drone a crescut excesiv în ultimii ani.
Alex Prunean, reporter Observator: Cele mai cumpărate drone sunt cele încadrate în categoria C0, adică cele cu o greutate mai mică de 250 de grame, folosite în scop recreaţional. O astfel de dronă poate fi ridicată până la 120 metri altitudine, dar trebuie păstrată în permanenţă în câmpul vizual al celui care o pilotează.
Dronele trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă
Cu toate că pentru această categorie nu este nevoie de un atestat de pilot, drona trebuie înregistrată la Autoritatea Aeronautică Civilă, care îi va emite un cod unic de identficare. Pentru cele cu o greutate mai mare, lucrurile stau diferit.
- Sperietură cumplită pentru o femeie din Suceava. Un geamantan burdușit cu țigări și o dronă s-au prăbușit la...
- Fabrica de la Ghimbav va produce drone militare pentru Israel. Contractul, semnat cu cei care fabrică piese pentru...
- Okhotnik S-70, noua armă de atac a lui Putin a fost dezvelită în Rusia. Ce poate face și cât de periculoasă este
Remus Dogaru, preşedinte Autoritatea Aeronautică Română: Cel care o pilotează are obligaţia de a deţine certificatele acelea de competenţe, A1, A3 şi A2, în cazul în care ne referim la activităţi de zbor în categoria OPEN.
În această categorie intră zborurile din afara zonelor speciale, pentru care nu e nevoie de autorizaţii.
Alex Prunean, reporter Observator: Indiferent de tipul dronei, în toată ţara există foarte multe zone cu restricţii. Pe această hartă, zonele roşii sunt cele din apropierea aeroporturilor, iar cele marcate cu mov sunt obiective strategice, administrate de armată. De asemenea, este nevoie de un permis special şi pentru survolul deasupra Deltei Dunării.
Tot mai multe incidente cu drone în apropierea aeroporturilor
Dacă în 2018 au fost semnalate doar două incidente cu drone în zonele din apropierea aeroporturilor, anul trecut numărul a fost de cinci ori mai mare. Au fost şi cazuri în care, timp de două ore, aeroportul Otopeni a fost închis, din cauza unei drone ridicate pe traiectoria avionalelor. Iar problemele nu au fost doar în zona aeroporturilor.
David Ciceo, director aeroport Cluj: La Cluj Arena a fost o dronă la aproximativ 900 de metri înălţime, elicopterul SMURD a sesizat acest lucru, pentru că nu ar fi avut la aşa mare înălţime şi în aceea zonă.
În prezent, autorităţile estimează că în ţara noastră sunt aproximativ zece mii de drone, dar, în urmatorii zece ani, numărul lor va depăşi două sute de mii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰