Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lacul Colibiţa. Istoric, legende, adâncime şi alte informaţii. Alte obiective turistice în zona Colibiţa

România ascunde încă zone de o frumuseţe rară, despre a căror existenţă puţini ştiu. Un astfel de loc este şi "marea" de la 1.200 de metri altitudine şi totodată zona cu cel mai curat aer din România. Este vorba despre Lacul Colibiţa, situat în zona nordică a Văii Bârgăului, din Bistrița-Năsăud. Cei care ajung pe aceste meleaguri spun că găsesc aici echilibrul perfect între mare şi munte.

de Redactia Observator

la 18.07.2024 , 17:36

Lacul Colibiţa. Istoric, legende, adâncime şi alte informaţii
Lacul Colibiţa. Istoric, legende, adâncime şi alte informaţii - Shutterstock

Situat la 1.200 de metri altitudine, Lacul Colibiţa este numit de cei din zonă "marea de la munte". Cu o apă limpede, o temperatură ideală şi o briză uşoară, lacul îi face pe oameni să se întoarcă aici chiar şi de la mii de kilometri depărtare. "Venim nu departe de Coasta de Azur şi marea aceasta este marea de acasă. Oricât de departe ar fi, respectiv la 2.000 de kilometri, rămâne ceva deosebit", povesteşte un bărbat venit din Franţa. "Apa este foarte, foarte limpede şi e cald. Şi este foarte, foarte linişte şi curat", spune un turist.

Unde se află lacul Colibiţa pe hartă

Colibița este un sat în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, pe malul lacului Colibița. Autoritățile locale au început demersurile pentru obținerea statutului de stațiune.

Articolul continuă după reclamă

Localitatea Colibița se afla inițial pe locul în care este în prezent lacul. În 1979 s-a luat decizia de strămutare a satului Colibița pe dealurile din apropiere, în localitatea numită Mița, pentru a se amenaja în vale un lac de acumulare. Înainte de umplerea lacului, zona a fost curățată foarte bine, fiind scoși inclusiv copacii.Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bargau și Munții Călimani.

Pe acelaşi subiect

Pe măsură ce parcurgi drumul dinspre Bistrița spre Vatra Dornei, intri într-un șir, parcă nesfârșit de comune, cunoscute sub denumirea de Bârgaie: Rusu Bargăului, Josenii Bargăului, Mijlocenii Bargăului, Sușenii Bargăului, Prundul Bargăului, Tiha Bargăului și Mureșenii Bargăului.

Adâncime şi alte informaţii despre lacul Colibiţa

Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud. Lacul a fost creat prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița, baraj amenajat în perioada 1977 - 1991 cu scop hidroenergetic, de alimentarea cu apă a localităților din aval, a industriei, irigații și regularizare a debitului apelor râului Bistrița.

Lacul Colibița are suprafața de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul de 65 mil m3 fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița

Monştrii din Lacul Colibiţa şi alte legende

Legendele Lacului Colibiţa sunt destul de numeroase. Bătrânii satului încă se află în aşteptarea profeţiilor prezicătorilor celebri ai lumii.

Lacul Colibiţa se află foarte aproape de Bistriţa Bargăului, localitatea aflându-se în circuitul turistic al zonei. Formându-se printr-un baraj de acumulare, Lacul Cobiliţa a fost creat din necesitatea unui spaţiu de acumulare al apei.

Potrivit scafandrilor pe fundul Lacului Cobiliţa se văd casele şi copacii care au fost scufundate in urma cu câteva decenii. Odată ce apele Lacului seacă, aici se poate observa turla Bisericii din sat.

Legenda Lacului Cobiliţa vine de la Moş Gabris, unul dintre profetii locului. Acesta a trait in perioada 1861-1914, fiind unul dintre cei mai invatati oameni ai locului. Mai inainte de a muri acesta a prezis ca satul va fi acoperit de ape.

Multe dintre prezicerile lui Mos Gabris au fost adevarate. Prima lui profetie a fost cu privire la fratele sau. Acestuia i-a prezis ca va arde. Trupul sau va scos din mormand de o viitura puternica.

De asemenea, Moş Gabriş a prezis că drumul dintre Cobiliţa şi Mureşenii Bargăului va fi supus alunecărilor de teren.

Legenda Lacului Cobiliţa mai spune că lacul este însetat după vieţi omeneşti. Tocmai de aceea, numărul celor care sunt înghiţiţi de ape în aceste locuri este destul de mare.

O altă legendă a Lacului Cobiliţa spune că acesta a fost creat dintr-un blestem. Peştii care trăiesc în apele sale sunt foarte mari, corpurile celor înecaţi în aceste ape neputând fi niciodată găsite. Se spune că acestea ar fi fost inghiţite de peştii de aici. Adâncimea lacului este foarte mare, încă nu s-a putut descoperi cu exactitate nici până în prezent.

Obiective turistice în Bistriţa, aproape de Colibiţa

La 50 de km de orașul Bistrița, pe drumul spre Vatra Dornei, E576, se trece prin comunele Livezile, Josenii Bărgăului și Prundul Bârgăului. La ieșirea din comuna Prundul Bârgăului, există două variante pentru a ajunge în Colibița : fie la dreapta, trecând prin Bistrița Bârgăului, fie tot înainte, spre Tiha Bărgăului și apoi, din satul Mureșenii Bărgăului, făcând tot la dreapta se ajunge la Colibița. Colibița reprezintă poarta de intrare în Munții Căliman, amplasarea sa pe malul lacului de acumulare cu același nume, oferind diverse posibilități de odihnă și recreere.

Colibița este de fapt o stațiune climaterică, situată la 830 m altitudine, la o distanță de 18 km de Prundul Bârgăului, pe versantul sudic al Munților Bârgăului, pe valea râului Bistrița. Turismul a apărut în această zonă la finele secolului al XIX-lea, atunci când, conform documentelor vremii, o domnișoară din Bistrița s-a vindecat de tuberculoză grație aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon.

Erika Schuller, o arhitectă din Bistrița a trecut prin aceeași experiență, după care a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratați bolnavii de tuberculoză. Aici au fost tratați, în perioada interbelică și în preajma celui de-al Doilea Război Mondial și copiii săraci bolnavi pulmonar, dar și studenții care sufereau de TBC. Activitatea sanatoriului a luat sfârșit în 1944, când a fost incendiat.

Colibița a funcționat ca stațiune balneo climaterică până în 1975, timp în care în zonă s-au construit vile în stil elvețian și cabane pentru turiști. În 1980 a început construcția barajului care a dus la apariția lacului de acumulare. Se pot închiria hidrobiciclete și caiace pentru activități de agrement pe lac. Există posibilități de practicare a raftingului pentru începători și avansați pe râul Bistrița pentru iubitorii de sporturi extreme. Iarna se poate schia în Pasul Tihuța, la Vatra Dornei sau la Borșa.

Fie că vrei să vizitezi Colibița doar pentru o zi sau vrei să stai mai mult de 7 zile există posibilități minunate de cazare la unul din frumoasele hoteluri, pensiuni sau case de vacanțe

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Travel » Lacul Colibiţa. Istoric, legende, adâncime şi alte informaţii. Alte obiective turistice în zona Colibiţa