Doi buzoieni au o afacere de succes cu un produs unic în Europa. Zece ani au muncit la el, dar acum au propria fabrică
Din nevoia de a mânca sănătos, doi buzoieni au pus pe picioare o afacere de succes. După ani întregi de încercări, au reușit să breveteze un produs unic în Europa. Un amestec de miere în care se adaugă cătină, afine, petale de trandafir și multe altele. Noutatea este dată de procesul de producție care este unul fără fierbere și fără adaos de zahăr. Aşa că produsul e mult mai sănătos.
De Redactia Observator la 24.02.2023, 18:05Povestea a început în urmă cu zece ani, atunci când cei doi soți buzoieni, un fizician și un chimist, au început să prepare pentru consumul propriu dulcele sănătos. Un fel de dulceaţă în care mierea ia locul zahărului. După foarte multe încercări, familia a brevetat produsul ca fiind unic în Europa şi l-au denumit melinis.
Cum au pornit afacerea de succes
Procesul de preparare este unul extrem de lent. Un singur sortiment poate fi gata chiar şi într-o lună. "La început ne-am jucat, a fost pur şi simplu o încercare de a mânca sănătos, de a găsi o alternativă în care să păstrăm cât mai aproape de natural ceea ce au fructele de oferit", spune Daciana Tarași, fizician.
Produsele au ieşit timid pe piaţă, în 2019. "Lucrurile au mers treptat. Iniţial am avut impresia că va fi suficientă o construcţie micuţă. După aceea, când am început să înţelegem ce înseamnă industria alimentară, am ajuns la această mică fabrică. Pentru că altfel nu ai cum să scoţi un produs pe care să îl poţi vinde pe piaţă, conform normelor", a explicat Constantin Pascu, chimist.
- A demisionat şi şi-a investit toate economiile într-o afacere care a făcut-o celebră în Italia. "A fost o...
- Oul vândut cu 150 de lei bucata. Afacerea cu care a dat lovitura un tânăr de 19 ani din Arad
- Afacerea pusă la cale de Cosmin în Lunguleţu. Exportă cu aproximativ 1 leu/kg, iar apoi se întoarce în ţară...
În mica făbricuță din Buzău se produc lunar între 5.000 și 6.000 de borcane cu diferite sortimente: cu cătină, gutui, goji, piersici, petale de trandafir, afine sau zmeură. Iar vânzarea se face exclusiv online. "Cei care au comandat trandafir şi cătină la început au încercat şi celelalte sortimente şi au fost încântaţi. Unii dintre clienţi sunt constanţi", spune Marieta Iorga, șef de producție.
230 de grame se vând şi cu 50 de lei
Pentru producția delicateselor, cei doi buzoieni folosesc produse locale, bio, din zona de dealuri a județului Buzău. Produsele pot fi păstrate un timp îndelungat la temperatura camerei, fără ca gustul sau textura să se schimbe. Un borcan de 230 de grame costă între 25 şi 50 de lei.