Antena Meniu Search
x

Video România se topeşte sub valul fierbinte de aer din Africa de Nord: "Nu mai pot de cald. Stau aici cu aer condiţionat, ceea ce nu suport"

România deja se coace sub valul fierbinte de aer venit din Africa de Nord. În unele zone ale ţării, temperaturile au depăşit pragul critic de 40 de grade Celsius. Un bărbat din Satul Mare a murit la doar câteva minute după ce a ieşit să duca gunoiul. Este cod roşu de caniculă în şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, dar sufocant de cald va fi în toată ţara.

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 08:23

Vezi și

În Satu Mare, unde meteorologii au emis un cod roşu de temperaturi extreme, canicula a făcut prima victimă. Un bărbat de 48 de ani a căzut ca secerat pe stradă. Medicii l-au găsit în stop cardio-respirator. După zeci de minute de resuscitare, a fost declarat mort. 

România se topeşte de căldură

Şi în Oradea, un bărbat a avut nevoie de ajutorul medicilor. Nu a ţinut cont de mesajul RO-Alert care avertiza cu privire la temperaturile exterme. 

- Aţi alunecat?

Pe acelaşi subiect

- Da. 

- Nu mai ştiam. 

Oraşul s-a topit sub razele soarelui la orele amiezii, iar cei care au ieşit din case au preferat să aleagă locuri umbrite şi să se răcorească la fântânile arteziene.

Doamnă: Se simt destul de puternic, ar trebui să stăm în casă. 

Băiat: Acum ca m-am spalat cu apa puţin pe mâini e ok dar sigur o să se simtă imediat.

Și în piețe a fost toropeală la orele amiezii, iar fructele și legumele s-au ofilit văzând cu ochii. 

Femeie: E musai să pun umbrelă. Încă nu am pus-o, dar la tăiţei trebuie să pun. Se degradează, toată marfa o termină soarele care e acum. 

Femeie: Aveţi marfă perisabilă?

- Da. Piersici, caise.

- Cum rezistă?

- Nu prea rezistă. Se strică foarte repede. 

În această perioadă trebuie să alegem cu mare atenţie produsele şi mai ales de unde le cumpărăm, pentru a evita eventuale toxiinfecţii alimentare.

Dr Daniela Jula – medic ambulanța: Expuse la căldură clar că suferă tot felul de modificări şi pot să se dezvolte anumite microorganisme. Ele arată bine la exterior, însă, de fapt, sunt nişte alimente stricate. 

Canicula s-a instalat încă de marţi în vestul ţării şi s-a accentuat de la o zi la alta. Pentru 6 judeţe din vest şi nord-vest codul roşu va rămâne în vigoare şi astăzi, iar temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius la umbră. La soare, valorile resimţite sunt semnificativ mai mari. Peste 40 de grade Celsius au indicat calculele meteorogilor în mai multe localităţi, iar în mijlocul oraşelor temperaturile resimţite au atins chiar şi 60 de grade.

Roxana Bojariu, director ANM: Se doboară recordurile pentru această perioadă a anului. În zona de vest a ţării avem într-adevăr temperaturi care pot depăşi recordurile zilei. 

Reşiţa a fost un oraş aproape pustiu la orele amiezii. Căldura resimţită la sol a fost de peste 40 de grade Celsius. Căldura sufocantă i-a ţinut pe oameni în case.

Femeie-reporter: Nu mai pot de cald. Stau aici cu aer condiţionat, ceea ce nu suport.

 - Dar nu aveţi de ales.

- Nu am de ales.

Femeie: Cum vă descurcaţi cu gătitul? Cu aragazul?

- Gătim dimineaţa, seara, când e mai răcoare. Noaptea. Ziua nu prea, căldura e foarte mare.

Medicii ne recomandă să evităm să stăm chiar sub aparatele de aer condiţionat, pentru că riscăm să ne facem mai mult rău decât bine.

În judeţul Timiş, pe perioada codului roşu de caniculă, au fost instituite restricţii de circulaţie pentru camioane. Poliţiştii au avut grijă să-i informeze pe şoferi. 

Poliţist: Avem rugamintea ca in intervalul 12-20 să nu circulaţi pe sectoarele de drum.

Şoferi: - E foarte bine. Protejează şi asfaltul, tonaj, na.  

- Să stai în parcare la 34 de grade...

- Dar se distruge asfaltul?

- Asta e, ce să zic. 

Atât în weekend, cât şi la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură va fi sufocant.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » România se topeşte sub valul fierbinte de aer din Africa de Nord: "Nu mai pot de cald. Stau aici cu aer condiţionat, ceea ce nu suport"