Antena LIVE

Curs valutar

Israelul a trimis trupe în Liban, dar adevărata sa țintă este Iranul. Analiză POLITICO

Israelul a trimis trupe în Liban, dar adevărata sa țintă este Iranul. Prin atacul asupra Hezbollah,    premierul Benjamin Netanyahu încearcă să remodeleze decisiv Orientul Mijlociu, arată o analiză POLITICO. 

De la 01.10.2024, 13:38
WhatsApp
Israelul a trimis trupe în Liban, dar adevărata sa țintă este Iranul. Analiză POLITICO Profimedia

Război Israel - Hezbollah. Liderii Israelului cred că au acum o oportunitate care apare o dată la o generație şi care merge dincolo de a distruge grupările Hamas și Hezbollah, şi anume de a remodela Orientul Mijlociu, explică POLITICO. Chiar înainte ca Israelul să lanseze ceea ce a descris ca fiind o ofensivă terestră "limitată" în Liban, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că obiectivul său final în schimbarea puterii regionale este de a submina autoritatea conducerii religioase a Teheranului prin care urmăreşte să-i lase fără putere pe iranienii care finanţează, antrenează şi protejează atât Hamas în Gaza, cât și Hezbollah în Liban. 

Într-un discurs ţinut luni în limba engleză, Netanyahu a promis "nobilului popor persan" că ziua în care vor fi eliberați de sub stăpânirea "tiranilor" și ar putea avea pace cu Israelul va veni "mult mai repede decât credeau". "Nu există loc în Orientul Mijlociu în care Israelul să nu poată ajunge", a ameninţat el.

Pentru Iran, declaraţia lui Netanyahu nu a părut a fi făcută doar pentru a impresiona. Israelul nu se luptă cu Iranul doar la nivel de aliați proxy, precum grupările Hezbollah din Liban și rebelii Houthi din Yemen, ci își arată supremația şi în ​​ceea ce privește tehnologia și spionajul pe teritoriul iranian.

În aprilie, Israelul a răspuns la un atac masiv cu drone şi rachete iraniene, care s-a dovedit inofensiv, prin distrugerea unui radar de apărare antiaeriană în apropierea orașului Isfahan. Gestul a fost interpretat drept un avertisment că ar putea elimina după bunul plac instalațiile nucleare iraniene. În iulie, liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis cu o rachetă, trasă într-o vilă a guvernului din Teheran. Alţi înalți comandanți iranieni au murit în atacuri israeliene asupra Damascului și Beirutului. Mesajul lui Netanyahu despre cât de departe poate ajunge Israelul este clar, iar Iranul are spațiul de manevră limitat. 

Pe acelaşi subiect

Pentru conducerea de la Teheran, aceasta este o provocare dură. Iranul proiectează putere în întreaga regiune unde se prezintă drept o putere militară care își poate ajuta milițiile proxy loiale din Irak, Siria, Liban și Yemen. Israelul contestă în prezent, în mod direct, această autoritate iar asasinarea de vineri a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah este unul dintre cele mai flagrante exemple prin care Netanyahu provoacă Teheranul.

Ofensivă terestră în Liban

Israelul a spus clar marţi că nu se va opri aici. Într-o postare publicată pe platforma  X, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au spus că efectuează "raiduri terestre localizate și țintite, bazate pe informații precise împotriva țintelor și infrastructurii teroriste Hezbollah" în satele din apropierea graniței dintre Israel şi Liban.

IDF a adăugat că operațiunea sa la sol vizează ținte "situate în satele din apropierea graniței și [care] reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului". Planul, care includre atacuri aeriene și de artilerie pentru a sprijini trupele aflate la sol, este în pregătire de luni de zile. IDF nu a oferit detalii despre cât va dura. Armata a chemat și direcționat spre nord rezerviștii. 

Netanyahu va ignora apelurile internaționale tot mai mari pentru o încetare a focului şi va intensifica ofensiva asupra Hezbollah, a declarat un înalt oficial israelian înainte de incursiune. Aceasta va include cel mai probabil şi lansarea unui asalt terestru major cu scopul de a distruge Hezbollah în sudul Libanului, forțând gruparea să-și retragă forțele la nord de râul Litani, care se află la 29 de kilometri de granița israeliano-libaneză, în conformitate cu o rezoluție a ONU care a încheiat războiul din 2006, din Liban.

Israelul va continua, de asemenea, să atace depozitele de arme ale Hezbollah şi centrele logistice și de comandă situate mai la nord și în Valea Beqaa, în timp ce își va trimite echipe de elită pentru a vâna şi ucide comandanții superiori. "Aceasta este șansa noastră de a sparge Hezbollah, astfel încât să nu se poată recupera niciodată și să exercite puterea pe care o are în Liban", a spus oficialul.

În timp ce Netanyahu stătea prost în sondajele de opinie din Israel în ultimul an, situaţia sa s-a schimbat după asasinarea lui Nasrallah, ceea ce înseamnă că el este stimulat politic să prelungească ofensiva și să ignore apelurile repetate la o încetare a focului din partea ale aliaților occidentali şi a organizaţiilor care se tem de o agravare a crizei umanitare în Liban.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a sugerat ferm, în timpul unei vizite făcute luni trupelor israeliene desfășurate în nordul Israelului, că o ofensivă terestră împotriva Hezbollah va fi ordonată în curând. Forțele speciale israeliene au desfășurarat deja raiduri peste graniță. "Eliminarea lui Nasrallah este un pas foarte important, dar nu este cel final", a spus Gallant militarilor din Brigada Golani. "Vom folosi toate capacitățile pe care le avem la dispoziție și, dacă cineva din cealaltă parte nu a înțeles ce implică acele capacități, ne referim la toate capacitățile."

Oficialii americani cred că incursiunea israeliană va fi limitată, țintită și nu la fel de extinsă ca în 2006. Atunci a declanșat un război scurt, dar aprig, care a afectat ambele părți. Cu toate astea, Washingtonul se teme de un eventual atac iranian împotriva Israelului, Dovadă este mutarea de trupe americane pentru "a opri sau apăra, după cum este necesar". Există îngrijorări şi cu privire la o supraîntindere a forţelor israeliene. 

Începutul sfârșitului pentru Axa Iranului

Netanyahu nu este condus doar de logica politică internă, ci și de rațiunea militară. "Impulsurile militare vor continua pentru Israel", a observat Matthew Savill de la think tank-ul Royal United Services Institute din Marea Britanie. "A distrus conducerea superioară a Hezbollah, i-a compromis capacitatea de coordonare și are inițiativa. În ciuda riscurilor cu care s-ar confrunta incursiunea la sol, a amenințării din partea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune și a întinderii operațiunilor actuale ale IDF, este posibil să ne imaginăm că mulți ar susține că nu va exista niciodată un moment mai bun pentru a merge în sudul Libanului, pentru a distruge infrastructura militară a Hezbollah de acolo", a adăugat el.

Oficialii israelieni au vorbit în termeni mult mai ambițioși decât obiectivul de război mai limitat de a determina Hezbollah să oprească atacurile transfrontaliere cu rachete care durează de luni de zile pentru a le permite celor aproximativ 80.000 de evacuați israelieni să se întoarcă la casele lor din nordul ţării. 

Şi din afara guvernului, câțiva foști șefi din serviciile de informații și de securitate, încă influenți, inclusiv fostul șef al Mossad-ului, Tamir Pardo, îndeamnă public ca această campanie militară să fie sprijinită pentru redesenarea Orientului Mijlociu. Pardo a spus presei că loviturile pe care Israelul le-a dat grupării Hezbollah în ultimele 12 zile au oferit "o oportunitate care nu trebuie ratată".

Cel mai important aliat regional al Teheranului este puțin probabil să-și revină în urma acestor lovituri pentru a putea controla Libanul în măsura în care a făcut-o după războiul din 2006 cu Israelul, a adăugat el. "După umila mea părere, nu există nicio modalitate pentru ei de a se reabilita la ceea ce erau înainte", a spus el. Daunele extraordinare pe care IDF le-a provocat Hezbollah a zdruncinat într-adevăr organizația. Lista comandanților de top Hezbollah uciși în ultimele două săptămâni arată ca o listă de invitaţi a militanților șiiți care este actualizată zilnic.

"Aproape întreaga conducere, politică și militară a grupului, împreună cu mii de membri și comandanți de nivel mediu, au fost asasinaţi, eliminaţi sau scoşi din luptă, ca să nu mai vorbim de faptul că Forțele de Apărare ale Israelului au distrus cantități mari de muniții strategice care ar fi putut amenința orașele și țintele israeliene", a declarat Ahmed Fouad Alkhatib, analist la Consiliul Atlantic. "Regiunea ar putea fi martora începutului sfârșitului pentru axa de rezistență a Iranului", a adăugat el.

Acest rezultat nu i-ar nemulţumi pe mulţi lideri arabi, inclusiv din Golf. Unele mass-media de aici aruncă deja vina pe Hezbollah pentru suferința libanezilor. Influentul cotidian din Arabia Saudită, Okaz, a acuzat deja Hezbollah că acționează "de dragul intereselor iraniene, nu ale intereselor libaneze sau arabe".

"Iluzie periculoasă"

Atât Hezbollah, cât și Iranul sunt într-o criză şi au puține variante atractive. Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, s-a arătat dornic să îmbunătățească legăturile cu vecinii arabi și a făcut, de asemenea, propuneri către Occident, sugerând că Teheranul este gata să devină mai serios în privința discuțiilor nucleare.

Dacă Iranul se implică direct în conflict riscă să distrugă aceste relații diplomatice. Lansarea unui atac direct cu rachetă asupra Israelului, ca cel pe care l-a făcut fără succes la începutul acestui an, va expune slăbiciunea Iranului în fața superiorității militare israeliene, lăsând gruparea Hezbollah în mare parte singură și doar cu sprijin retoric din partea Teheranului.

Cu toate acestea, Julien Barnes-Dacey de la Consiliul European pentru Relații Externe a avertizat împotriva unei viitoare escaladării din partea Israelului și a descris ideea de a crea o nouă ordine regională drept o "iluzie periculoasă".  "Atacul israelian marchează o realizare tactică semnificativă, dar rămâne detașat de o cale strategică viabilă pentru a aborda în mod durabil nevoile de securitate israeliene și a pune capăt seriei de conflicte regionale interconectate", a argumentat el.

Fostul premier israelian Ehud Olmert, un critic înverșunat al lui Netanyahu, a mai spus pentru POLITICO că este prea devreme pentru a vorbi despre succes. "Dar dacă două sau trei rachete mari aterizează în Tel Aviv?" a avertizat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hezbollah israel hezbollah liban benjamin netanyahu iran
Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul secret din România unde erau ascunse pepite uriașe de aur. Aveau zeci de...
Fanatik.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Îți cade PĂRUL când te speli pe cap? Medicii recomandă două tratamente...
Gandul
Publicat 01.10.2024
Doi pensionari români prinși pe aeroport cu bijuterii de lux în valoare de...
Adevărul
Publicat 01.10.2024
Asia Express sezonul 7, 30 septembrie 2024. Cine a câștigat prima imunitate din...
A1
Publicat 01.10.2024
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2024. Berbecii au parte de o trezire la realitate....
CaTine
Publicat 01.10.2024
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce...
spynews.ro
Publicat 01.10.2024
Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea »...
GSP
Publicat 29.09.2024
Este una dintre cele mai frumoase gări din România! A apărut și într-un film...
Click.ro
Publicat 30.09.2024
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi...
Useit
Publicat 01.10.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
VIDEO. „Nu mai am voie să îmi bat nevasta?” Scandal la metroul din...
libertatea.ro
Publicat 30.09.2024
Camila Cabello a avut o apariție inedită la prezentarea Vetements de la Paris...
ZU
Publicat 01.10.2024
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Hello taste
Publicat 01.10.2024
Cum gătești dovleacul pentru copii. Trucuri simple și rapide
Deparinti
Publicat 30.09.2024
NATO ajunge într-un moment crucial: Omul care poate să-i înfrunte pe...
ziare.com
Publicat 01.10.2024
Pelin Akil și Mert Ramazan Demir s-au sărutat. Ce reacție au avut fanii când...
Happy
Publicat 01.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman....
Medicool
Publicat 01.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024