Antena Meniu Search
x

Video Tehnologia transformă piaţa muncii. Modul inovator prin care am putea primi comenzile în timp record

Nu mai este o noutate că roboţii fac parte din viaţa noastră de ceva timp, însă ideea de a primi mâncarea la uşă adusă de un robot... pare a fi tot mai aproape de noi. 

de Redactia Observator

la 12.03.2023, 10:19

Vezi și

Cine v-a adus mâncarea când aţi comandat ultima dată? Cu ce a venit, cu maşina, scuterul sau bicicleta? Nu peste foarte mult timp, s-ar putea ca livrarea sa fie făcută doar de o dronă, într-o lume ce se aşteaptă a fi complet automatizată. 

De când ChatGPT s-a integrat tot mai mult în viaţa noastră, oameni au fost într-o frenezie totală, dezbătând impactul pe care îl vor avea inteligenţa artificială şi alte noi tehnologii automatizate pe piaţa muncii. Ideea că roboţii ne iau locurile de muncă a fost întărită recent şi mai mult de videoclipuri virale care arată restaurante noi complet automatizate, cum ar fi McDonald's şi Taco Bell, în care mâncarea este servită fără vreo interacţiune cu un angajat uman. Deşi asta se întâmplă în State şi la noi a apărut de curând această teamă că roboţii ne vor fura locurile de muncă, în momentul în care un lanţ de supermarketuri a anunţat că renunţa la casieri şi îi înlocuieşte cu aparate.

Deşi nu mai este nimic neobișuit să facem unele operațiuni prin intermediul dispozitivelor, este de înţeles că astfel de schimbări pot crea și un soi de frică. Dar nu cred că, odată cu evoluția tehnologiei, acest trend mai are cale de întoarcere. Dimpotrivă, va deveni din ce în ce mai prezent chiar și în domenii la care poate nici nu ne-am gândit. Spre exemplu, Wing, compania deținută de Alphabet, speră să dezvolte o tehnologie de rețea de livrare cu drone, capabilă să gestioneze zeci de milioane de comenzi, spre deosebire de lucrătorii umani. Operarea dronelor ca o rețea, spune Wing, va îmbunătăți eficiența.

Wing vrea să revoluționeze transporturile

Pe acelaşi subiect

Wing vrea să revoluționeze transporturile și să livreze milioane de comenzi în timp record cu ajutorul dronelor controlate de inteligenţa artificială. Tehnologia este deja testată cu succes în Logan City, Australia, unde compania livrează până la 1.000 de pachete pe zi.  

În primă etapă, serviciul este centrat pe livrările rapide, precum mâncarea gata preparată, medicamente sau alimentele care se încadrează în tiparul cumpărăturilor zilnice. Oamenii pot face comenzile prin intermediul aplicaţiei, iar o dronă vine să preia coletul din staţiile instalate în parcările magazinelor sau chiar pe acoperişurile lor. Totul funcționează fără interacțiune directă cu aparatele de zbor. Un sistem asemănător unor cârlige de pescuit le permite dronelor să ridice şi să plaseze colete de mici dimensiuni, fără asistenţă umană. Livrările sunt însă urmărite în permanenţă dintr-un centru de control, astfel încât operatorii să poate interveni în orice moment pentru corectarea situaţiile neprevăzute. 

În acest moment, dronele sunt capabile sa transporte colete cu o greutate de un kilogram şi jumătate, dar se lucrează şi la niște dispozitive mai mari pentru pachete mai grele. Dacă totul merge conform planului, compania doreşte ca până la jumătatea anului viitor să livreze milioane de colete, la preţuri mai bune decât livrările convenţionale de la sol, şi mult mai rapid. 

Auzim de ceva vreme de astfel de proiecte - unul dintre primii care a promis un astfel de serviciu de livrare cu drone a fost chiar Jeff Bezos de la Amazon. Și nu este întâmplător că și Google și Amazon, doi giganți tehnologici au astfel de proiecte. Motivul fiind reprezentat de date - și niciuna dintre cele doua companii nu duce lipsă de Big Data. Şi deşi astfel de proiecte ne-ar putea face să credem că locurile noastre de muncă sunt ameninţate, ei bine, nu trebuie să scăpăm din vedere că şi astfel de operaţiuni au nevoie de oameni să fie gestionate. Studii recente arată că pe măsură ce 85 de milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de maşinării în următorii ani, alte 97 de milioane de posturi vor fi create pentru a sprijini această nouă economie. Practic roboţii nu vin să ne fure locurile de muncă, ci mai degrabă să le schimbe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » UseIT » Tehnologia transformă piaţa muncii. Modul inovator prin care am putea primi comenzile în timp record