Antena Meniu Search
x

Caniculă în Europa. În Portugalia şi Spania sunt aşteptate până la 51 de grade Celsius

A fost, oficial, cea mai călduroasă zi a anului. În Londra, mercurul a ajuns la 35 de grade, după ce capitala a suferit cea mai lungă perioadă de caniculă din 1961. Temperaturi record sunt şi în Belgia, Franţa sau Germania, iar ce e mai rău abia urmează.

la 01.08.2018, 23:22
Vezi și

A fost, oficial, cea mai călduroasă zi a anului. În Londra, mercurul a ajuns la 35 de grade, după ce capitala a suferit cea mai lungă perioadă de caniculă din 1961. Temperaturi record sunt şi în Belgia, Franţa sau Germania, iar ce e mai rău abia urmează. În Portugalia şi Spania sunt aşteptate până la 51 de grade Celsius. Iar în Norvegia, nu a mai fost niciodată atât de cald astfel că renii au fost fotografiaţi răcorindu-se, pe o plajă, alături de turişti.

În Spania se aşteaptă cel mai fierbinte sfârşit de săptămână din ultimele decenii. Autorităţile au făcut pregătiri de urgenţă după ce meteorologii au prezis un record european de căldură în zilele ce urmează. 48 de grade Celsius cu posibilitatea de a creşte până la 51. Turiştii sunt sfătuiţi să rămână hidrataţi şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare.

ELENA MATEESCU, director ANM

Europa va fi cuprinsă de un val de caniculă extremă fiindcă în această parte, mai ales în partea nordică şi mai ales în partea de sud-vest temperaturile vor înregistra praguri specifice pentru fiecare ţară. In partea de sud şi centru a Portugaliei poate chiar 45 spre 48 de grade. La Lisabona, conform prognozei meteorologice sunt aşteptate temperaturi chiar mai mari pentru ziua de sâmbătă şi duminică.

Zonele de risc maxim sunt cele din imediata vecinătate cu Portugalia unde astăzi a fost cod portocaliu, iar mâine este cod roşu de caniculă. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis un avertisment pentru românii cu planuri de vacanţă în zona fierbinte.

CORINA ENACHE, reprezentant agentie de turism:

Cam un avion pe săptămână şi un avion are în jur de 186 de locuri. E luna lui cuptor, e normal să fie foarte cald. Toţi cei care au venit şi şi-au luat documentele asta ne spuneau: "Abia aşteptăm să mergem şi noi undeva unde să simţim că e vară".

Valul de căldură care ţine prizonieră jumătate din Europa se va face simţit şi în Franţa unde mercurul termometrului va ajunge la 40 de grade, la fel şi în Marea Britanie. Temperaturi record se înregistrează deja, de câteva zile, şi în Germania unde s-au atins deja 47 de grade în unele locuri, iar seceta este extremă. Nivelul fluviilor Elba şi Rin a scăzut atât de tare că peştii au început să se sufoce, iar transportul maritim a fost paralizat. Singurul record pozitiv se înregistrează la nivelul consumului. Datele arată că în luna iulie s-a realizat cel mai mare consum de bere din istoria Germaniei.

"Apelăm la ajutorul vostru. Vremea caldă provocă multă sete şi, prin urmare, un consum mare de bere. Înainte de a pleca în vacanţă, duceţi-vă repejor la magazin să lăsaţi sticlele goale.", a scris conducerea unei cunoscute berării pe facebook.

În Nordul Californiei, situaţia e dramatică. 13 incendii de vegetaţie fac ravagii de o săptămână. Cel puţin 8 victime s-au înregistrat până acum şi zeci de mii de oameni au fost evacuaţi. Două studii ale universităţii Columbia evidenţiază dramatismul situaţiei. Până în 2080, 3 mii de oameni vor muri anual numai în New York din cauza caniculei, dacă nu se vor lua măsuri pentru a stopa încălzirea climatică.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Caniculă în Europa. În Portugalia şi Spania sunt aşteptate până la 51 de grade Celsius