Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel mai friguros iulie din ultimii 30 de ani. Care sunt cauzele acestei anomalii meteo (Animaţie)

A fost al patrulea cod roşu emis doar în ultima lună. Asta arată încă o dată că suntem într-un an în care vremea iese din toate tiparele. Nu vorbim doar despre inundaţii. Luna lui Cuptor este cea mai friguroară din ultimii 34 de ani.

de Redactia Observator

la 10.07.2018 , 19:57

A fost al patrulea cod roşu emis doar în ultima lună. Asta arată încă o dată că suntem într-un an în care vremea iese din toate tiparele. Nu vorbim doar despre inundaţii. Luna lui Cuptor este cea mai friguroară din ultimii 34 de ani. În iulie, avem temperaturi ca-n octombrie, dar şi fenomene de o forţă nemaiîntâlnită până acum. Furtuni puternice şi tornade. 

În Recaş, judeţul Timiş şi în Topolog, judeţul Tulcea, românii au filmat cu telefonul mobil două tornade. Astfel de fenomene sunt tot mai dese, spun specialiştii. 

Iulie cu temperaturi de toamnă

Vezi și

Suntem la mijlocul lunii lui Cuptor şi resimţim temperaturi de toamnă. Au fost 16 grade în sudul ţării, asta în vreme ce anul trecut, la început de iulie era cod roşu de caniculă. În Bucureşti, asfaltul se topea la peste 40 de grade celsius. Marţi, temperatura maximă abia a trecut de 20 de grade.

Şi turiştii de la mare, anul trecut se răsfăţau la soare. Acum, au stat înveliţi la plajă.

De la începutul anului, au fost multe recorduri. Cel mai călduros aprilie de când se fac măsurători, cu temperaturi de 30 de grade. Dar şi cel mai ploios iunie din ultimii 50 de ani. Au căzut 160 de litri pe metru pătrat. 

Cauzele pentru vremea extremă din iulie

Şi iulie va rămâne în istorie. Este cea mai rece lună din ultimii 34 de ani. De vină pentru această răcire este încălzirea globală, spun climatologii. 

"Prin intensificarea efectului de seră, intensificare datorita creşterii concentraţiei dioxidului de carbon, metalului, oxidului de azot, gaze care a apar ca urmare a activităţii umane", explică Roxana Bojariu, climatolog-şef al ANM.

Toată această concentraţie face ca aerul să fie foarte cald. Fenomenele extreme apar când acest aer fierbinte întâlneşte o masă de aer polar.

Ştiinţific, vorbim de un blocaj atmosferic. Aerul, venit dinspre Africa, a trecut pe deasupra Mării Mediterane, unde a acumulat umiditate, apoi s-a aşezat în sudul şi estul Europei. La nivelul ţării noastre, s-a reîncărcat cu şi mai multă umiditate din Marea Neagră. În acelaşi timp, aerul cald s-a suprapus cu un nucleu de aer rece, de origine arctică. Este fenomenul care a generat toată această instabilitate atmosferică.  

Şi în Europa, vremea este anormală. În Marea Britanie, temperaturile au depăşit 30 de grade Celsius, un record pentru această ţară, iar în Scoţia, locuitorii se luptă cu valul de căldură de câteva săptămâni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Vremea » Cel mai friguros iulie din ultimii 30 de ani. Care sunt cauzele acestei anomalii meteo (Animaţie)