Video Cât costă un kilogram de şorici. Carnea de porc şi produsele tradiţionale, mai scumpe cu 20% faţă de anul trecut
Pentru a avea mesele pline de sărbători în acest an trebuie să băgăm mâna adânc în buzunar. În apropierea Crăciunului, carnea de porc şi produsele tradiţionale gata preparate s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut. Producătorii spun că au cheltuieli tot mai mari. Fără destui bani, clienţii au o singură soluţie: să cumpere mai puţin.
Gustul Crăciunului ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, tobă sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul.
Femeie: Da cumpărăm, e scumpă, dar ce să facem astea sunt prețurile.
Bărbat: De obicei 90-100 kg porc românesc, nu crescut cu chimicale. Sunt mai mari prețurile, cam cu 2-3 lei.
La ce preţ a ajuns o carcasă de porc
- Cât costă un porc de Crăciun în 2023. Un milion de animale sacrificate de sărbători
- Comparație între masa de Crăciun din 2022 și cea din 2023. Berea, printre alimentele care s-au scumpit...
- Produsul tradiţional românesc care e protejat în UE. Cât plătesc românii pentru 100 de grame
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
Preţuri mari sunt şi la carcasa de porc. De la 11 lei anul trecut, plătim acum 16 lei pe kilogram, iar pentru pulpă de porc plătim 28 de lei. Specialiştii din industria alimentară au o explicaţie.
Dragoş Frumosu, industrie alimentară: Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară.
Producătorii au o explicație pentru scumpiri
Cristina Smandu, producător: Începând de anul trecut toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți.
Petre Andrei, măcelar: Nu chiar de la an la an și de la 6 luni la 4 luni, nu adăugăm mult 1 leu 2 lei că se adună, avem și mașini care ne aduc marfă, șoferi.
Carne mai ieftină găsim în supermarketuri, care este în proporţie de 80% din import.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰