Antena Meniu Search
x

Ce salariu are un judecător în România. Cât câştigă magistraţii în alte ţări UE

Unul dintre cele mai râvnite domenii de activitate din România este cel al Dreptului, mulţi români dorindu-şi să ajungă avocaţi, jurişti sau chiar judecători, astfel că am decis că este momentul ideal să vedem ce salariu are un judecător în România.https://observatornews.ro/justitie/pensiile-speciale-ale-magistratilor-raman-neatinse-ccr-asteptata-sa-dea-o-decizie-pe-asupra-sesizarii-iccj-surse-534534.html

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 12:48

Judecătorii au printre cele mai mari salarii şi pensii din România
Judecătorii au printre cele mai mari salarii şi pensii din România
  • Judecătorii au printre cele mai mari salarii şi pensii din România.

În România activează, în prezent, aproape 5.000 de judecători. Cifra este în scădere faţă de anii precedenţi dar, chiar şi aşa, mulţi români îşi doresc să ajungă într-o asemenea funcţie, chiar dacă au mult de tras pentru asta.

Pe cei care îşi doresc să devină judecători îi motivează atât câştigul financiar deosebit, faţă de alte domenii de activitate, dar şi ideea de a împărţi dreptatea.

Ce salariu are un judecător în România şi cum se calculează 

Există informaţii care arată că, începând din toamna anului trecute, salariul unui judecător variază între 16.171 lei şi 32.731 lei, în funcţie de anumite detalii precum nivelul de pregătire sau experienţa acumulată.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, trebuie precizat că, la aceste sume, se pot adăuga diferite bonusuri, cuprinse între 4.851 şi 9.207 lei, dar se scad impozitul pe venit şi contribuţiile. Abia apoi se stabileşte salariul final al judecătorului.

Cât câştigă un judecător în alte ţări din UE 

Cum era de aşteptat, deşi la prima vedere pare că un judecător din România câştigă foarte mulţi bani, raport la cât câştigă un judecător dintr-o altă ţară membră UE diferenţa este încă mare.

Concret, un judecător din România, aflat la început de drum, câştigă cu circa 10% mai puţin decât un judecător similar din Franţa, cu 25% mai puţin decât un judecător similar din Italia, şi cu peste 50% mai puţin decât un judecător similar din Belgia.

Pe de altă parte, diferenţa creşte când mergem spre vârful ierarhiei. Un judecător aflat în cea mai înaltă treaptă din România câştigă cu circa 35% mai puţin decât un judecător similar din Franţa, cu circa 50% mai puţin decât un judecător similar din Belgia şi cu peste de două ori mai puţin decât un judecător similar din Italia.

Ce pensii au foştii judecători

Existau informaţii conform cărora legea promulgată anul trecut, pentru reglementarea pensiilor speciale, urma să lovească masiv în pensiile judecătorilor. Totuşi, acestea nu au avut mult de suferit, în condiţiile în care acestea reprezintă 80% din media salariilor şi sporurilor din ultimii patru ani.

În aceste condiţii, putem vorbi de posibilitatea ca pensiile foştilor judecători să depăşească pragul de 20.000 de lei pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Ce salariu are un judecător în România. Cât câştigă magistraţii în alte ţări UE