Acord istoric între România şi SUA, pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Investiție de 8 miliarde de dolari

De Laurenţiu Rădulescu.
Publicat: 10.10.2020, 22:54.
Actualizat: 10.10.2020, 22:54

România şi SUA au semnat un acord istoric pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. 8 miliarde de dolari este investiţia pe care americanii o pun la bătaie. Punerea în funcţiune a celor două reactoare ar dubla puterea Centralei din prezent şi ar asigura noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă.

Aşezat pe malul drept al braţului Dunărea Veche, oraş-port, nod de transport de interes naţional, Cernavodă are o poziţie geografică privilegiată pe harta ţării şi un potenţial economic uriaş. Pe hârtie. Căci în realitate.

Localnic: E multă lume care nu are de muncă

Tânăr: Salahor, muncitor de zi cu zi. E greu, greu, foarte greu. Lucrez ca şofer, mai transport persoane în construcţii, vând peşte, în privat.

Aşa că vestea că la Centrala de la Cernavodă se vor construi două noi reactoare, cu finanţare americană, a venit ca o gură de aer proaspăt.

Reporter: Cum vedeţi investiţia asta?
Localnic: Foarte foarte bună, foarte benefică.
Reporter: Cât de mult contează centrala asta pentru oraş?
Localnic: Foarte mult contează şi pentru bugetul primăriei, s-a făcut câte ceva în oraş.

Din cei 17.000 de locuitori ai oraşului, zece la sută lucrează la Centrală. Este singura sursă de venit sigur din oraş.

Anghel Ştefan are 72 de ani şi a ieşit la pensie după 25 de ani în care a fost electrician la Centrală.

Reporter: Care-s diferenţele între ceea ce era pe vremuri şi ce e acum?

Anghel Ştefan, fost angajat la Centrala Cernavodă: Diferenţe mari nu-s că vorba aia e aceaşi securitate, aceaşi activitate, sunt nişte reguli care se respectă. E vorba de doar două unităţi în funcţie. În rest lucrările care se dau la contractori, e numai personalul care se ocupă de funcţionare. E singura unitate unde se poate angaja cineva, în rest sunt societăţi mai micuţe cu personal puţin.

Acordul de finanţare americană record, de 8 miliarde de dolari, a fost semnat ieri la Washington de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi omologul său american.

În proiectul de la Cernavodă va fi implicat un consorţiu format din companii din Statele Unite, România, Canada şi Franţa.

Un miliard de dolari va merge către retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă. Restul de 7 miliarde vor fi folosiţi pentru punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4. Reactorul 5 a ieşit din calcul complet.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Reabilitarea primului reactor de aici de la Cernavodă ar trebui făcută în mod normal până în 2026, o modernizare care ar da undă verde de funcţionare la capacitate maximă la acest reactor pentru următorii 30 de ani.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat.

20% din necesarul de electricitate al României este produs la Cernavodă. Reactoarea 3 şi 4 vor dubla puterea actuală a centralei.

Acordul este unul de principiu deocamdată, urmând să fie transmis şi Comisiei Europene.

Nu este pentru prima dată când autorităţile vin cu promisiuni de investiţii în Centrala de la Cernavodă.

Guvernul Ponta a semnat cu o companie chineză, acuzată ulterior de SUA de spionaj militar, un acord asemănător de finanţare. Acordul a fost rupt în această vară de liberali.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro