Video Cardurile de energie de 1.400 de lei. Plata facturilor se va face și online. Se pot achita inclusiv lemnele de foc. Banii, primiţi pe loc
Ministrul Marcel Boloş a declarat marţi, despre ajutorul acordat românilor care se încălzesc cu lemne, că banii pot fi primiţi pe loc dacă documentele privind procurarea lemnelor sunt valide şi au toată procedura respectată şi că statul acceptă şi documente de achiziţie a acestui material lemnos începând cu august 2022, relatează news.ro.
Cu cardul de energie se pot plăti și lemne de foc. "Banii pot fi primiţi pe loc dacă documentele privind procurarea lemnelor de foc sunt documente valida şi au toată procedura respectată", a spus ministrul Boloş. El a arătat că cei în cauză au nevoie de cartea de identitate, de cardul de energie şi documentul justificativ, respectiv factura de livrare a materialului lemnos şi documentele de plată.
"Noi discutăm despre decontarea unor sume plătite în numerar de către beneficiarii noştri", a explicat el. Boloş a precizat că, dacă aceste documente au fost rătăcite, fiind o perioadă de timp de la achiziţia lemnelor, se acceptă şi copie eliberat de către furnizorul de lemne.
"Încercăm să fim atenţia la pistele de audit pe care le urmăreşte Comisia pentru a asigura trasabilitatea acestor bani pe care îi cheltuim cu ajutorul de încălzire şi acceptăm foarte important documentele eliberate, de furnizare a materialului lemnos, începând cu luna august 2022", a arătat el.
Cardurile de energie de 1.400 de lei: Plata facturilor se va putea face și online
Marcel Boloş a spus după şedinţa de Guvern, că s-a aprobat, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, şi anume plata online, pe lângă plata la ghişeul Poştei Române sau prin poştaş. Un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale de ajutor pentru plata ajutorului de energie. El a mai anunţat că începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile.
"Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, este vorba de plata online care va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată face aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea condului, a seriei cardului de energie şi apoi cele trei documente pentru efectuarea plăţilor, necesare pentru decontarea banilor din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie", a anunţat Marcel Boloş.
Cum se pot plăti online facturile cu cardul de energie
Ministrul a arătat că acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică, adresa de email a beneficiarului, care va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română. Ulterior, vor fi verificate documentele trimise, în termen de maximum 5 zile, a mai spus Boloş, arătând că dacă operaţiunea este aprobată, se va primi tot prin poşta electronică dovada serviciilor de mandat poştal.
"În acest fel avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, de către beneficiari", a mai arătat Boloş, precizând că prima este prezentarea la oficiul poştal, a doua direct la poştaş şi începând de astăzi prin plăţile online.
4 milioane de beneficiari
Ministrul Investiţiilor a mai spus că de reţinut este că începând cu ziua de mâine se vor distribui cardurile de energie prin Poşta Română, începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie, aşa cum a anunţat şi premierul, se vor putea efectua plăţile.
Ministrul Investiţiilor a mai spus că este vorba de 4 milioane de beneficiari şi de 5 miliarde de lei, reprezentând un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale pe care o au în derulare. Marcel Boloş a mai spus că este vorba de prima experienţă privind interogarea bazelor de date şi a listelor de beneficiari, fiind forma prin care au scutit beneficiarii de depunerea acestor cereri şi a întregului proces birocratic de obţinere a cardului de energie.
Astfel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi locul de consum, respectiv gospodăria este cel care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoarea de 1.400 de lei, în două tranşe, tranşa din luna februarie şi cea din luna septembrie 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰