Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Calcanul românesc, comoară pentru braconierii turci

Calcanul din apele teritoriale româneşti a devenit o comoară pentru braconierii turci. Este mult mai uşor de prins în dreptul ţărmului românesc şi se vinde în Turcia de aproape trei ori mai scump ca în România.

de Redactia Observator

la 28.02.2019 , 00:28

Calcanul din apele teritoriale româneşti a devenit o comoară pentru braconierii turci. Este mult mai uşor de prins în dreptul ţărmului românesc şi se vinde în Turcia de aproape trei ori mai scump ca în România.

Chiar săptămâna trecută, Garda de Coastă a deschis focul asupra unui pescador turcesc surprins la braconaj.

Pescadorul turcesc a fost reperat de Garda de Coastă în zorii zilei în apele româneşti. Nu a oprit la somaţii. În cele din urmă, nava de intervenţie românească a deschis focul.

Vezi și

Alexandra Cîrstea, purtător de cuvânt Poliţia de Frontieră: Poliţia de Frontieră a folosit gradual armamentul, efectuând foc de avertisment în condiţiile legii. 

În timp, braconierii au învăţat cum să scape de poliţiştii români.  

Alexandra Cîrstea, purtător de cuvânt Poliţia de Frontieră: Ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor, a fost imposibilă deschiderea focului în plin asupra sistemului de propulsie al navei, fără a pune în pericol vieţile omeneşti.

Urmărirea s-a încheiat după ce pescadorul a ajuns în apele teritoriale turceşti. Este a treia oară când această navă este surprinsă la pescuit de calcan în apele României. Explicaţiile sunt multe. 

În largul Turciei Marea Neagră are o adâncime de sute de metri, în timp ce la noi adâncimea medie este de 50 de metri. Asta face pescuitul mai uşor. În plus, populaţia de calcan din zona ţării noastre a crescut cu 50% în ultimii ani. Iar calcanul este mai preţuit în Turcia, decât în România.

Matei Datcu, pescar: La ei costă mult mai mult decât costă la noi. La noi fiind o flotă de pescuit la calcan destul de limitată, au mai multă libertate.

Dacă în România calcanul se vinde cu 85 de lei kilogramul, în Turcia preţul sare la peste 200 de lei pe kilogram. Însă pescuitul ilegal este devastator pentru mediu. Anul trecut, autorităţile române au ridicat din mare 33 de kilometri de plase lăsate în urmă de braconieri.

Tania Zaharia, cercetător la Institutul de Dezvoltare Marină: Sunt unelte fantomă, practic, numite. Şi în aceste unelte se pot încurca, în principal, delfinii. Probabil că după acest pescuit de calcan vom avea şi eşuări de cetacee pe mal.

Braconierii turci au fost preluaţi de autorităţile din Turcia. Au primit deja o amendă pentru trecerea ilegală a frontierei şi vor fi judecaţi pentru pescuit fără autorizaţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » Calcanul românesc, comoară pentru braconierii turci