Antena Meniu Search
x

Video Afacerea unui român din Deva. A învăţat tehnica de pe internet, iar produsele se vând acum şi cu 300 de lei bucata

Şi pietrele preţioase pot spune, uneori, poveşti fantastice. O demonstrează un mare iubitor de natură din Deva. Fascinat de pietrele semipreţioase, pune micile comori în valoare prin dantelării migăloase din metal. Spune că se inspiră din mediul înconjurător şi lucrează cel mai bine lângă un terariu unde şi-a construit propriul univers. 

de Redactia Observator

la 30.12.2022, 17:19

Vezi și

Cătălin Josan este ranger în proiectul de reintroducere a zimbrilor în Carpaţi din Armeniş. Când nu este pe teren să urmărească superbele animale, preferă să stea acasă şi să se înconjoare de pietre. Semipreţioase. Totul a pornit de la ceea ce părea o simplă joacă, iar tehnica a găsit-o pe Internet. 

Tainele bijuteriilor unicat

"Am încercat să urmez cât mai bine paşii, dar tot am schimbat ceva să fie pe placul meu, că este un efort destul de crud şi primitiv. Asta e prima", arată el. De atunci, a lucrat o mulţime de medalioane, şi niciunul la fel ca altul. În câteva luni a învăţat cum să îmblânzească firele de metal şi să le transforme în dantelărie. 

"Aleg piatra, aleg sârma. Tot timpul trebuie să numeri, ca să ştii unde eşti. Treci firul peste amândouă, mai punem una ca să obţinem modelul, apoi facem peste toate trei. Este un model destul de elaborat şi ajungi cu lucrul la cinci ore. Seamănă cu un mic brăduţ!", spune Cătălin Josan, bijutier artizanal.

Pe acelaşi subiect

Între timp, şi fetiţa lui a deprins tainele lucrului cu migală. La numai 10 ani, Alegra îşi creează propriile bijuterii. "Mi-a fost destul de greu, dar a meritat în final să văd rezultatul", povesteşte ea.

Cât costă produsele lucrate cu migală de Cătălin

Artizanul are deja cliente fidele care i-au descoperit comorile. Toate se declară fascinate de felul în care Cătălin reuşeşte să împletească poveşti în jurul pietrelor. "Sunt superbe, unice. Cu fiecare set reuşeşte să pună în valoare frumusetea pietrelor", spune Adriana Pop, clientă.

Pentru inspiraţie, bijutierul şi-a creat oaza lui de linişte. "Îmi odihnesc ochii, mai cântă şi broscuţele şi aşa mă simt în apartament ca într-o pădure sau junglă tropicală", povesteşte Cătălin Josan, bijutier artizanal. Seturile de bijuterii, care par rupte dintr-o lume fantastică, costă între 200 şi 300 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Afacerea unui român din Deva. A învăţat tehnica de pe internet, iar produsele se vând acum şi cu 300 de lei bucata