Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Friptura 2.0 cu nanoparticule, făcută la imprimantă 3D din orez și mazăre, pe punctul de a intra pe piață. Are gust de porc sau vită

Compania startup din domeniul bioingineriei Novameat urmărește să scoată la vânzare, din 2022, o friptură "sintetică", făcută la imprimantă 3D. Aceasta ar avea gustul și textura fripturii de porc sau vită.

De la 06.07.2021, 11:32
WhatsApp
Galerie (4)
Friptura este făcută după o tehnologie complexă în domeniul nanoparticulelor Profimedia Images / Deutsche Welle

După ani de cercetare și dezvoltare, compania cu sediul în Barcelona susține că este capabilă să printeze fripturi vegetariene ce se aseamană la gust cu fripturile tradiționale, din carne de vită sau porc. Potrivit 3D Printing Industry, Novameat este creația lui Giuseppe Scionti, care a lucrat ca cercetător și profesor în domeniul ingineriei țesuturilor pentru mai bine de un deceniu. Viziunea lui este să creeze o alternativă la produsele de origine animală, care să aibă caracteristici asemănătoare cărnii și care să diminueze impactul negativ al creșterii animalelor asupra mediului.

În 2014, acesta a fost co-autorul unui patent pentru dezvoltarea de biomateriale inteligente ce conțin nanoparticule, prin combinarea ingineriei țesuturilor și bioprintare cu strategii gastronomice moderne pentru a crea "un sistem hi-tech capabil să genereze alimente cu un conținut ridicat de proteine și cu aparență de fibre, exact ca produsele din carne".

Carnea 2.0 sintetică, făcută din orez și mazăre

După ani întregi de dezvoltare a materialelor, Giuseppe Sciont a creat o pastă cu tentă roșie făcută din ingrediente precum orez, mazăre sau proteine din alge - ce conțin aminoacizi cu proprietăți nutriționale - care apoi poate fi turnată într-un file cu ajutorul unei imprimante 3D. Pasta este apoi gătită pentru a-i îmbunătăți textura. Capabilitățile de bioinginerie și printare ale companiei Novameat s-au îmbunătățit substanțial, arată sursa citată, iar acum startupul are în palmares două produse pe care speră să le comercializeze de anul viitor - Friptura de vită 2.0 și Friptura de porc 2.0.

Piața proteinelor alternative, pe punctul de a exploda

Piaţa proteinelor alternative va creşte de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piaţa totală de proteine şi până la o valoare de 290 miliarde de dolari, adică PIB-ul Finlandei în anul 2020, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation.

"Pizza, pastele, friptura de vită, tocana şi multe dintre mâncărurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation, până în anul 2035 ne vom putea pregăti mesele noastre favorite din proteine ​​alternative. Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parţial, carnea din dietă cu proteine ​​alternative creşte datorită conştientizării beneficiilor pe care le are asupra mediului, sănătăţii sau a drepturilor animalelor", arată companiile.

Raportul "Food for Thought: The Protein Transformation" realizat de BCG şi Blue Horizon relevă că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele ​​cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, până în 2035.

Daniel Murărescu

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

carne friptura imprimanta 3d proteine
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024