Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Friptura 2.0 cu nanoparticule, făcută la imprimantă 3D din orez și mazăre, pe punctul de a intra pe piață. Are gust de porc sau vită

Compania startup din domeniul bioingineriei Novameat urmărește să scoată la vânzare, din 2022, o friptură "sintetică", făcută la imprimantă 3D. Aceasta ar avea gustul și textura fripturii de porc sau vită.

De la 06.07.2021, 11:32
Galerie (4)
Friptura este făcută după o tehnologie complexă în domeniul nanoparticulelor Profimedia Images / Deutsche Welle

După ani de cercetare și dezvoltare, compania cu sediul în Barcelona susține că este capabilă să printeze fripturi vegetariene ce se aseamană la gust cu fripturile tradiționale, din carne de vită sau porc. Potrivit 3D Printing Industry, Novameat este creația lui Giuseppe Scionti, care a lucrat ca cercetător și profesor în domeniul ingineriei țesuturilor pentru mai bine de un deceniu. Viziunea lui este să creeze o alternativă la produsele de origine animală, care să aibă caracteristici asemănătoare cărnii și care să diminueze impactul negativ al creșterii animalelor asupra mediului.

În 2014, acesta a fost co-autorul unui patent pentru dezvoltarea de biomateriale inteligente ce conțin nanoparticule, prin combinarea ingineriei țesuturilor și bioprintare cu strategii gastronomice moderne pentru a crea "un sistem hi-tech capabil să genereze alimente cu un conținut ridicat de proteine și cu aparență de fibre, exact ca produsele din carne".

Carnea 2.0 sintetică, făcută din orez și mazăre

După ani întregi de dezvoltare a materialelor, Giuseppe Sciont a creat o pastă cu tentă roșie făcută din ingrediente precum orez, mazăre sau proteine din alge - ce conțin aminoacizi cu proprietăți nutriționale - care apoi poate fi turnată într-un file cu ajutorul unei imprimante 3D. Pasta este apoi gătită pentru a-i îmbunătăți textura. Capabilitățile de bioinginerie și printare ale companiei Novameat s-au îmbunătățit substanțial, arată sursa citată, iar acum startupul are în palmares două produse pe care speră să le comercializeze de anul viitor - Friptura de vită 2.0 și Friptura de porc 2.0.

Piața proteinelor alternative, pe punctul de a exploda

Piaţa proteinelor alternative va creşte de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piaţa totală de proteine şi până la o valoare de 290 miliarde de dolari, adică PIB-ul Finlandei în anul 2020, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation.

"Pizza, pastele, friptura de vită, tocana şi multe dintre mâncărurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation, până în anul 2035 ne vom putea pregăti mesele noastre favorite din proteine ​​alternative. Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parţial, carnea din dietă cu proteine ​​alternative creşte datorită conştientizării beneficiilor pe care le are asupra mediului, sănătăţii sau a drepturilor animalelor", arată companiile.

Raportul "Food for Thought: The Protein Transformation" realizat de BCG şi Blue Horizon relevă că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele ​​cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, până în 2035.

Daniel Murărescu

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

carne friptura imprimanta 3d proteine
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Dispar două zboruri din București către două mari orașe europene. Companiile...
Fanatik.ro
Publicat 07.09.2024
Cum să trăiești mai mult și mai bine: dormi în weekend!
spotmedia.ro
Publicat 07.09.2024
Varză tocată la borcan. Cei 7 pași de aur pe care să îi urmezi pentru ca...
Gandul
Publicat 07.09.2024
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui...
Adevărul
Publicat 07.09.2024
E posibil să faci amor dacă ești un astronaut în spațiu? O Întrebare despre...
A1
Publicat 07.09.2024
Horoscopul zilei de 8 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-și...
CaTine
Publicat 07.09.2024
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu...
spynews.ro
Publicat 07.09.2024
Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească. Concluzia...
GSP
Publicat 07.09.2024
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns...
Click.ro
Publicat 06.09.2024
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se...
Useit
Publicat 07.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda...
Redacţia.ro
Publicat 05.09.2024
SUA avertizează: „O escaladare dramatică”. Rusia a primit rachete balistice...
libertatea.ro
Publicat 07.09.2024
Divorțul dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck ar putea „deveni urât” din...
ZU
Publicat 07.09.2024
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Hello taste
Publicat 07.09.2024
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Deparinti
Publicat 07.09.2024
Mai poate continua Ciucă strategia „ostașului în slujba...
ziare.com
Publicat 07.09.2024
Angélica Rivera și José Alberto Castro apar din nou împreună. Au fost...
Happy
Publicat 06.09.2024
Intoxicația cu paracetamol: cum o recunoști și cum se tratează
Medicool
Publicat 07.09.2024
Reacţia incredibilă a lui Dan Şucu pentru Gigi Becali, când şi-a dat seama...
orangesport.ro
Publicat 03.09.2024