Video Cresc amenzile de la 1 ianuarie. Cât trebuie să plătească un şofer prins fără centură
Sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă legea. Odată cu majorarea salariului minim, la 1 ianuarie, va crește și punctul de amendă. Conducătorii auto agresivi, vitezomani sau cei care circulă iarna cu cauciucuri de vară vor trebui să scoată din buzunar peste 4.000 de lei.
Anul 2025 vine cu multe noutăți pentru șoferi.
Probabil cea mai importantă schimbare pe care șoferii trebuie să o știe e că abaterile în trafic vor fi pedepsite mult mai aspru. Punctul de amendă va crește de la 165 lei, cât este în prezent, la 202 lei.
Creşte punctul de amendă
Majorarea punctului de amendă vine la pachet cu creșterea salariului minim brut pe economie, care va ajunge la 4.050 de lei. Astfel, toate abaterile rutiere din cele cinci clase vor fi sancţionate mai dur. De exemplu, nepurtarea centurii ne va costa 600 de lei, iar vorbitul la telefon ne va uşura de peste 1600 de lei. Printre cele mai costisitoare vor fi depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h şi conducerea cu ITP-ul expirat. Pentru persoanele juridice, sancţiunile vor depăşi 16.500 de lei.
- Prețurile gazelor în Europa depăşesc pragul simbolic de 50 de euro. De la 1 ianuarie se opresc livrările de gaze...
- Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea prețurilor
- Ne așteaptă un an greu. Prețurile alimentelor vor crește cu până la 20%: "Nu avem nicio altă soluție"
- Suma uriașă la care ar putea ajunge un bitcoin în 2025. Predicțiile experților în crypto
- Preţul unui bitcoin astăzi, marţi 31 decembrie 2024
Din ianuarie vor exista și alte schimbări, care ne pot scăpa de amenzi. Autoritățile au decis să îi notifice prin SMS pe șoferii cărora le expiră permisul de conducere, pentru a putea să îl preschimbe în timp util.
"Este clar un pas înainte pentru simplul fapt că nu suntem genul de oameni care în premanență să urmărim datele de expirare", spune Mihai Beldie, specialist auto.
Nu în ultimul rând, și viitorii șoferi vor avea parte de beneficii.
Dacă până în prezent, candidații erau obligați de lege să susțină proba teoretică numai în orașele în care au domiciliul, din 2025 vor putea să susțină examenul teoretic peste tot în țară.
"Este o idee bunicică. În momentul de față îi ajută parțial doar. Dacă le era permis să dea și traseul în orice zonă s-ar afla ar fi fost mult mai benefică legea", spune Titi Cocean, instructor auto.
În prezent, cei care doresc să susțină examenul teoretic în alt oraș față de cel în care au domiciliul sunt obligaţi să obțină o viză de flotant.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰