Video ANRE a prelungit perioada de schimbare a contractelor la energie, după îngămădeala de la sediile furnizorilor
A fost îmbulzeală azi la sediile furnizorilor de energie electrică. Oamenii au auzit că se schimbă ceva, dar nu au înţeles ce anume. Sau cum. Aşa că s-au înghesuit la cozi, ca să afle ce au de făcut, în condiţiile în care credeau că trebuie să schimbe contractele până la sfârşitul acestei luni.
- După-amiază târziu, Autoritatea naţională de reglementare în domeniul energiei (ANRE) a anunţat prelungirea perioadei până la 31 martie
Speriaţi că vor plăti mai mult pentru energia electrică dacă nu îşi schimbă repede contractul, oamenii s-au înghesuit la cozi încă de la prima oră, în căutarea unor explicaţii.
După mai multe ore de stat în picioare, unei femei din Suceava i s-a făcut rău.
Nervoşi şi confuzi, oamenii au cedat şi au intrat buluc în sediul furnizorului de energie. Au fost scoşi afară cu poliţia. Tot nelămuriţi.
În Baia Mare, aceeaşi problemă. Cozi şi confuzie. "Nu ştiu ce trebuie să fac, am luat cu mine ultima factură", ne-a spus un bărbat.
Îmbulzeală a fost şi în Capitală. Deşi se ştia de anul trecut că de la 1 ianuarie 2021 se liberalizează piaţa, cei mai mulţi consumatori au aflat abia în ultimele zile.
Răzvan Nicolescu, expert în energie: Din păcate, autorităţile responsabile au gestionat foarte deficitar acest proces şi sunt milioane de oameni, în acest moment, care nu ştiu ce să facă.
Care sunt paşii pentru a alege cea mai bună ofertă la energie
Pentru a alege cea mai bună ofertă la energie, înainte de toate trebuie să vă uitați pe factură, în stânga sus. Dacă scrie factură piață concurențială nu trebuie să mai faceți nimic. Deja aveţi preţul cel mai mic. Dacă nu scrie aveți trei opțiuni. Prima: nu faceți nimic și actualul furnizor va livra în continuare curent, dar la un preț pentru serviciu universal, deci mai mare. A doua opțiune e să negociați contractul cu actualul furnizor, iar a treia e să alegeți altul, cu o ofertă mai bună.
Cine rămâne la actualul furnizor, dar pe piaţă reglementată, ar putea plăti, în funcţie de zona în care se află, preţuri mai mari cu până la 26 la sută. Cine semnează contract nou trebuie totuşi să fie extrem de atent la ce conţine.
Răzvan Nicolescu, expert în energie: Să refuze orice fel de penalitate şi să să se uite la seriozitatea ofertei, deci să nu fie o ofertă foarte avantajoasă doar pentru luna ianuarie.
Aşa că, întâi, e indicat să analizaţi preţurile energiei electrice de la diferiţi furnizori, cu ajutorul comparatorului de pe site-ul ANRE.ro. Introduceţi câteva informaţii: consumul, judeţul, valoarea facturii actuale şi perioada contractului. Automat, veţi primi preţurile de la toţi furnizorii din apropiere. În funcţie de pachetul ales, puteţi vedea şi documentele necesare pentru a încheia noul contract. Totul durează maxim 21 de zile şi se poate face online sau la ghişeu.
Având în vedere ce s-a întâmplat azi, în toată ţara, conducerea ANRE a decis prelungirea termenului.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Încă de săptămâna această, cred că de joi, vom porni un TEL VERDE al autorității, dedicat exclusiv liberalizării pieței de energie unde colegii mei vor furniza informații pentru cei interesați în privința liberalizării şi prin această prelungire a termenului, practic până la sfârșitul lunii martie toată lumea se mai poate documenta, mai poate să consulte ofertele clienților
Iar, dacă nu sunteți mulțumiți de preț, puteți oricând să schimbați din nou contractul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰