Antena Meniu Search
x

Video Din 2023 explodează impozitul pe casă. Cât vor plăti cei cu un apartament de 100 mp în Bucureşti

Impozitele pe case vor creşte semnificativ de anul viitor. Modificarea Codului Fiscal aduce taxe pe proprietate chiar şi de patru ori mai mari decât cele de anul acesta. Schimbările sunt criticate de specialişti, care spun că grila notarială, pe baza căreia va fi stabilită baza de impozitare, va fi greu de aplicat şi va aduce diferenţe şi mai mari între oraşe.

de Ioana Matei

la 21.07.2022, 19:51

Vezi și

De anul viitor, cotele minime de impozitare vor creşte cu 25%, în cazul caselor şi apartamentelor şi vor fi de două ori mai mari pentru spaţii precum magazine de cartier sau birouri. Modificarea Codului Fiscal elimină pragurile superioare, aşa că primăriile vor avea mână liberă în privinţa stabilirii taxelor. "Impozitul de la Bucureşti poate să fie diferit de procentul de la Cluj sau de la Constanţa. Răspunsul este că nimeni nu o să ştie cât de mare o să fie impozitul până nu vedem cât se va aproba de consiliile locale", a declarat Adrian Benţa - consultant fiscal.

Pentru o casă de 300 de metri pătraţi, de exemplu, impozitul va creşte de la 950 de lei la peste 3.300 de lei

Ordonanţa modifică şi valoarea impozabilă, care va fi preluată din studiile de piaţă ale notarilor şi nu din costurile de construcţie, ca până acum. Un calcul simplu arată că românii vor plăti impozite de cel puţin două ori mai mari. Pentru acelaşi apartament, de aproximativ 100 de metri pătraţi, în Bucureşti, impozitul va fi dublu, de la 200 la 430 de lei, dacă valoarea din grila notarială va fi considerată bază de calcul. În Cluj, taxele vor creşte chiar şi de trei ori. Pentru o casă de 300 de metri pătraţi, de exemplu, impozitul va creşte de la 950 de lei la peste 3.300 de lei.

Însă ghidul publicat de notari este stufos şi dificil de parcurs. În plus, în nota de început, scrie că nu este recomandată folosirea în alte scopuri. Odată găsită, la valoarea estimată se adaugă procente, în funcţie de starea şi finisajele imobilului. Procesul durează cel puţin 20 de minute, iar primăriile vor trebui să îl repete, manual, pentru fiecare contribuabil în parte. "Acest document, pentru că, uitându-ne la el, are foarte multe tabele şi foarte multe cifre, a fost un miraj. Şi am spus că găsim acolo tot. Doar că nu există, nici aici, nici în altă parte în lume. Autorităţile locale vor transmite cetăţenilor o notificare în care să îi scrii şi valoarea imopzabilă şi noua cotă de impozitare. Cum vor face asta? Nu ştiu",  declarat Adrian Vascu - vicepreşedinte ANEVAR.

În plus, acolo unde nu există tranzacţii imobiliare, nici măcar nu reflectă valorile reale ale pieţei. "Leguitorul a găsit o portiţă şi aici şi a spus: Domnule, dacă nu găsim, folosim valorile anterioare. Şi atunci vei rămâne în urmă cu valorile de bază. Vom avea unii care vor plăti impozite majorate de trei, patru ori. Iar ceilalţi vor rămâne cu valorile vechi", a declarat Adrian Vascu - vicepreşedinte ANEVAR. Noile prevederi, în vigoare de la 1 ianuarie 2023, elimină clădirile cu destinaţii mixte. Mai exact, un apartament folosit şi pe post de birou va fi impozitat în funcţie de destinaţia majoritară a imobilului, care va fi justificată prin documente. Cei care au sedii fără activitate nu vor plăti impozit pentru utilizare nerezidenţială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Din 2023 explodează impozitul pe casă. Cât vor plăti cei cu un apartament de 100 mp în Bucureşti