Vremea a doborât un record istoric. Cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 140 de ani
A fost cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 140 de ani, de când se fac măsurători. Iar noiembrie nu se lasă mai prejos. În România, valul de aer tropical blocat în estul continentului provoacă în continuare anomalii termice.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
A fost cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 140 de ani, de când se fac măsurători. Iar noiembrie nu se lasă mai prejos. În România, valul de aer tropical blocat în estul continentului provoacă în continuare anomalii termice. În aşteptarea iernii, avem temperaturi de sfârşit de august şi oameni care încă fac plajă şi chiar baie în mare.
Pe litoral a fost ca la început de sezon estival. Cu soare blând, apă calmă şi 24 de grade Celsius în aer, a fost vremea perfectă pentru o baie târzie în mare.
Apa mării este ca-n luna iunie: are 16 grade celsius, aşa că mulţi turişti au încercat-o în Mamaia.
Şi în Eforie Nord şi Sud, turiştii şi localnicii au făcut plimbări lungi pe plajă. Unde au avut parte de o întâlnire neaşteptată. Pe nisip şi pe apă, sunt zeci de lebede, care se bucură de soare.
O imagine pe cât de idilică, pe atât de alarmantă - pentru că păsările ar fi trebuit să fie deja în zbor spre ţările mai calde. Din cauza schimbărilor climatice, au renunţat să mai migreze, iar iarna le va prinde tot în zona litoralului românesc.
E doar unul din efectele temperaturilor anormale din această toamnă. Spre exemmplu, acum două zile am trăit cea mai călduroasă zi de 6 noiembrie din istorie, în mai multe localităţi din sud estul ţării. Au fost până la 27 grade la Călăraşi şi 26 de grade în Capitală.
Toată Europa e marcată de o anomalie termică. În timp ce în est, valul de aer tropical care este blocat până săptămâna viitoare aduce temperaturi de august, în centrul continentului sunt valori şi cu 20 grade mai scăzute decât la noi şi ninge abundent.
Luna noiembrie, Brumar aşa cum este numită popular, continuă cu vreme ca de vară. Vor fi până la 24 de grade Celsius în sudul ţării, în acest weekend.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰