Antena Meniu Search
x

Video Craiova, sub asediul gunoaielor care putrezesc pe străzi. Cum containerele sunt pline ochi, oamenii aruncă deşeurile pe unde apucă

Oraşele României sunt acoperite rând pe rând de gunoaie. După Bucureşti şi Craiova se sufocă de tonele de deşeuri care putrezesc pe străzi. Pe lângă faptul că pubelele sunt golite cu întârziere, Garda de Mediu susţine că şi depozitarea se face ilegal.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 08.07.2021, 19:37

Vezi și

Imaginile surprinse sunt de-a dreptul şocante. Deoarece containerele sunt pline ochi, craiovenii aruncă gunoiul unde apucă. Firma care a preluat de la 1 iulie contractul de salubritate şi-a făcut apariţia după aproape o săptămână. De la geamuri, oamenii îşi strigă năduful.

''Dar să veniţi să le luaţi pe toate, gunoaiele. Să nu mai lăsaţi.

Păi da ce, eu sunt tractor să le încarc? 

La câte platforme sunt aşa încărcate…sunt vreo 40, 50 de platforme

Pe acelaşi subiect

Nu ştiu, dar trebuie făcut ceva, că e îngrozitor

Sunaţi la ei, să vină să le ia!''

Urmăm sfatul, dar nu avem succes. ''Bun venit, momentan, toţi operatorii noştri sunt implicaţi într-o altă convorbire, dar apelul dumneavoastră va fi preluat în cel mai scurt timp.'' După ce încarcă în maşina de gunoi doar conţinutul containerelor, angajaţii firmei de salubritate îşi văd de drum. 

Oamenii aruncă deşeurile pe unde apucă

''Nu mi se pare normal, într-o ţară civilizată. E chiar strigător la cer. Este foarte periculos pentru sănătate.''

Asta după ce noul operator nu a mai încheiat contracte cu asociaţiile de proprietari. Craiovenii vor plăti individual taxa de salubritate, odată cu achitarea impozitului anual. ''Era mai bine prin asociaţie, părerea mea. Contractul ăsta cred că e foarte păgubos.''

Reprezentanţii firmei de colectare a deşeurilor dau asigurări că toate platformele vor fi curăţate în câteva zile. Un angajament monitorizat şi de direcţia de sănătate publică. Probleme sunt însă nu doar cu ridicarea deşeurilor ci şi cu depozitarea lor. O spune Garda de Mediu, care a descoperit nereguli grave pentru care a dat amenzi de 200 de mii de lei. 

''Se depozitează în mod ilegal deşeuri în celula pe care o avem în imagini? 

Dumneavoastră aţi pus o întrebare pertinentă. Răspunsul este, direct, da!''

Am solicitat firmei care depozitează deşeurile o reacţie, dar până la această oră nu am primit răspuns. Primarul Craiovei recunoaşte că situaţia e critică. 

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: A devenit un risc de mediu. Trebuie să se intre neapărat pe o altă celulă. Să se depoziteze acolo şi să se preia tot surplusul de pe celula 6. 

Operaţiunea ar trebui finalizată în cel mult 10 zile, conform Gărzii de Mediu. În caz contrar...

Gheorghe Călinoiu, Comisar Şef Garda de Mediu Dolj: Măsura obligatorie prevăzută de lege este sistarea acestei activităţi de depozitare, pe acest amplasament. 

Craiova nu este singurul oraş sufocat de gunoaie. Într-un cartier din Alba-Iulia, resturile nu sunt ridicate de aproape o saptamana. Chiar dacă există deja o nouă groapă în judeţ, aceasta nu face faţă cantităţii uriaşe de deşeuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Craiova, sub asediul gunoaielor care putrezesc pe străzi. Cum containerele sunt pline ochi, oamenii aruncă deşeurile pe unde apucă