CAZUL MELDONIUM: Decizia care ar putea schimba SOARTA sportivilor români depistaţi pozitiv înainte de JO
Preşedintele COSR, Alin Petrache, a catalogat deciziile Agenţiei Mondiale Antidoping în cazul meldoniumului drept o bâlbâială, pentru că, în opinia sa, WADA ar fi trebuit să stabilească timpul de excreţie înainte de a interzice substanţa.
De Redactia Observator la 04.07.2016, 13:03Preşedintele COSR, Alin Petrache, a catalogat deciziile Agenţiei Mondiale Antidoping în cazul meldoniumului drept o bâlbâială, pentru că, în opinia sa, WADA ar fi trebuit să stabilească timpul de excreţie înainte de a interzice substanţa.
"Este o decizie care ne surprinde, dar nu este prima surpriză care vine din partea WADA. Mâine la ANAD vor fi din nou nişte audieri şi ne vor transmite în clipa în care se vor hotărî, apoi miercuri vom avea un comitet executiv şi vom discuta hotărârile WADA. Nu este o notificare care ne bucură, este o bâlbâială. Cred că înainte de a fi pus o substanţă dopantă pe acea listă ar fi trebuit să calculeze clar timpul de excreţie a acestei substanţe şi să nu mai avem bâlbâiala pe care am avut-o până în această perioadă. În privinţa celor de la ANAD nu îmi fac nicio problemă", a declarat Petrache, luni, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Comitetul Executiv al COSR, întrunit la 11 iunie, a decis ca sportivii depistaţi pozitiv să nu fie selecţionaţi pentru Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro, care vor avea loc în perioada 5-21 august.
Însă WADA a comunicat, joi, rezultatele unor studii de excreţie în ceea ce priveşte meldoniumul, iar rezultatele arată că unii dintre sportivii depistaţi pozitiv ar fi putut folosi substanţa înainte de a fi interzisă, la începutul acestui an, cazuri în care aceştia pot fi declaraţi nevinovaţi.
Agenţia Naţională Antidoping a primit rezultatele sudiilor de excreţie efectuate de forul mondial şi a comunicat faptul că unii sportivi ar putea fi declaraţi nevinovaţi în funcţie de concentraţia de meldonium depistată în probele de urină şi de data recoltării acestora. De asemenea, în absenţa altor probe cu privire la utilizare după 29 septembrie 2015, data de publicare a Listei Interzise de către WADA, nu se descalifică rezultatele.
În ultimele luni s-au înregistrat mai multe cazuri de dopaj în rândurile sportivilor români, majoritatea cu meldonium. Acestea sunt următoarele (inclusiv cei care nu erau calificaţi la JO): Mihai Donisan, Claudia Ştef, Daniela Stanciu, Mirela Lavric, Nicolae Soare, Alexandru Baciu (atletism), Liviu Dumitrescu, Leonid Carp, Ştefan Strat (canoe), Elena Meroniac, Petruş Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag şi Daniel Burciu, Ionuţ Mitrea, Constantin Mironescu (kaiac).
Pe plan internaţional, au fost înregistrate peste 200 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut este al jucătoarei ruse de tenis Maria Şarapova, care a fost suspendată doi ani de ITF.
Sursa: news.ro