Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un kilogram de şorici. Carnea de porc şi produsele tradiţionale, mai scumpe cu 20% faţă de anul trecut

Pentru a avea mesele pline de sărbători în acest an trebuie să băgăm mâna adânc în buzunar. În apropierea Crăciunului, carnea de porc şi produsele tradiţionale gata preparate s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut. Producătorii spun că au cheltuieli tot mai mari. Fără destui bani, clienţii au o singură soluţie: să cumpere mai puţin. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 02.12.2023, 21:07

Vezi și

Gustul Crăciunului ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, tobă sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul. 

Femeie: Da cumpărăm, e scumpă, dar ce să facem astea sunt prețurile.

Bărbat: De obicei 90-100 kg porc românesc, nu crescut cu chimicale. Sunt mai mari prețurile, cam cu 2-3 lei. 

La ce preţ a ajuns o carcasă de porc

Pe acelaşi subiect

Preţuri mari sunt şi la carcasa de porc. De la 11 lei anul trecut, plătim acum 16 lei pe kilogram, iar pentru pulpă de porc plătim 28 de lei. Specialiştii din industria alimentară au o explicaţie.

Dragoş Frumosu, industrie alimentară: Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară. 

Producătorii au o explicație pentru scumpiri

Cristina Smandu, producător: Începând de anul trecut toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți. 

Petre Andrei, măcelar: Nu chiar de la an la an și de la 6 luni la 4 luni, nu adăugăm mult 1 leu 2 lei că se adună, avem și mașini care ne aduc marfă, șoferi. 

Carne mai ieftină găsim în supermarketuri, care este în proporţie de 80% din import. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Cât costă un kilogram de şorici. Carnea de porc şi produsele tradiţionale, mai scumpe cu 20% faţă de anul trecut