Antena LIVE
Live Video

Guvernul Ciucă a fost votat în Parlament. "Suntem un guvern al României şi vom face tot posibilul să avem în centrul atenţiei noastre cetăţeanul român"

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat programul de guvernare şi lista Executivului Ciucă. Guvernul Ciucă a trecut cu 318 voturi "pentru". Înaintea plenului, liderii coaliţiei au semnat acordul politic care va sta la baza alianţei.

De la 25.11.2021, 14:17

UPDATE 13:10 - Dintr-un total de 466 de parlamentari, au fost prezenţi 444. Au fost înregistrate 444 voturi, dintre care 0 anulate. Voturi "pentru" acordarea încrederii guvernului, 318. Voturi "împotrivă", 126.

Încrederea Guvernului se acordă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 234 de voturi. După anunţarea rezultatului, Nicolae Ciucă s-a adresat parlamentarilor:

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere va fi înaintată de îndată şefului statului, spre a proceda la numirea Guvernului. Premierul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului urmează să depună individual, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, jurământul de credinţă.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 12:00 - Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că actuala guvernare va fi una stabilă, iar grupul pe care îl reprezintă intenţionează să aibă o contribuţie "extrem de activă" în această guvernare.

"Avem în sfârşit o guvernare stabilă. Şi nu m-aţi auzit în 25 de ani spunând lucrul ăsta. Pentru că niciodată în 25 de ani nu am trecut printr-un an care, slavă Domnului, s-a încheiat. Guvernarea aceasta va fi una stabilă. Îi rog pe unii dintre colegi să se obişnuiască cu ideea că majoritatea e formată din 4 componente - a patra fiind grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Este prima dată, când intenţionăm să avem o contribuţie extrem de activă în guvernarea asta, ceea ce nu am făcut până acum", a spus, joi, de la tribuna Parlamentului, Varujan Pambuccian.

George Simion, ironii la adresa lui Florin Cîţu

UPDATE 11:20 - Liderul AUR, George Simion, a criticat în Parlament formarea alianței de guvernare PNL-PSD-UDMR. "Unde s-a ascuns Florin Cîțu, unde s-a ascuns micuțul", a întrebat Simion de la microfonul Parlamentului, în condițiile în care președintele PNL a lipsit de la discursurile parlamentarilor.

"Nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, Florin Cîţu. Unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu, unde s-a ascuns micuțul? Îi este frică, îi este jenă, poate intră în depresie. Probabil este cu domnul preşedinte (...) Unde a plecat domnul Cîţu, domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru, bila neagră în urna albă", a spus George Simion, în plen.

Marcel Ciolacu, discurs în plenul Parlamentului

Nicolae Ciucă, discurs în plenul Parlamentului

UPDATE 10:20 - A început şedinţa de învestire a guvernului propus de Nicolae Ciucă. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că 298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa din totalul de 466.

Nicolae Ciucă a prezentat programul de guvernare şi lista guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului.

Discursul integral al lui Nicoale Ciucă

Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem, în sfârșit, să oferim predictibilitate și să garantăm stabilitatea și dezvoltarea României prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua pentru binele cetățenilor.

Îmi doresc să fie prima zi a unei noi abordări în ceea ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească.

Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliția de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie.

Noi, cei care suntem azi în fața dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și de orice adversitate politică se află interesul românilor.

Pandemia ne-a învățat un lucru, acela e că timpul este prețios. Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înțeles să venim în fața dumneavoastră cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanția că lucrurile vor intra în normal și că vom avea stabilitate în perioada următoare. 

Am venit astăzi în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare propus, arătăm că punem pe primul loc interesele românilor și ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe direcții de acțiune. 

Doamnelor și domnilor,

    • Vom căuta în continuare cele mai bune soluții pentru criza generată de prețurile exagerate la energie. Am dovedit până acum că, deși cu puteri limitate, am reușit să găsim, în ultimele săptămâni, soluții la criza prețurilor din energie. A fost o colaborare Parlament - Guvern care a pus pe primul loc interesele românilor. Îmi doresc ca aceeași colaborare eficientă între cele două instituții ale statului să aibă loc și în continuare. Știu că pentru mulți români există temerea legată de cum vor trece iarna, cum vor putea să-și plătească facturile. Primii pași i-am făcut deja, prin adoptarea legii consumatorului vulnerabil, prin compensarea facturilor și plafonarea prețurilor. Alături de colegii din Guvern, vom căuta în continuare cele mai bune soluții pentru români, pentru că obiectivul nostru este să trecem iarna bine cu toții.

Doamnelor și domnilor parlamentari, 

Stimați colegi parlamentari,

Doamnelor și domnilor,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

De astăzi, punem cu toții umărul și construim o Românie mai puternică și prosperă, aducându-i pe români împreună în jurul unui obiectiv comun: combaterea și atenuarea efectelor crizei actuale, dar mai ales susținerea dezvoltării și evoluției României.

Sarcina Guvernului este să mobilizeze acel spirit extraordinar al românilor, să ofere oportunitățile necesare dezvoltării unei națiuni puternice și să pună în valoare întregul potențial al poporului nostru. Pentru toate acestea, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră și al tuturor românilor!

UPDATE 10:15 - Partidele din coaliţie au semnat acordul politic

Întrebat cum se va face rotaţia premierilor, Florin Cîțu a răspuns: "Nu există o procedură clară, dar avem Constituţia"

Context: Conform agendei şedinţei de joi afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor, reuniunea va începe cu prezentarea programului şi a listei Guvernului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. 

Ulterior vor avea loc dezbateri asupra programului şi listei Guvernului şi pe urmă va fi exercitat de către deputaţi şi senatori votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR:

Guvernul Ciucă are nevoie de 234 de voturi

Pentru ca Guvernul Ciucă să fie învestit sunt necesare minimum 234 de voturi "pentru". Votul este secret cu bile.

În cazul întrunirii numărului necesar de voturi pentru învestire, hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este înaintată de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului. 

Avize pozitive, deşi miniştrii s-au întrecut în gafe

Miniştrii din cabinetul Ciucă au fost audiaţi ca pe bandă rulantă, miercuri, în Parlament. Deloc surprinzător, a curs cu avize pozitive, căci noua coaliţie PNL-PSD-UDMR are majoritatea în toate comisiile de specialitate. Însă nici tot sprijinul colegilor de partid nu i-a putu salva de gafe pe unii dintre viitori miniştri.

45 de minute au avut la dispoziţie aleşii să testeze competenţele miniştrilor propuşi de Nicolae Ciucă. Tonul gafelor l-a dat ministrul propus la Agricultură. Limba engleză i-a pus probleme lui Adrian Chesnoiu, care a tradus inedit numele programului european "Farm to Fork": "Strategia europeană de la furcă..."

Ştafeta gafelor a fost preluată de Adrian Câciu, propus pentru ministerul Finanţelor. "Am activat atât în viața privată, începând din al doilea an de facultate. Eu nu m-am considerat niciodată Harap Alb. A fost o echipă care mințile a lucrat ca să se eficientizeze acolo", sunt câteva dintre bâlbele lui Adrian Câciu.

Ți-a plăcut acest articol?

criza politica parlament guvern nicolae ciuca psd pnl
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024