Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce se întâmplă dacă nu declari un accident uşor. Procedura de urmat în cazul unei tamponări

Mulţi dintre românii care au permis de conducere au fost implicaţi, de-a lungul timpului, în diferite accidente uşoare sau tamponări, aşa că este important să aflăm ce este de făcut în asemenea cazuri.

de Redactia Observator

la 25.04.2023 , 11:56

Şoferul care nu declară un accident uşor riscă penalităţi serioase
Şoferul care nu declară un accident uşor riscă penalităţi serioase - Profimedia
  • Şoferul care nu declară un accident uşor riscă penalităţi serioase.

România este campioană europeană când vine vorba despre accidente rutiere. Anul trecut s-a produs în jur de 4.700 de accidente pe şoselele din România, accidente soldate, din păcate, cu decesul a aproximativ 1.600 de persoane.

Chiar dacă numărul de victime este mare, cele mai multe dintre accidente au fost minore şi s-au finalizat cu înţelegere între şoferii implicaţi sau cu înţelegere parafată în faţa organelor de ordine.

Ai 24 de ore la dispoziţie ca să anunţi producerea unui accident uşor

Articolul continuă după reclamă

În ciuda faptului că cele mai multe dintre accidentele uşoare se finalizează cu o înţelegere amiabilă între şoferi, există cazuri în care accidentele uşoare trebuie să fie anunţate şi forţelor de ordine. 

Pe acelaşi subiect

În principiu, şoferii implicaţi au 24 de ore la dispoziţie, de la producerea accidentului de circulaţie uşor, pentru a-l declara. Practic, vorbim despre cazul în care avem doar pagube materiale. Dacă accidentul de soldează cu victime omeneşti, şoferii au mai multe obligaţii, inclusiv de a nu mişca maşinile din poziţiile în care au rămas după producerea accidentului. 

Ce se întâmplă dacă nu declari un accident uşor

Şoferii care ajung să fie implicaţi în accidente uşoare trebuie să ştie că riscă penalităţi serioase, în cazul în care nu declară accidentul forţelor de ordine. Vorbim despre amenzi consistente, dar şi despre riscul de a rămâne chiar pe termen lung fără permisul de conducere.

Iniţial, permisul de conducere poate fi ridicat pentru 30 de zile, însă perioada creşte în cazul în care vorbim de recidivă sau în cazul în care unul dintre şoferi pleacă de la locul accidentului şi nici nu vrea să se prezinte la secţia de poliţie.

Procedura de urmat în cazul unei tamponări uşoare

Dacă pagubele sunt minime, se recomandă încheierea unei înţelegeri amiabile între şoferii implicaţi. Această înţelegere trebuie completată complet şi corect. În acest caz, nu mai este necesară declararea accidentului la poliţie deoarece asiguratorul este obligat să rezolve dosarul în baza constatării.

În cazul unui accident uşor, în primul rând şoferii sunt obligaţi să mute maşinile cât mai aproape de bordură. Dacă, în cele din urmă, se ajunge şi la poliţie, trebuie să ştiţi că accidentul trebuie declarat la secţia de poliţie de pe raza căreia s-a produs accidentul.

Ce trebuie să faci dacă loveşti o maşină parcată

În cazul în care vorbim despre un accident uşor în care a fost implicată o maşină parcată, procedura este un pic diferită. În principiu, şoferul maşinii parcate trebuie să se prezinte cu aceasta la secţia de poliţie, pentru efectuarea documentelor de constatare.

Specialiştii recomandă ca, în cazul în care aţi lovit o maşină într-o parcare, să nu plecaţi sub nicio formă de la locul accidentului, fără a discuta cu conducătorul celeilalte maşini, sau, în cel mai rău caz, să lăsaţi un număr de telefon în parbrizul maşinii lovite pentru ca şoferul să vă poată contacta.

Există pericolul să existe martori ai accidentului sau camere de supraveghere video, să fiţi identificaţi foarte uşor şi să ajungeţi să fiţi acuzaţi inclusiv de părăsirea locului accidentului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri Auto » Ce se întâmplă dacă nu declari un accident uşor. Procedura de urmat în cazul unei tamponări