Antena Meniu Search
x

De ce a scăzut preţul petrolului, iar cel al gazelor s-a stabilizat în ultimele zile

Atât prețul petrolului, cât și cel al gazelor naturale au început să coboare în ultimele zile după o perioadă de două săptămâni în care au atins maxime record din cauza războiului din Ucraina. Marți, prețul țițeiului Brent a scăzut sub 100 de dolari pentru prima dată de la 1 martie încoace. Și prețul gazelor naturale în Europa este relativ sub control momentan, datorită temperaturilor ridicate prognozate și a importurilor semnificative de gaz natural lichefiat, scrie Bloomberg. În cazul gazelor, un trend în scădere început săptămâna trecută în Europa s-a oprit marți când fluxul prin conducta rusească Yamal-Europa s-a inversat. 

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 15:12

De ce a scăzut preţul petrolului, iar cel al gazelor s-a stabilizat în ultimele zile
Prețiurile benzinei la o benzinărie din Munchen, 15 martie 2022 - Profimedia

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut sub 100 de dolari pe baril, adică o oscilație de 40 de dolari în puțin mai mult de o săptămână, scrie Bloomberg. Cauzele? Piața a fost marcată de apariția unor noi focare de coronavirus în China, peste 5280 de cazuri de Covid au fost raportate în weekend în Shenzhen, oraș de 13 milioane de locuitori, intrat în carantină de duminică până pe 20 martie.

Bloomberg scrie că prețurile în scădere ale petrolului sunt cauzate de situația Covid din China, cel mai mare importator de țiței din lume, și de semnele de progres de la negocierile de încetare a focului dintre Ucraina și Rusia. Deși există o îngrijorare că perturbarea fluxurilor de petrol din Rusia va pune și mai mult sub presiune piața, OPEC susține că nu există un risc de a rămâne fără aprovizionare. De când Rusia a invadat Ucraina, prețurile țițeiului au fost extrem de volatile, Brentul tranzacționându-se săptămâna trecută la cea mai mare oscilație de prețuri. 

Prețurile gazelor sunt sub control deocamdată

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au început săptămâna în scădere. La bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures au scăzut luni cu până la 16%. Marți, însă prețurile gazelor naturale din Europa erau în creștere, deoarece piața a reacționat la riscul unor întreruperi de aprovizionare și la noi sancțiuni decise împotriva Rusiei, scrie Bloomberg. Fluxul de gaze prin conducta rusească Yamal-Europa s-a inversat din nou marți. Livrările către Germania prin gazoductul Yamal-Europa care traversează Belarus și Polonia, au scăzut la zero după ce în ultima săptămână fluxul a fost relativ constant. 

Pe acelaşi subiect

Fluxurile pe acea rută și-au inversat direcția, gazul circuland în schimb din Germania către Polonia, o evoluție pe care piața a mai trăit-o și luna trecută. Inversarea fluxurilor de gaze prin Yamal-Europa poate însemna o creștere a consumului de la depozitele din Germania. Multe dintre achizițiile recente ale Poloniei pe acea rută provin din stocurile germane, a declarat consultantul Inspired Energy pentru Bloomberg. Cotațiile futures la bursa de la Amsterdam pentru gaze au crescut marți cu 5,7%, până la 121 de euro pe megawat-oră până la ora 12:33, după ce inițial scăzuseră cu până la 8,3%. 

Cu toate acestea, prețurile gazelor sunt sub control deocamdată pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate temperaturi peste medie în nordul Europei și sunt așteptate importuri semnificative de gaze naturale lichefiate. China a revândut către Europa mai multe transporturi de GNL din SUA, o mișcare rară pentru Beijing. 

Ce se întâmplă în China?

Numărul noilor cazuri de COVID-19 din China s-a dublat marţi faţă de ziua precedentă. Țara se confruntă cu cel mai mare focar de la începutul pandemiei. Comisia Naţională de Sănătate a anunţat că au fost înregistrate 3.507 de cazuri noi în ultimele de 24 de ore, în creştere faţă de 1.337 cazuri înregistrate cu o zi în urmă, conform Associated Press.

Varianta ”Omicron invizibilă” (stealth Omicron), care are o răspândire rapidă, complică strategia de toleranţă zero a Chinei adoptată de autorităţi. China a înregistrat peste 10.000 de cazuri în primele două săptămâni din luna martie, un număr care a depăşit cu mult valurile anterioare. Nu au fost raportate noi decese în focarele din China, iar numărul de cazuri rămâne scăzut în comparaţie cu alte ţări. Marea Britanie a înregistrat peste 444.000 de cazuri în ultima săptămână, iar Hong Kong a înregistrat 26.908 de cazuri noi doar luni.

Aproape trei sferturi din noile cazuri înregistrate în China au fost în Jilin, o provincie din nord-estul ţării, care a raportat 2.601 de cazuri. Focare similare au izbucnit în alte provincii şi oraşe mari din China, inclusiv Beijing şi Shanghai. Locuitorii din Jilin au interdicţie de călătorie. Cele 9 milioane de locuitori din Changchun, capitala provinciei şi un centru de producţie auto, sunt în carantină de vineri, în timp ce autorităţile efectuează runde repetate de teste în masă atât în Chanchun, cât şi în oraşul Jilin.

Peste 1.000 de persoane din domeniul sanitar au fost transportate cu avionul din alte provincii, iar 7.000 de rezervişti militari au fost mobilizaţi pentru a gestiona situaţia. Provincia Shandong a înregistrat cele mai multe cazuri noi, 106. Provincia Guangdong, din sud-est, unde metropola şi principalul centru tehnologic Shenzhen sunt carantinate de duminică, a raportat 48 de cazuri noi. Shanghai a avut 9, iar Beijing, 6.

Optimism la runda patru de negocieri pentru pace între Rusia și Ucraina 

Negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina dau speranțe din ce în ce mai mari. Kremlinul a apreciat marţi drept prematur orice "pronostic" cu privire la negocierile cu Kievul, intrate în runda a patra și reluate marţi. Un  consilier al preşedinţiei ucrainene a apreciat că este posibil ca un acord de pace să fie încheiat până în luna mai. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » De ce a scăzut preţul petrolului, iar cel al gazelor s-a stabilizat în ultimele zile