Antena LIVE

Curs valutar

Update

Alegeri în Italia. Extrema-dreaptă a obținut cele mai multe voturi, iar Giorgia Meloni este aproape de a deveni premier. Rezultatele exit poll

Alegeri parlamentare în Italia, primele rezultate exit-poll: Coaliţia de dreapta formată din trei partide, între care cel mai puternic - Fratelli d'Italia - condus de Giorgia Melonise clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat duminică în Italia, ceea ce ar putea-o propulsa în funcţia de premier pe controversata lideră în vârstă de 45 de ani. Potrivit Corriere della Sera, coaliția de dreapta a obținut între 41% și 45% dintre voturi, partidul Giorgiei Meloni fiind pe primul loc, cu circa 22% - 26% dintre voturi.

De la 26.09.2022, 01:56
Galerie (4)
Alegeri parlamentare în Italia. Primele rezultate exit-poll: Coaliția de dreapta, între 41% și 45% dintre voturi - Corriere della Sera Profimedia Images

Liderul de extremă-dreapta Giorgia Meloni a câștigat alegerile din Italia, potrivit sondajelor exit poll, și este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării. Dacă rezultatele vor fi confirmate, Meloni va avea ca scop formarea celui mai de dreapta guvern al Italiei de după Al Doilea Război Mondial. O Italie condusă de Meloni va alarma o mare parte din Europa, cu Rusia aflată în război în Ucraina, apreciază BBC.

Se preconizează că partidul ei, Fratelli d'Italia, va câștiga între 22-26% din voturi, potrivit unui sondaj Rai, înaintea celui mai important rival al ei, Enrico Letta, din centru stânga. Câteva sondaje de exit poll recent publicate au dat alianței de dreapta un avans important, cu 41-45% din voturi.

Potrivit sondajelor, coaliţia de dreapta ar obţine între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor, peste nivelul majorităţii de 201 locuri, alianţa de centru-stânga 78-98 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 36 şi 56 de locuri.

La Senat, coaliţia de dreapta este creditată cu 111-131 de locuri, peste nivelul majorităţii de 101 locuri, alianţa de centru-stânga ar obţine între 33 şi 53 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 14 şi 34 de locuri.

Pe acelaşi subiect

Alegeri parlamentare în Italia: Primele rezultate exit poll

Partidul Fratelli d'Italia (dreapta), condus de Giorgia Meloni, a obţinut între 22% şi 26% din voturi, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Pe locul al doilea se situează Partidul Democrat (centru-stânga), condus de fostul premier Enrico Letta, cu un scor cuprins între 17% şi 21%.

Mişcarea Cinci Stele (populistă, antisistem), condusă de fostul prim-ministru Giuseppe Conte, este creditată cu 13,5%-17,5%, iar partidul Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta), al lui Matteo Salvini, a obţinut între 8,5% şi 12%.

Partidul Forza Italia (centru-dreapta), al fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, este creditat cu 6,0%-8,0%, iar formaţiunea Acţiune - Italia Viva (social-liberală) are un scor de 6,5%-8,5%, transmite Mediafax.

UPDATE 23:55. Scădere a prezenței la vot față de 2018, deși la primele ore ale scrutinului italienii se prezentaseră în număr mare

Potrivit Corriere Della Sera, la ora 19:00, ora Italiei, participarea la vot era de 51.16%, din datele oferite de Ministerul de Interne. La ultimele alegeri politice, din 2018, 58,40% dintre cei cu drept de vot își exprimaseră opțiunea electorală până la această oră - o scădere de circa 7 puncte procentuale.

Printre regiunile cu cea mai mare prezență la vot, deși mai scăzută în comparație cu ultimele alegeri din 2018, se numără: Lombardia (58,81% față de 62,81); Toscana (58,07% față de 63,87%); Emilia Romagna (59,80% față de 66,98%) și Lazio (53,18 contra 54,47).

Printre regiunile cu cea mai mică prezență la vot se numără: Basilicata (41,27% față de 53,13%); Campania (38,72% față de 52,52%); Molise (44,04% față de 56,46%); Calabria (36,92% față de 49,64%) și Sardinia (40,48% față de 52,20%).

UPDATE 18:00. Alegeri în Italia. Prezență mare la vot în primele ore ale scrutinului

Italienii se prezentau duminică în număr mare la urne, pentru a alege noul Parlament, în care extrema dreaptă urmează să intre în forţă şi să propună premierul care să-i succeadă lui Mario Draghi, relatează AFP.

Ministerul italian de Interne a anunţat o prezenţă de peste 19% la ora 10.00 GMT (13.00, ora României), la fel ca în alegerile legislative din 2018. Numeroase cozi de aşteptare s-au format la secţii de votare în diverse regiuni din ţară.

Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist), creditată cu aproape un sfert din intenţia de vot în ultimele sondaje, este favorită să conducă, la doar 45 de ani, un guvern de coaliţie în care extrema dreaptă domină puternic dreapta clasică.

Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideoloagă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban, transmite news.ro.

”Eu joc pentru ca să câştig, nu pentru ca să particip”, a declarat, la vot, Matteo Salvini, şeful Ligii (anti-migraţie), care-şi vede partidul ”pe podiumul unui, doi sau trei” după scrutin.

Contextul alegerilor parlamentare din Italia: Lidera Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, are cele mai mari şanse să devină premier

Partidul Democratic, de centru-stânga, al fostului premier Enrico Letta, nu a reuşit să-şi alăture alte formaţiuni într-o coaliţie, aşa că va rămâne, probabil, în opoziţie. Mulţi din actualii deputaţi şi senatori îşi vor pierde oricum fotoliile deoarece numărul parlamentarilor a fost redus cu mai mult de o treime.

Italienii decid, așadar, duminică, dacă vor alege cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite îndeaproape în întreaga Europă. Giorgia Meloni conduce partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia și își propune să devină prima femeie prim-ministru al țării, aliată cu alte două partide de dreapta, citează Mediafax.

Meloni și-a îndulcit imaginea, dar este legată de trecutul fascist al Italiei. Susține sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a atenuat retorica privind Europa. Dar încă îmbrățișează vechiul slogan fascist "Dumnezeu, patria și familia", s-a pronunțat împotriva "lobby-ului LGBT" și a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migrația. Secțiile de votare s-au deschis în toată Italia duminică la ora 07:00 și s-au închis la ora 23:00.

UE a fost de acord să trimită Italiei o sumă de 200 de miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi pentru redresarea post-Covid

Economia Italiei își revenea după pandemia Covid-19, dar criza energetică, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, a făcut ca prețurile să crească vertiginos. În timp ce politicienii și-au petrecut ultimele zile certându-se pe tema Europei și a Rusiei, italienii sunt cel mai mult îngrijorați de plata facturilor. UE a fost de acord să trimită Italiei o sumă impresionantă de 200 de miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi pentru redresarea post-Covid, dar acest lucru este condiționat de reformele aprobate de guvernul demisionar al lui Mario Draghi. Giorgia Meloni a cerut revizuirea planului și a vorbit despre posibilitatea de a face mai mult pentru a "apăra" interesele naționale ale Italiei în UE. Nu este de mirare că mulți dintre liderii europeni urmăresc cu atenție acest vot.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie, liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta, se confruntă acum cu o luptă dificilă. El are în comun mai multe politici cu Mișcarea Cinci Stele condusă de Giuseppe Conte, dar nu se înțeleg. Italienii aleg două camere ale parlamentului - Camera și Senatul - și, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianța câștigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câștigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripții și peste 60% prin reprezentare proporțională în întreaga Italie. Orice alianță care obține 40% din voturi ar putea obține până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Chiar dacă Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, nu ei decid cine devine prim-ministru. Această decizie îi va reveni președintelui Sergio Mattarella, care joacă un rol important în Constituția Italiei.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai prețuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, fosta actriță de la Hollywood a câștigat o serie de premii în anii 1960 și a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

italia parlament alegeri extrema dreapta
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024