Video Cinci țări, între care și România, cer taxe pentru cerealele din Ucraina. I-au trimis Ursulei von der Leyen o scrisoare comună
România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria au trimis o scrisoare comună către șefa Comisiei Europene, cerând protecție în scandalul cerealelor din Ucraina. Premierii celor cinci ţări îi cer Ursulei von der Leyen să reintroducă taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene dacă afluxul nu poate fi oprit prin alte mijloace.
În scrisoare, au fost incluse mai multe propuneri din partea celor cinci printre care se numără şi suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectaţi.
Pe Twitter, premierul polonez a postat un mesaj în care susţine în continuare sprijinirea Ucrainei, dar spune că trebuie făcută într-un mod mai inteligent. Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import pentru exporturile ucrainene.
Pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii români
Bulgarii au calculat pagubele la peste 400 de milioane de euro. La noi, pierderile ar fi de 200 de milioane de euro. Importurile la noi au crescut în ultimul an cu 433%. iar cea mai mare parte a produselor provin din Ucraina. Saptămâna trecută, la Comisa Europeană, România a obţinut promisiunea unor ajutoare pentru fermieri. Dintre toate ţările UE afectate, am primit cei mai puţini bani, în jur de zece milioane de euro. Şi în Polonia oamenii se plâng că produsele autohtone sunt înlocuite de cele importate în cantităţi uriaşe din Ucraina.
- Legumele româneşti, de 3 ori mai scumpe anul acesta. Agricultorii sunt deznădăjduiţi: "Nu cred ca voi mai...
- "Pierdem pe litrul de lapte între 0,3 şi 0,85 lei". Crescătorii de vaci nu au mai făcut profit de peste 3 luni...
- 10 milioane de euro pentru fermierii români. Suma va fi dublată de la bugetul de stat şi va urma un al doilea...
Monika Piątkowska, preşedintele camerei de agricultură: "Polonia este în Uniunea Europeană, prin urmare cerealele noastre respectă standardele UE. Ucraina nu este în Uniune şi reglementările nu i se aplică. Există produse ucrainene de calitate mai bună, dar și mult mai proastă, asta e clar."
Nicolae Ciucă, premierul României: "Am discutat cu prim-ministrul Poloniei suntem angajaţi împreună într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană, care vor trebui să fie mecanisemele pentru a instrumenta transporturile din Ucraina şi destinaţia finală, astfel încât să evităm această speculă prin care preţurile de dumping au afectat fermierii din ţara noastră."
Fermierii polonezi au protestat în faţa biroului ministrului Agriculturii, unde au răsturnat saci de cereale.Vinerea viitoare şi agricultorii români anunţă că vor ieşi în stradă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰