Cât costă un porc de Crăciun în 2024. Preţul cărnii este mai mare decât anul trecut
Românii au început deja pregătirile pentru sărbătorile de sfârşit de an, iar de pe masa de Crăciun 2023 ar urma să nu lipsească tradiţionala carne de porc, sub diferite forme, chiar dacă preţurile sunt în creştere.
Statistica arată că românii consumă milioane de porci anual, aproximativ un milion de porci fiind sacrificaţi doar în preajma sărbătorilor de iarnă, când românii obişnuiesc să mănânce carne de porc în diferite forme.
Vorbim despre tradiţionala friptură de porc, dar şi despre jumări din carne de porc, piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi, caltaboşi şi aşa mai departe.
Cât costă un kilogram de carne de porc
Specialiştii susţin că se aşteaptă ca, în această perioadă, preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc să fie de aproximativ 24 de lei. Totuşi, trebuie precizat că a început să crească, din nou, numărul celor care cumpără carne de porc în aşa fel încât să-şi realizeze acasă produsele tradiţionale.
- Cât costă un kilogram de şorici. Carnea de porc şi produsele tradiţionale, mai scumpe cu 20% faţă de anul trecut
- Bucureștenii, împărțiți între caracatiță și șorici, în funcție de sectorul în care locuiesc
- Românul care a comandat 475 de pizza într-un an. Noile combinaţii preferate la noi în ţară: cu şorici sau drob...
- Festin şi răsfăţ la Băile Felix. Cum se alege cel mai bun şorici
- "O ţuică fiartă. Să ne încălzim puţin!" Gălăţenii au avut parte de un adevărat festin în prag de Ignat
- Porc de peste 200 kg, tăiat pe pârtie. S-a făcut coadă la şorici, împărţit gratis turiştilor
Au fost câţiva ani în care a existat tendinţa ca românii să cumpere din diferite magazine produsele deja finite, astfel încât să se evite, pe cât posibil, gătitul acasă.
Cât costă un porc de Crăciun viu în 2024
După cum era de aşteptat, preţul la carnea de porc variază foarte mult, în supermarket. Pentru că preţul depinde de mai mulţi factori, respectiv de numele magazinului de la care cumpăraţi, de zona ori localitatea în care se află magazinul respectiv ori de forma în care este cumpărată carnea respectivă.
De exemplu, există informaţii conform cărora la supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).
La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei.
Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.
Şoriciul ajunge până la 200 lei/kilogramul
Gustul Crăciunului ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, tobă sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰