Antena Meniu Search
x

Meteo: Alertă de viscol, lapoviță și ninsori în mai multe zone din țară, inclusiv București. Cod galben de vreme severă emis de ANM, până sâmbătă noapte

Administrația Națională a emis două avertizări cod galben de vreme severă. Specialiștii anunță ninsori, lapoviță, viscol și polei în mai multe zone, inclusiv în București.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 13:32

Vezi și

Primul cod galben de vreme severă intră în vigoare în această seară, la ora 18.00 și este valabil până vineri dimineață, la ora 10.00. Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, polei, viscol în Carpații Meridionali și de Curbură și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat în Oltenia, local în Muntenia și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula cantități în general de 25…40 l/mp. În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Mun. București vor fi precipitații îndeosebi sub formă de ploaie și lapoviță și local se va depune polei. În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută. Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei atenționate, cu viteze în general de 50…60 km/h.

Potrivit avertizării ANM, pe alocuri vor fi depuneri de polei în sud-est și centru.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Pe acelaşi subiect

Ninsori, viscol și strat de zăpadă în sudul și sud-estul țării, inclusiv în București

Cel de-al doilea cod galben este valabil în intervalul 27 ianuarie, ora 10.00 – 28 ianuarie, ora 22.00 și sunt anunțate cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, dar și viscol și intensificări ale vântului.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp. În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, viscolind ninsoarea. În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută. Pe alocuri vor fi depuneri de polei în Transilvania și Moldova.

Vremea 26 ianuarie. Frigul pune stăpânire pe întreaga ţară

În regiunile extracarpatice vremea va fi în general închisã, cu nebulozitate persistentã şi precipitaţii, ziua slabe şi pe arii restrânse, dar moderate (10...15 l/mp) şi în extindere treptatã seara şi noaptea; în Dobrogea şi în Bãrãgan vor fi mai ales ploi şi lapoviţã, iar în Oltenia, Moldova şi restul Munteniei predominant ninsori. Aria ninsorilor va cuprinde şi zona montanã, iar în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curburã se va depune strat nou de zãpadã, pe alocuri mai consistent. În vestul, centrul şi nord-vestul ţãrii cerul va fi temporar noros, iar mai ales spre sfârşitul intervalului pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe -ninsoare, lapoviţã şi ploaie. Se va produce polei, cu o probabilitate mai ridicatã în Muntenia, Moldova şi Transilvania. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în regiunile sudice şi parţial în centrul teritoriului, cu rafale în general de 50...60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 8 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade, mai ridicate pe litoral.

Vremea 26 ianuarie în Capitală

La noapte, nebulozitatea joasã va persista şi trecãtor vor fi posibile fulguieli sau burniţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã se va situa în jurul valorii de -2 grade. Vremea va fi închisã şi temporar vor fi precipitaţii, slabe cantitativ în prima parte a intervalului şi moderate spre sfârşitul acestuia. Acestea vor fi sub formã de burniţã şi fulguialã pe parcursul zilei, cu tendinţã de transformare în lapoviţã şi ploaie din orele serii şi pe parcursul nopţii, când vor fi favorizate depunerile de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, dar se va intensifica treptat noaptea, cu rafale de 45...50 km/h. Temperatura aerului, farã variaţii semnificative pe parcursul intervalului, va fi de 1...2 grade.

Vremea 26 ianuarie la munte 

Cerul va fi mai mult noros în masivele sudice şi sud-estice, iar în rest, înnorãrile vor fi temporare. În Carpaţii Meridionali şi de Curburã, în cursul zilei doar pe arii restrânse va ninge slab, dar spre searã şi noaptea aria ninsorilor se va extinde şi se va depune strat nou de zãpadã, pe alocuri mai consistent. În restul zonei, doar izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona înaltã a masivelor sudice şi sud-estice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Vremea » Meteo: Alertă de viscol, lapoviță și ninsori în mai multe zone din țară, inclusiv București. Cod galben de vreme severă emis de ANM, până sâmbătă noapte