Video Angajaţii din Romania care de acum pot cere program flexibil sau să muncească de acasă. Directiva UE a intrat în vigoare
Drepturi noi pentru angajaţi! De astăzi, părinţii care au copii mici sau salariaţii care au în îngrijire persoane vulnerabile vor putea cere un program flexibil de lucru sau chiar munca de acasă. Sunt doar câteva dintre avantajele aduse de o directivă europeană transpusă şi la noi, prin care angajaţii îşi pot găsi mai uşor echilibrul dintre carieră şi viaţa personală.
Odată ce a devenit mamă, pentru Ioana schimbările au început să apară rând pe rând. Povesteşte că, până la un echilibru între carieră şi viaţa personală, a fost cale lungă.
Ioana Sima, mamă: Deşi aveam o poziţie de management, am ales să stau doi ani de zile cu copilul meu acasă. Cred că acest lucru m-a costat destul de scump la momentul respectiv.
Raluca Ciupitu, avocat specializat în Piaţa Muncii: Când se întorc din concediul de creştere copil fie postul lor le-a dispărut, sunt situaţii când chiar sunt forţate să demisioneze sau li se propune un post inferior pregătirii lor, poate cu o salarizare mai proastă, deşi nu este cazul.
Program flexibil pentru părinţi
O situaţie pe care, de acum, mamele nu ar trebui să o mai trăiască. Părinţii au cadrul legal pentru negocieri cu angajatorii şi astfel să obţină un program mai bun, care să le permită să fie mai mult timp prezenţi acasă, dar şi să îşi rezolve mai uşor problemele.
Oana Datki, specialist în Resurse Umane: Această directivă vine cu obligativitatea flexibilităţii programului de lucru pentru părinţi şi îngrijitori- cei care au o rudă bolnavă şi au rolul de îngrijitor. Poate are nevoie să ducă copilul la şcoală şi, atunci, iată este la birou la ora 8. Perfect, de atunci începe programul de lucru.
Ioana Sima, mamă: Acest lucru ar putea cumva să convingă mamele să se întoarcă mai repede la birou. Este important să ştii că atunci când copilul tău se îmbolnăveşte poţi să pleci la el. Ok, există acel concediu de maternitate, dar majoritatea angajatorilor ridică din sprânceană atunci când se ia acel concediu medical, pentru copil.
Oana Datki, specialist în Resurse Umane: Una este să ştii că peste trei zile lucrezi trei ore sau lucrezi opt ore şi să poţi să planifici cine ia copilul, cine are grijă de casă.
Directiva mai prelungeşte de la una la două luni perioada minimă de concediu pentru creşterea copilului care nu poate fi transferată de la un părinte la altul- pentru a-i încuraja astfel pe taţi să preia mai mult din responsabilităţile familiei. În acelaşi timp, Uniunea Europeană continuă demersurile prin care vrea să regleze inechităţile dintre femei şi bărbaţi, la nivel de remuneraţie. De acum, companiile vor avea obligaţia să fie transparente în ceea ce priveşte atât oferta salarială, cât şi condiţiile de lucru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰