Video Alimentul care ar putea ajunge pe cale de dispariţie. Veste proastă pentru pofticioşi: un kg ajunge că coste şi 200 de lei
Prosciutto, delicatesa la modă în restaurantele cu specific italian, ar putea fi pe cale de dispariţie. Italia se confruntă cu cel mai mare focar de pestă porcină din ultimii 60 de ani, aşa că nu doar specialităţile s-ar putea scumpi. Şi carnea pentru friptură ar putea fi pe listă. Opt din 10 kilograme de carne de porc sunt aduse din import în magazinele noastre.
Unul din cele mai comandate platouri la un restaurant cu specific italian din Bucureşti costă acum 145 de lei. Preţurile piperate sunt justificate de criza din peninsulă.
"Au crescut pe primăvară-vară, s-au ridicat peste 10%. Chiar semnificativ. Nu doar la prosciutto, ci la toate preparatele pe care le importăm. Şi celelalte mezeluri. La două-trei luni preţurile cresc", spune Nicuţa Enache, proprietar restaurant cu specific italian.
România este una dintre ţările care importă prosciutto, specialitate din pulpă de porc sărată şi uscată, specifică bucătăriei din Italia.
"Sunt o mare fană prosciutto şi pastele cu trufe. Aleg magazinele specializate în importul produselor italieneşti.
Ale noastre nu prea mai sunt de calitate", spun clienţii.
Prosciutto, emblema culinară a Italiei, este atât de importantă pentru autorităţile de acolo, încât armata a fost trimisă să vâneze mistreți. Producţia de prosciutto şi cârnați generează peste opt miliarde de euro pe an. Scumpirile din peninsulă ajung şi în magazinele de la noi.
"Orice creştere care se face pe piaţă, evident că se regăseşte şi la noi în magazin. Ăsta este prosciutto. Este speck. Este lejer afumat, cu crustă de piper deasupra. Este indicat lângă un pahar de prosecco, un pahar de vin", spune Doina Tănase, reprezentant magazin produse italieneşti.
Cât a ajuns să coste un kg de prosciutto
Într-un magazin, de exemplu, kilogramul de prosciutto costă între 120 şi 200 de lei, în funcţie de sortiment. Preţurile ar putea fi mai mari în perioada următoare, ca urmare a epidemiei de pestă porcină cu care se confruntă statul italian şi care automat va genera o producţie mai mică de carne de porc.
În primele şase luni ale acestui an, România a importat din Italia în jur de patru mii de tone de carne de porc, proaspătă sau refrigerată şi aceeaşi cantitate de mezeluri şi preparate din carne.
Carnea de porc a ajuns, de altfel, cel mai importat aliment de la noi din ţară - am adus carne în valoare de jumătate de miliard de euro în primele șase luni. Exporturile au fost de doar 1 milion de euro. Nu doar pesta porcină afectează industria cărnii, ci şi cea a oilor. Cea mai afectată ţară este Grecia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰