Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 13 ianuarie

Meteorologii români avertizează că există un risc moderat de avalanşă în Carpații Meridionali, nivel 2 din 5, în intervalul 12 ianuarie ora 20 - 13 ianuaie ora 20. 

de Redactia Observator

la 12.01.2023 , 18:13

munții Făgăraș
Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 13 ianuarie - Shutterstock (arhivă)

La Nivelul 2 (moderat) al gradului de risc declanșările de avalanșe sunt posibile mai ales la supraîncărcări mari și pe unele pante suficient de înclinate. Nu sunt așteptate declanșări spontane de avalanșe de mare amploare.

Risc moderat de avalanșă în Carpații Meridionali (nivelul 2)

La peste 1800 m, la suprafață, stratul de zăpadă proaspătă este local consistent și este depus peste zăpada mai veche, întărită și înghețată. În umătoarele 24 de ore va mai ninge slab și se va mai depune un strat nou, dar scăzut, de zăpadă proaspătă, până în 5 cm. Spre creste sunt formate plăci recente de vânt pe majoritatea versanților, iar în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă. În partea inferioară, zăpada este compactă și prezintă cruste mai vechi de gheață. Prin alunecarea stratului de zăpadă recentă de la suprafaţă peste straturile mai dure aflate dedesubt, pe pantele înclinate se pot declanșa spontan curgeri și avalanşe de dimensiuni mici sau chiar medii în masivul Făgăraș, unde stratul de zăpadă nou-depus este mai mare, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Sub 1800 m stratul are dimensiuni reduse și izolat vor fi condiții pentru anumite curgeri și avalanșe de mici dimensiuni în masivele Făgăraș și Bucegi, în zona 1500-1800 m.

Articolul continuă după reclamă

Risc redus în Carpații Orientali și inexistent în Carpații Occidentali

Pe acelaşi subiect

În partea superioară a stratului întâlnim un strat scăzut de zăpadă proaspătă, depus peste zăpada veche și înghețată. Pe crestele din Carpații Orientali sunt formate plăci de vânt mai ales pe versanții estici, sud-estici și nord-estici. În zonele adăpostite sunt prezente acumulări mai mari de zăpadă. Stratul este compact în partea sa inferioară, unde sunt cruste mai vechi de gheață. Pe pantele suficient de înclinate sau pe văile adăpostite, unde sunt acumulări mai importante, se pot declanșa izolat curgeri și avalanşe de mici dimensiuni, prin alunecarea plăcilor de vânt sau a stratului de zăpadă recentă de la suprafaţă peste straturile mai dure aflate dedesubt, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. În Carpații Occidentali stratul are dimensiuni extrem de reduse și nu există risc de producere al avalanșelor.

75 de centimetri de zăpadă la Bâlea-Lac

Vremea a fost în general închisă, cu cerul mai mult noros. Pe arii extinse s-au semnalat precipitații mixte în toate masivele, predominant ninsori la peste 1400 m, dar trecător și la altitudini mai joase. Cantitățile de precipitații au fost mai însemnate în Carpații Meridionali, unde au depășit pe arii restrânse 15...25 l/mp și s-a depus strat consistent de zăpadă - până la 11 cm la Bâlea-Lac. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări pe crestele montane, izolat cu rafale de peste 80...90 km/h, viscolind ninsoarea. Local s-a semnalat ceață, asociată și cu depunere de chiciură. În data de 12.01.2023, la ora 14: stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura: 75 cm la Bâlea-Lac, 64 cm la Vârfu-Omu, 43 cm la Călimani-Rețitiș, 30 cm la Vf.Țarcu, 28 cm la Sinaia, 28 cm Păltiniș, 23 cm la Parâng, 18 cm la Penteleu, 17 cm la Lăcăuți, 13 cm la Ceahlău-Toaca, 11 cm la Iezer, la restul stațiilor meteorologice de munte fiind de sub 10 cm sau absen

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Vremea » Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 13 ianuarie