Antena Meniu Search
x

Curs valutar

BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în ciuda aşteptărilor economiştilor. Ratele românilor nu scad

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an şi a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an.

de Redactia Observator

la 04.10.2024 , 15:28

BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an - Shutterstock

Conducerea băncii centrale a mai decis şi menţinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, dar şi a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

Majoritatea economiștilor credeau că astăzi Banca Națională va reduce dobânda de referință, cea de care depind indicii ROBOR și IRCC, de la 6,5% la 6,25%. Ar fi fost a treia scădere după o serie de majorări consecutive. Dacă se întâmpla acest lucru, cei care au credite mai vechi legate de ROBOR ar fi văzut imediat o scădere a ratei la bancă - o reducere de aproximativ 50 de lei. Cei care au credite mai noi, calculate în funcție de IRCC, ar fi văzut o reducere abia în aprilie și asta pentru că indicele reacționează cu 6 luni întârziere.

BNR menține dobânda-cheie la 6,50%

Articolul continuă după reclamă

BNR a dat startul relaxării monetare în luna iulie, când a decis să taie dobânda de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, nivel neschimbat din ianuarie 2023. În şedinţa din august, Banca Naţională a redus dobânda la 6,5%. Potrivit datelor publicate de INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna august la 5,1%, de la 5,4% în iulie, şi a ajuns, astfel, la nivelul inflaţiei din luna mai. O singură dată în ultimele 12 luni inflaţia a scăzut la sub 5%: 4,9% în iunie 2024, pentru a urca apoi la 5,4% în iulie.

Pe acelaşi subiect

BNR precizează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare.

"Deciziile CA al BNR vizează asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administraţie reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru stabilitatea macroeconomică şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse", arată BNR.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 noiembrie 2024.

BNR va avea un nou Consiliu de Administraţie

Potrivit Ziarului Financiar, BNR va avea de săptămâna viitoare un nou Consiliu de Administraţie, votat marți în Parlament, alcătuit din 9 persoane, respectiv 5 membri neexecutivi, 2 viceguvernatori, un prim-viceguvernator şi un guvernator.

Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Boardul actual al BNR, insti­tuţie care reglementează şi supra­veghează activitatea băncilor comer­ciale din România, şi-a început activitatea în octombrie 2019.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri economice » BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în ciuda aşteptărilor economiştilor. Ratele românilor nu scad