Video Cel mai cald an din istorie. Fenomenele meteo extreme din 2023 au făcut peste două milioane de victime în toată lumea. La ce să ne aşteptăm în următoarea perioadă
Anul acesta este pe cale să intre în istorie ca unul dintre cele mai afectate de fenomene extreme. Caniculă fără precedent, incendii de o violenţă nemaiîntâlnită şi inundaţii ucigătoare. Climatologii dau vine pe încălzirea globală şi avertizează. Decesele şi pierderile economice vor fi tot mai multe dacă omenirea nu reuşeşte să oprească acest proces.
Rafale de peste 340 de kilometri pe oră şi 190 de oameni răniţi. Este bilanţul parţial după ce taifunul Koinu s-a abătut asupra Taiwanului.
Sute de recorduri de temperatură, doborâte în acest an
În timpul acesta, un nou incendiu de vegetaţie se răspândea în Tenerife. 3.200 de oameni au fost evacuaţi. Taifunul şi incendiul sunt doar două dintre fenomenele extreme din această perioadă. La începutul săptămânii, Franţa a doborât 320 de recorduri de temperatură, iar Spania a stabilit un maxim istoric pentru octombrie. Asta după ce septembrie a fost cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor.
Gavin Schmidt, climatolog NASA: Evenimente care înainte aveau loc o dată la o sută de ani, acum au loc o dată la 50 de ani, o dată la 30 de ani, o dată la zece ani. Şi curând ar putea avea loc o dată la doi ani sau chiar anual. Şi asta e diferenţa. Cresc frecvenţa şi intensitatea acestor evenimente.
- Lista completă a noilor taxe pentru sălile de pariuri, jocuri de noroc și păcănele. Venituri uriașe în...
- Cum îşi testează Rusia populaţia în cazul unui atac. Sirenele de avertizare au răsunat în toată ţara
- Explicaţia primarului din Mioveni despre mita de 10.000 de euro cu care a fost prins: "Era un credit rambursat"....
Peste 60.000 de decese cauzate de fenomenele meteo extreme din UE
Anul acesta, care ar putea fi declarat cel mai cald din istorie, a avut fenomene extreme înfiorătoare. Cele mai grave incendii de vegetaţie din istoria Canadei şi Greciei. În Libia, inundaţiile au ras un oraş întreg şi au curmat peste 11.000 de vieţi. 3.000 de oameni au murit în Germania în primele nouă luni din cauza valurilor de căldură. În Uniunea Europeană, numărul deceselor l-ar putea depăşi pe cel de anul trecut, când au fost 61.000. Între 1970 şi 2021, pierderile aduse de schimbările climatice au fost uriaşe la nivel mondial.
Petteri Taalas, Organizaţia Meteorologică Mondială: Am văzut 12.000 de dezastre legate de vreme și au fost 2 milioane de oameni care au fost uciși în acele dezastre, majoritatea în țările mai puțin dezvoltate, 90% în țările mai puțin dezvoltate. Și au existat pierderi de 4,3 trilioane de dolari.
Pe lângă societatea civilă, apelurile se înmulţesc şi la nivel înalt. Papa Francisc atrage atenţia că schimbările provocate de om riscă să devină incontrolabile şi că lumea se poate prăbuşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰