Antena Meniu Search
x

Video România îşi asigură 80% din carnea de porc din alte ţări, deşi este cel mai mare importator din Europa Centrală. Produsele, aduse de la 13.000 de km

România importă masiv carne de porc de la peste 13 mii de kilometri depărtare. Mai exact din Chile. Carnea congelată din America de Sud respectă toate standardele, dă asigurări ambasadorul român în Chile, într-un interviu pentru Observator. România a ajuns să aducă din alte ţări 80% din necesarul de carne, iar dacă preţurile de import sunt mai mici, asta se va simţi şi la raft. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.06.2024 , 12:12

Carnea este adusă tocmai din Chile
Carnea este adusă tocmai din Chile

În 2023, am importat din Chile 1.600 de tone de porc congelată. 

"Sunt convins că, până la finalul anului, cantitatea aceasta va fi cu mult mai mare. Chile respectă toate standardele de calitate şi de protecţie sanitară impuse de Uniunea Eurpeană. De la producerea furajelor, până la sacrificare, congelare, ambalare şi transport", spune Floricel Mocanu, ambasadorul României în Chile.

În octombrie, producători de carne de porc din Chile vor veni în România pentru a se întâlni cu procesatori. Dacă cererea va fi mai mare, pe piaţa de la noi vor exista şi mai multe mezeluri făcute din carne de porc din America de Sud, de la mii de kilometri depărtare. 

Articolul continuă după reclamă

"America de Sud are preţuri mai mici la carne. Pot să fie şi cu 30,40, 50% în unele cazuri. Dacă este o oportunitate să se cumpere carnea mai ieftină, dintr-o zonă agreată de comunitatea europeană, înseamnă că se ieftinesc produsele. Nu e absolut niciun risc", explică Sorin Minea, producător de mezeluri.

"Există mai multe holdinguri care produc nu doar carne de porc, ci şi pui, curcan, somon în cadrul aceluiaşi holding. Toate acestea, fără intermediari, pregătesc produsul de la furajare, reproducere, procesare, transport - direct la destinatar. Sunt convins că acesta este un motiv pentru preţul scăzut", adaugă Floricel Mocanu, ambasadorul României în Chile.

România a ajuns sa importe în jur de 80% din necesarul de carne de porc de care are nevoie. "În contextul în care românul consumă, în medie, 37-38 de kilograme pe an, de undeva trebuia asigurată carnea respectivă", spune Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. "Piese tranşate sau diferite specialităţi le iau de pe piaţa liberă. Din punctul meu de vedere, cea mai bună carne la ora actuală e carnea spaniolă. Dar există şi în Polonia, Ungaria, Germania", adaugă Sorin Minea.

Ministerul Agriculturii a promis că va susţine sectorul suin. Una dintre măsuri - acordarea de ajutoare de stat crescătorilor de porci. Numai că măsura nu a dus până acum la creşterea producţiei de carne de porc. "Trebuie să dezvoltăm fermele româneşti pe care le-am distrus. Nu am făcut absolut nimic ca să ne revenim. Sunt numai chestii declarative, fără luarea unor măsuri concrete", explică Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.

România a devenit cel mai mare importator de carne de porc din Europa Centrală și Balcani. Anul trecut, importurile au trecut de un miliard de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » România îşi asigură 80% din carnea de porc din alte ţări, deşi este cel mai mare importator din Europa Centrală. Produsele, aduse de la 13.000 de km