Reunim România! Voluntarii români care aduc speranță în inima Africii
În cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire, românii au cucerit lumea. Peste patru milioane dintre ei s-au răspândit pe toate continentele. Din Europa, până în America, Australia, Asia şi Africa.
În cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire, românii au cucerit lumea. Peste patru milioane dintre ei s-au răspândit pe toate continentele. Din Europa, până în America, Australia, Asia şi Africa. În străini, au dus tricolorul, buna dispoziţie şi omenia - specifice nouă. Iar acasă, s-au întors cu câte o învăţătură primită de la fiecăre popor adoptiv. Până pe 1 Decembrie, la Observator, "Reunim România". Îi cunoaştem pe românii simpli care ne-au făcut cinste pe alte meleaguri și care, oricât de departe ar fi ajuns, nu au uitat cine sunt şi de unde au plecat. În Cluj, câţiva tineri s-au întors acasă recunoscători pentru experienţa africană. În mijlocul unui trib din Uganda, au aflat cum poţi "să te bucuri de orice" chiar dacă nu ai nimic, în afară de muzică şi dans.
Suntem la 5 mii de kilometri depărtare de România, în inima Africii. Uganda, una dintre cele mai sărace ţări de pe glob, este a doua casă pentru câţiva români.
Ajutor pentru oameni alungați
De şapte ani, românii noştri îi învăţă pe localnici cum să supravieţuiască, după o istorie zbuciumată. În districtul Kisoro, mii de băştinaşi au fost scoşi cu forţa din junglă de armată, pentru a proteja o specie rară de gorile. Mulţi nu s-au putut adapta civilizaţiei.
Voluntarii le-au construit case, un orfelinat, o biserică şi o şcoală. I-au învăţat agricultură şi i-au ajutat să aibă apă curentă.
Răsfățați cu gogoși românești
E singura zi din săptămână când copiii din sat sunt curăţaţi cu săpun pe faţă şi pe mâini. Toţi stau cuminţi la coadă, aşteptându-şi rândul. La final, sunt răsfăţaţi cu gogoşi făcute de Lidia.
În Uganda, fiecare voluntar stă minim două săptămâni, pe propria cheltuială, în afară de Daniel Mureşan. El a plecat definitiv din România, împins de dorinţa de a-i ajuta cât mai mult pe aceşti oameni. Acasă, la Bistriţa, fratele Alin şi soţia lui, Maria, îi duc dorul.
Maria Mureşan a fost şi ea plecată în Africa, dar nu a putut rezista prea mult departe de ţară şi de soţul ei. Recunoaşte însă că experienţa din Africa a schimbat-o enorm.
”Se bucură că trăiesc”
Iar localnicii îşi exprimă bucuria ori de câte ori au ocazia, prin muzică şi dans. Se cântă pe stradă sau la şcoală. Se cântă despre sărăcie și despre bogăţie. Iar, când obosesc, iau o pauză şi apoi... cântă din nou.
Radu Almăşan este directorul fundaţiei care, prin donaţii şi cu ajutorul voluntarilor, reuşeşte să ţină în viaţă acest proiect.
Reunim România, o campanie Observator
În Africa, românii noştri au învăţat cât de simplă este fericirea și cât de uşor este să faci un bine care schimbă vieţi. În timp ce comunitatea din Uganda a învăţat cine suntem noi, românii.
La 100 de ani de la Marea Unire, Observator aduce poveşti de pe toate continentele. Reunim România! Pentru alţi 100 de ani!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰