Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Valul de aer tropical a prelungit seceta în România. Agricultorii sunt disperaţi, ANM nu vine cu veşti bune

Se crapă pământul ca la cutremur în cele mai călduroase zile de octombrie din ultimii 60 de ani. Valul de aer tropical, care a adus vara peste România, a prelungit şi seceta. Pe zone întinse din ţară, n-a mai plouat de mai bine de trei luni.

de Redactia Observator

la 29.10.2018 , 20:30

Se crapă pământul ca la cutremur în cele mai călduroase zile de octombrie din ultimii 60 de ani. Valul de aer tropical, care a adus vara peste România, a prelungit şi seceta. Pe zone întinse din ţară, n-a mai plouat de mai bine de trei luni.

Vara ciudată de la sfârşit de octombrie a adus recorduri neobişnuite. După cea mai caldă zi de 28 octombrie din ultimii 60 de ani, a urmat cea mai caldă dimineaţă de 29 octombrie. Au fost chiar şi 18 grade în Banat.

Deşi, în această lună ar fi trebuit să cadă 43 de litri pe metru pătrat, au căzut 19 şi, în aproape toată ţara, pământul este crăpat ca vara. 

Vezi și

Peste ciulinii Bărăganului n-a mai plouat din iulie, iar până la jumătate de metru în sol nu există picătură de apă. Seminţele de grâu şi rapiţă, puse acum o lună, ar fi trebuit să răsară deja.

Am semănat rapiţă, am întors rapiţa semănată pentru că n-a răsărit. Am semănat grâul. Grâul stă în uscătură, spun oamenii din zonă.

Plugurile se rup în pământ şi, ca să-l poată ara, fermierii au trecut direct la discuri - singurele care pot să sfărâme bolovanii. Chiar şi aşa trebuie să treacă şi de 4 ori peste ogoare cu ele. 

Costurile sunt mult mai mari, iar ce vor recolta la vară este o loterie a vremii. 

Seceta va continua şi în primele două săptămâni din noiembrie.

Alina Şerban, meteorolog ANM: Cu deosebire în sudul şi-n estul teritoriului, în Oltenia, în Muntenia, în Dobrogea, în Moldova.

Agricultorii din Dobrogea sunt disperaţi. Spun că seceta din ultimele trei luni le va afecta serios culturile. Pământul are o structură argiloasă. Asta înseamnă că s-au format bolovani care nu pot fi mărunţiţi nici măcar cu discurile.

Nu doar noi ne confruntăm cu o toamnă neobişnuit de caldă. La nivelul întregului glob, temperatura este cu două grade mai mare decât cea obişnuită.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Vremea » Valul de aer tropical a prelungit seceta în România. Agricultorii sunt disperaţi, ANM nu vine cu veşti bune