Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Creşterea dobânzilor modifică apetitul românilor pentru locuinţe noi. Cu ce soluţii vin dezvoltatorii pentru cei care vor să plătească puţin la facturi

Criza din energie, inflaţia dar şi creşterea dobânzilor la credite modifică apetitul românilor pentru locuinţe noi. Cei care vor acum o casă sunt mai rezervaţi şi cântăresc bine decizia înainte de a face un împrumut la bancă. În plus, cei mai mulţi vor imobile pentru care să plătească facturi mici, aşa că unul din criteriile principale impuse e ca apartamentul sau casă să fie eficiente energetic. 

de Mădălina Chiţac

la 14.10.2022 , 20:28

Client: Câte camere are o vilă?

Dezvoltator imobiliar: Viluţa are 4 camere, dintre care 3 dormitoare sus şi două băi.

Oana a venit la târgul imobiliar în speranţa că va găsi casa mult visată. 

Vezi și

Oana Zidaru: Eu, momentan, locuiesc într-un apartament cu 2 camere. Dar îmi doresc să fac trecerea la casă, să am curtea mea, să am foarte mult spaţiu, o zonă liniştită. 

Pe acelaşi subiect

Un alt criteriu important este ca viitoarea locuinţă să fie eficientă din punct de vedere energetic. 

Oana Zidaru: Îmi doresc, dacă o cumpăr, să mi-o şi permit, să-mi permit să locuiesc în ea. Deci e important să fie totul cât mai verde. 

De altfel, asta cer tot mai mulţi români de la dezvoltatori: să construiască imobilele în aşa fel încât să nu fie nevoiţi să plătească facturi mari. 

Vincenzo Aquino, dezvoltator imobiliar: A devenit o prioritate. Înainte erau mai puţini atenţi. Noi dăm ocazia să fie cât mai green. Şi un panou fotovoltaic poate să fie instalat. 

Oana Popescu, dezvoltator imobiliar: Materiale foarte bune, izolante, mai avem şi un recuperator de aer proaspăt, care îţi scoate aerul viciat din casă, îţi aduce aer din exterior, dar la temperatura pe care o ai tu în casă, astfel încât nu ai costuri mai ridicate de întreţinere. Factura ar putea fi redusă cu 15-20%. 

Mihai Cima, organizator târg imobiliar: Clienţii cumpără calitatea, zona, apropierea de un parc, apropierea de o piaţă, de o grădiniţă sau de locul de muncă. 

Perioada nu este propice pentru cei care cumpără locuinţe cu bani împumutaţi de la bancă. Creditele sunt tot mai scumpe

Andrei Perianu, specialist investiţii: Principala variantă pe care o aleg cosumatorii o reprezintă creditele cu dobândă fixă. Chiar dacă au dreptate, chiar dacă n-au dreptate cu felul în care se vor mişca dobânzile, ei vor să-şi ia chestia asta din minte. Nu vor să traiască cu volatilitatea dobânzilor. Cântăresc de două ori dacă să-şi ia o locuinţă în perioada aceasta. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: La nivel naţional, în primele opt luni ale acestui an, preţurile apartamentelor au crescut, în medie, cu 9%. Asta în timp ce, în Capitală, vorbim despre o creştere de şapte procente. Scumpiri mai mici, în comparaţie cu anul trecut când, la nivel naţional, am avut o creştere de 16%, iar în Capitală creşterea a fost de 14 procente. 

Mihai Cima, organizator târg imobiliar: Estimăm că în următorii 3 ani, ofertele vor scădea dramatic. asta înseamnă că preţul va fi aproape imposibil să scadă, datorită autorizaţiilor de construcţie blocate, numărului de terenuri foarte mici în Bucureşti, aproape că nu mai sunt terenuri mari disponibile. 

Pentru un apartament cu două camere în Capitală, preţurile pornesc de la 60.000 de euro şi pot ajunge până la 200.000 de euro. Iar pentru 3 camere, preţurile variază între 80.000 şi 250.000 de euro. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Creşterea dobânzilor modifică apetitul românilor pentru locuinţe noi. Cu ce soluţii vin dezvoltatorii pentru cei care vor să plătească puţin la facturi