Antena Meniu Search
x

Video "Şi dacă bei apă, parcă tot sete îţi e". Un nou val de căldură sufocă România: cât timp ne vom lupta cu temperaturile ridicate

Un nou val de căldură sufocă România şi nu scăpăm de el două săptămâni de acum încolo. Se anunţă o toamnă fierbinte şi cu recolte mici. Pârjolite de caniculă şi secetă, culturile de porumb şi floarea-soarelui vor da roade pe jumătate cât anul trecut. 

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 20:52

Vezi și

În Bucureşti te sufoci şi la umbră. La prânz se simţeau 41 grade Celsius - recordul zilei pe ţară. La Cernavodă au fost 40, Alexandria - 39. În weekend va fi şi mai cald.

Weekend de foc în Capitală

În Capitală sfârşitul săptămânii va fi de foc. Încă de azi s-au înregistrat la umbră 36 de grade Celsius. Duminică vor fi 38! Dogoarea caniculei din timpul zilei va face ca nopţile să fie tropicale. După asfinţit termometrele nu vor coborî sub 20 de grade.

În nordul ţării au fost temperaturi neobişnuit de ridicate. La Baia Mare, termometrele au arătat 34 de grade Celsius, cu 5 mai multe decât în mod normal. Localnicii au căutat răcoarea la umbra copacilor din parcuri şi în paharele cu limonadă şi bere. Alţii s-au simţit atât de încinşi de nu se mai dădeau duşi de lângă ţăşnitori.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Şi apă bei şi parcă tot sete îţi e. Asta e. N-avem ce face. Prea cald. Sufocant!

Localnic: Şi afară, şi în casă. În casă se mai pot pune.instalaţii de aer condiţionat.

Localnic: Eu la 30 de grade nu mai pot.

Canicula prelungită şi uscăciunea ne pun în pericol şi mâncarea. Recoltele de porumb şi floarea soarelui se anunţă foarte mici în sudul ţării.

Daniel Radu, fermier: Cât de mic este ştiuletele. Cum spunem noi, cocoloaşe. Ar fi trebuit să fie foarte mare. Acum nu e nici cât palma. Vom avea pierderi foarte mari. Recolta la porumb o să fie la jumătate în ferma noastră faţă de ceea ce am obţinut anul trecut. Anul ăsta, sperăm noi, să fie la 3 tone, 3 tone şi jumătate. La floarea soarelui anul trecut am fost la 3.500, anul ăsta dacă vom atinge 3.000 va fi satisfăcător.

Aerul fierbinte care s-a aşezat deasupra Europei vine din Africa şi nu va fi înlocuit prea curând de o atmosferă respirabilă

Simona Căpşună - meteorolog: Aerul fierbinte provenit din nordul Africii va urca peste cea mai mare parte a Europei, ceea se înseamnă că temperaturile vor creşte tot mai mult inclusiv la noi în ţară. Vor fi din nou 40 de grade Celsius la umbră la începutul săptămânii viitoare în sud-estul ţării, dar căldura va cuprinde toate regiunile. Acest episod canicular va persista până aproape de finalul acestei luni.

Pentru trei miliarde de pământeni, căldura extremă este la limita suportabilităţii. Până în 2030, numărul lor ar putea creşte la cinci miliarde. Una din trei persoane s-ar putea muta, în următorii 50 de ani, din ţara în care trăieşte, din cauza schimbărilor climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Vremea » "Şi dacă bei apă, parcă tot sete îţi e". Un nou val de căldură sufocă România: cât timp ne vom lupta cu temperaturile ridicate