Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Amnistie fiscală pentru români, înainte de alegeri. Analist: De ce să mai plăteşti la timp?

Înainte de alegeri şi din nevoia disperată de a face rost de bani, statul le face un cadou românilor cu datorii la Fisc. Aproape un milion de rău-platnici vor scăpa de o parte din restanţe. Cu o condiţie: să-şi plătească dările până pe 25 noiembrie. Specialiştii spun că este o invitaţie la indisciplină şi o sfidare la adresa celor care plătesc la timp. După Revoluţie, au mai fost 7 astfel de amnistii, de obicei în ani electorali. 

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 19:16

Pentru a-i convinge pe români să-şi plătească toate datoriile până pe 25 noiembrie, Guvernul vine cu o serie de facilităţi. Sunt vizaţi aproape 1 milion de oameni: cei cu venituri din chirii, depozite, din activităţi independente şi care nu şi-au plătit dările la stat, inclusiv românii cu popriri pe conturi.  

Cine scapă de datorii

Cei care au de plată sub cinci mii de lei vor scăpa de jumătate din datorie şi de ştergerea totală a penalităţilor şi dobânzilor. De exemplu, un contribuabil cu o restanţă de 4.000 de lei şi cu penalităţi de 1.000 de lei va plăti doar două mii de lei în loc de cinci mii. Iar cei care au datorii mai mari de cinci mii de lei pot primi o reducere de 25 la sută şi, la fel, nu vor plăti deloc dobânzile şi penalităţile pentru întârziere. La o datorie de 10 mii de lei şi penalităţi de două mii de lei, totalul de plată ar fi de doar 7.500 de lei, în loc de 12 mii. 

Vezi și

"Genul acesta de măsuri sunt frustrante pentru cei care-şi achită la termen datoriile şi invită la indisciplină financiară. Periodic apar aceste amnistii. De ce să mai plăteşti la timp? La persoane fizice, cele mai frecvente diferenţe apar la contribuţia la sănătate. Ceri o fişă pe plătitor şi vezi acolo dacă ai datorii. Astea pot fi cerute şi prin spaţiul privat virtual", explică Gabriel Biriş, analist fiscal. 

Vor fi iertate de penalităţi şi firmele

Vor fi iertate de penalităţi şi firmele, PFA-urile, dar şi companiile de stat. În total, peste 300 de mii de societăţi. De exemplu, o firmă cu datorii de 1 milion de lei din neplata TVA, cu penalităţi şi dobânzi de 10.000 de lei, va fi iertată de aceşti 10 mii de lei, dacă-şi va plăti restanţele până pe 25 noiembrie. 

"De ce ne-am mai plăti pe 25 septembrie, pe 25 octombrie impozitele şi contribuţiile la buget, când ştim că pe 25 noiembrie le putem plăti fără dobânzi şi penalităţi. Haos! Dacă ai plătit la timp, eşti prostul satului. Problema cu companiile de stat e că nu au de unde să platească si nici nu au de unde se finanţa", adaugă Gabriel Biriş, analist fiscal.

Nu doar rău-platnicii vor fi avantajaţi

Nu doar rău-platnicii vor fi avantajaţi, ci şi firmele cu taxele la zi. "De luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară", a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

Amnistia anunțată ar putea aduce cel mult 8 miliarde de lei, doar de la firme. În total, datoriile la bugetul de stat sunt de 20 de ori mai mari: 180 de miliarde de lei, adică 8 la sută din PIB. Proiectul va fi adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Amnistie fiscală pentru români, înainte de alegeri. Analist: De ce să mai plăteşti la timp?