Video România, lovită de ciclon după ciclon. Fenomene extreme şi ninsori puternice
România e ameninţă de cicloane în această primăvară! Un fenomen extrem a adus ninsori puternice la munte şi ploi torenţiale în vestul ţării. Zeci de localităţi au fost sub cod galben de vijelii. În Timiş, pompierii au ajuns cu barca la oamenii izolaţi în case de apele revărsate. Săptămâna viitoare un alt ciclon care răvăşeşte acum vestul Europei va lovi ţara noastră.
În doar câteva ore, primăvara s-a transformat în iarnă în zonele montane. În Suceava, Maramureş, Gorj, Cluj sau Harghita, temperaturile au scăzut brusc, peste noapte, iar un strat consistent de zăpadă a acoperit ghioceii abia răsăriţi.
Kristaly Peter, proprietar pensiune: Ieri a fost fără zăpadă aici, la Harghita Băi. Astăzi a nins undeva 7, 8 centimetri.
Localnic: Am aşteptat să vină primăvara şi a venit iarna!
La Rânca, ninge deja de câteva zile
"Ninge abundent, la peste 1600 de metri altitudine, în zona de munte a judeţului Gorj. Deşi suntem în luna lui mărţişor, aici, decorul este în continuare de iarnă autentică", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.
Turist: Primăvara ne-a adus iarna. Iarna s-a întors, ninge de câteva zile, avem zăpadă proaspătă.
Turist: Nu ne aşteptam să mai prindem aşa zăpadă.
Turist: Toată iarna a fost o lipsă acută de zăpadă şi, de obicei, aşa se întâmplă, spre primăvară răbufneşte cu ultimele puteri iarna.
Schimbarea bruscă a vremii, cauzată de un ciclon mediteranean
În vestul ţării, peste 30 de localităţi au fost sub cod galben de vijelii, iar furtuna a adus din loc in loc grindină şi ploi puternice. În mai multe curţi inundate, pompierii au ajuns cu bărcile.
Vremea rea se întinde peste ţară.
"În următoarele ore, vremea se va schimba radical şi la malul mării. Vântul va sufla la rafală cu 40, 50 de kilometri pe oră. Marea este deja agitată şi nu vom avea parte doar de nori, ci şi de ploi", transmite Andreea Filip, reporter Observator.
"Ciclonul a traversat deja jumătate din Marea Mediterană şi a ajuns deasupra Serbiei. De acolo, antrenează aerul cu umiditate foarte ridicată şi către zona ţării noastre. Deoarece are o mişcare în sens invers acelor de ceasornic, aduce şi din extremitatea de est a continentului aer mult mai rece, iar acesta determină transformarea ploilor în lapoviţă şi ninsoare în zonele de munte şi parţial în cele de deal", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.
Este al doilea ciclon în doar câteva zile care afectează ţara noastră şi un efect vizibil al încălzirii globale, spun specialiştii.
Adrian Bălbă, doctor în științe: Climatul mediteranean sau sudul Europei plus Mediterana a devenit tot mai activ datorită fenomenelor de schimbare climatice pe fondul încălzirii globale. Pe măsură ce creşte temperatura, cantitatea de apă evaporată este mai mare şi, în consecinţă, ciclonul devine tot mai activ cu arie de acoperire tot mai mare. Dacă până acum afecta Sicilia, sudul Italiei, sudul Spaniei, în mai mică măsură Grecia, acum a început să acţioneze tot mai mult. Şi vedem că ninge în Israel sau că ninge chiar în Arabia Saudită.
Vremea extremă continuă
În aceste zile, Europa de Vest este lovită de un alt ciclon format în Oceanul Atlantic. Mare parte a Portugaliei, zone din Spania şi Franţa sunt sub cod portocaliu şi galben de ploi, inundaţii, ninsori şi vânt puternic.
Ciclonul va ajunge şi în ţara noastră la mijlocul săptămânii viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰