Antena Meniu Search
x

Cine este compania aleasă de OMV Petrom pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Contract de 1,6 miliarde de euro. Reacţia Guvernului

După începerea fazei de dezvoltare a zăcămintelor din Neptun Deep, premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul, care presupune extracţia de gaze din Marea Neagră, este unul strategic, iar România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. OMV Petrom a anunțat ieri că a semnat cu Saipem contractul principal în valoare de 1,6 miliarde de euro. Primele volume de gaze naturale vor fi produse în 2027.

de Redactia Observator

la 04.08.2023, 12:46

Cine este compania aleasă de OMV Petrom pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Contract de 1,6 miliarde de euro
Cine este compania aleasă de OMV Petrom pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Contract de 1,6 miliarde de euro - Saipem

Premierul a salutat începerea efectivă a fazei de dezvoltare a zăcămintelor în cadrul celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească, Neptun Deep. "Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep. Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale", a transmis, vineri, Guvernul.

Potrivit Executivului, OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantităţi de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027. "Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică ţării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană", a afirmat Marcel Ciolacu.

ROMGAZ a anunţat, joi, că Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

"Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale şi presupune lucrări de foraj şi de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea şi valorificarea gazelor naturale. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la  Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023", a transmis compania.

Pe acelaşi subiect

Directorul general, Răzvan Popescu, a afirmat că acest moment "reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep". "Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât şi al asigurării şi consolidării securităţii energetice a României", a mai transmis Răzvan Popescu.

ROMGAZ şi OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deţine 50% din participaţia în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (Neptun Deep), iar cealaltă cotă de participaţie de 50% este deţinută de OMV Petrom care este şi operator al proiectului Neptun Deep. Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor.

Platforma îşi generează propria energie electrică. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor si va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ţara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 probe, 6 în ape adânci (~1000m) şi 4 în ape puţin adânci (~100m), 3 sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către ţărm (~160km) şi staţia de măsurare a gazelor Tuzla.

OMV Petrom a semnat cu Saipem contractul principal, de 1,6 miliarde de euro

OMV Petrom a semnat contractul principal, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, a anunţat compania. "OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, a semnat cu Saipem S.p.A. şi Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro", se arată în comunicat.

În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare şi punere în funcţiune pentru instalaţiile maritime din cadrul proiectului. În plus, contractul implică testarea şi punerea în funcţiune, pentru staţia de măsurare a gazelor naturale, şi secţiunile de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie gaze, care vor fi construite de alţi contractori. Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziţie.

Costurile aferente contractului se vor împărţi in mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom şi Romgaz. "Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep - practic acesta marchează începerea fazei de execuţie. Vom continua să lucrăm în ritm susţinut astfel încât să producem volumele de gaze aşteptate, în siguranţă, începând cu 2027", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Alessandro Puliti, CEO Saipem, a arătat, în context, că echipa locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploieşti, va fi folosită pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalaţiile offshore. "Suntem mândri că am fost selectaţi, în urma unui proces competitiv, ca furnizori în cadrul contractului EPCIC pentru dezvoltarea Neptun Deep. Aceasta confirmă încrederea clienţilor noştri în competenţele noastre principale şi în flota de echipamente de înaltă tehnologie pentru dezvoltarea sigură, sustenabilă şi complexă a zăcămintelor. Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploieşti, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalaţiile offshore. Acest Centru reuneşte 200 de cercetători şi experţi, iar 95% dintre ei sunt români", a subliniat Puliti.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Cine este compania aleasă de OMV Petrom pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Contract de 1,6 miliarde de euro. Reacţia Guvernului