Ce fac firmele din Romania pentru a tăia cheltuielile lunare
Orice companie este interesată de profit, iar asta implică o administrare cât mai eficientă a cheltuielilor și tăieri ale costurilor acolo unde este posibil. Deși mulți dintre manageri văd tăierea cheltuielilor posibilă doar prin concedieri, există o mulțime de alte metode prin care o companie poate avea lunar cheltuieli mai mici.
Orice companie este interesată de profit, iar asta implică o administrare cât mai eficientă a cheltuielilor și tăieri ale costurilor acolo unde este posibil. Deși mulți dintre manageri văd tăierea cheltuielilor posibilă doar prin concedieri, există o mulțime de alte metode prin care o companie poate avea lunar cheltuieli mai mici.
Iată care sunt cele la care apelează cele mai multe dintre companii și care duc la economii substanțiale fără ca activitatea să fie afectată:
Externalizarea, cuvântul de ordine
Externalizarea este una dintre soluțiile cele mai utilizate și cele mai eficiente pentru ca o firmă să țină cheltuielile la un nivel scăzut. Orice serviciu de care o companie are nevoie poate fi externalizat. Externalizarea serviciilor legate de administrarea flotei de autovehicule, de pildă, se poate face cu ajutorul leasingului operațional.
Leasingul operațional funcționează după principiul închirierii pe termen lung. Compania plătește o sumă lunară fixă, iar firma de leasing îi pune la dispoziție un autovehicul, fără să mai fie nevoie să se preocupe de asigurare, taxe și impozite sau reparații. Mai mult, când un autovehicul este defect, firma de leasing îi pune la dispoziție clientului o altă mașină și se ocupă de reparații. Costurile sunt foarte ușor de determinat folosind acest calculator pentru rate de leasing. După completarea tuturor câmpurilor ‐ marca mașinii, motorizarea, puterea motorului etc. ‐ calculatorul afișează suma lunară ce trebuie plătită pentru a avea la dispoziție mașina.
Soluții software
Cu ajutorul soluțiilor software o companie poate economisi sume importante. Există chiar și soluții personalizate, care au nevoie de o investiție inițială mai ridicată, dar care fac administrarea multor procese mult mai ușoară. Departamentul de contabilitate, de resure umane, cel administrativ, dar și multe altele vor funcționa mult mai bine dacă angajații au la dispoziție un program special conceput pentru activitățile lor.
În plus, dispare eroare umană, iar angajații se pot concentra mai bine pe activitățile mai importante. Este mult mai ieftin pentru o companie să folosească o astfel de soluție în loc să angajeze un nou salariat.
Freelancerii, mai avantajoși din punct de vedere economic
În prezent, asistăm la un adevărat trend în ceea ce privește freelancing‐ul. Tot mai mulți profesioniști aleg să lucreze pe proiecte, fără să fie constrânși de un program fix sau de mersul la birou zilnic. Și companiile au de câștigat mult, deoarece costurile lucrului cu freelanceri sunt mult mai mici. Calitatea muncii, însă, nu este cu nimic mai prejos decât cea a unui angajat cu care s‐a încheiat un contract individual de muncă.
Statisticile arată că în țara noastră lucrează în prezent peste 400.000 de freelanceri, incluzând PFA‐urile. Numărul de freelanceri a crescut galopant în ultimii ani. Anul trecut numărul acestora era cu aproape 13 procente mai mare decât cel înregistrat în 2010.
Contracte barter
Încheierea de contracte barter este foarte avantajoasă pentru companii. Aceste contracte presupun un schimb de servicii. Practic, o firmă are parte de serviciile altei companii plătindu‐le în servicii proprii. Este o variantă mult mai economică și tot mai utilizată în companii.
Bineînțeles, contractele barter nu s‐ar putea încheia decât între companii care își pot răspunde una alteia unor nevoi. De obicei, barterele se încheie între firme care activează oarecum în același domeniu de activitate.
Bonusuri în formă de vouchere sau bonuri de masă
Cheltuielile suplimentare cu bonusurile angajaților la diverse ocazii pot fi tăiate oferindu‐se în locul unor sume de bani, bonuri de masă sau vouchere la diverse magazine. Bonurile de masă beneficiază de un regim fiscal special, așa că vor scădea în mod automat și costurile. Și angajații vor fi mulțumiți că nu și‐au pierdut bonusurile, iar compania va economisi sume importante.
Specialiștii în Resurse Umane atrag atenția că primul instinct al managerilor când vine vorba de tăierea cheltuilelilor este concedierea oamenilor, fără însă să realizeze că de personal depinde evoluția companiei. Este mereu de preferat să apeleze la metode strategice de tăiere a cheltuielilor, așa încât eficiența angajaților să nu fie afectată.
Sursa foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰