Antena Meniu Search
x

Coşmarul unor români al căror bloc a intrat în reabilitare vara trecută. S-au trezit iarna cu apartamentele găurite. Firma dă vina pe războiul din Ucraina

Au sperat la condiţii mai bune, dar au primit, în schimb, un calvar. Este situaţia unor craioveni, ale căror blocuri au intrat în reabilitare vara trecută, dar firma care face lucrări s-a împotmolit la jumătate. În miez de iarnă, oamenii au rămas cu casele găurite şi cu pereţii plini de inflitraţii. Reprezentanţii societăţii care şi-a asumat lucrările dau vina pe războiul din Ucraina. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 17.01.2023, 17:44

Vezi și

Daniel Băcanu este unul dintre locatarii ajunşi la capătul puterii. În loc de eficienţă energetică şi facturi mai mici la întreţinere, oamenii au acum pereţii plini de igrasie, găuri prin care vezi afară şi schele la geam. Lucrările de reabilitare au început în iunie şi trebuiau să fie gata la jumătatea lunii decembrie. Însă spre disperarea oamenilor, muncitorii au dat iama cu fugiţii.

"Cu vecinul de deasupra am vorbit şi la el a ajuns. La 4 e cineva în chirie, proprietarul e plecat. Acolo cred că e dezastru", s-a plâns un locatar. "Au fost vecini, am înţeles, care aveau dulap lipit, că pe toată suprafaţa este aşa. Le-au găurit dulapurile", a explicat bărbatul.

"Nu e nimeni, au plecat în decembrie, înainte de Crăciun, cred, şi nu au mai dat pe aici", ne-a relatat Viorica, o locatară.

"Noi făcusem lucrări de anvelopare cu polistiren, de foarte mulţi ani, probabil peste 10 ani, şi lucrări la acoperiş, pentru a nu se infiltra apa în apartamente, lucrări de foarte mulţi ani, şi au fost ok până acum", ne-a spus Daniel Băcanu, locatar.

Pe acelaşi subiect

Chiar şi în timpul lucrărilor, oamenii spun că în loc să repare, mai mult au stricat. Viorica ne-a arătat că le-au spart geamurile de la ieşirea spre acoperiş şi, când plouă, se inundă blocul. "Da, erau geamuri. Era podul ca lumea, închis. Ce au făcut pe zidurile astea. A fost zugrăvit înainte, că cine a ştiut că vin ei."

"Am încercat să vorbim cu muncitorii, sunt de altă naţionalitate, nu ne înţelegem cu ei. Ne-au găurit balcoanele, apa ne curge de pe bloc", ne-a povestit un locatar. Abia când au auzit de presă, reprezentanţii firmei care a semnat contract pentru reabilitarea a 16 blocuri, s-au mobilizat şi au trimis câţiva muncitori să cârpească acoperişul. 

"Din cauza situaţiei existente cu războiul din Ucraina, materialele au un termen de livrare foarte mare de la producător. Au întârziat foarte mult. O să reparăm tot ce s-a stricat în urma acestui incident", a declarat Ioan Alin Gavrilă, diriginte de şantier.

Până una alta, oamenii mai au de aşteptat. Cel puţin până în martie, aprilie, spune constructorul. Reabilitarea prevede lucrări de anvelopare exterioară, înlocuirea tâmplăriei vechi şi izolarea acoperişurilor şi a sistemelor de furnizare a apei calde şi căldurii. Costurile vor fi suportate din bani europeni, spune primăria, cu o contribuţie de 20% din partea locatarilor. 

În urma lucrărilor de reabilitare termică, care se execută conform proiectului pe fonduri europene, au fost constatate deficiențe în execuție care au generat o serie de probleme, în speță infiltrații de apă la nivelul conductei pluviale. În urma sesizărilor făcute de catre locatarii blocului respectiv, Primăria Craiova a întreprins demersurile necesare pentru ca executantul lucrării să constate la fața locului și să remedieze în cel mai scurt timp cele semnalate.”, a transmis Primăria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Coşmarul unor români al căror bloc a intrat în reabilitare vara trecută. S-au trezit iarna cu apartamentele găurite. Firma dă vina pe războiul din Ucraina